Archive for Prosinac, 2021

Tomić pobjednik turnira, Muškardin prvak

ŠK LošinjKako se već znalo da će FIDE-majstor Mario Muškardin biti ukupni pobjednik 38. prvenstva Lošinja u brzopoteznom šahu, osmi i ujedno posljednji turnir, odigran 29. prosinca, nije imao veliku natjecateljsku draž. Drugo mjesto također je već prije osigurao drugokategornik Bojan Purić, pa je jedino otvoreno pitanje ostalo tko će osvojiti brončanu medalju – pobjedom na osmom turniru to je uspio majstorski kandidat Boris Tomić. Osmi turnir okupio je dvanaestoro igrača (od toga četiri šahistice). Istaknuo se kadet Karlo Maričević.

Poredak: Boris Tomić 10½, Ajdin Mahmutović i Bojan Purić po 9½, Karlo Maričević 8½, Tomislav Okrugić 7, Roland Wegemann 6, Melani Delize i Leon Štajduhar po 3½, Igor Basta i Iris Buneta po 3, Lena Kunda 2, Anastazija Mešić 0.

Konačni redoslijed: Muškardin 25 bodova, Purić 19, Tomić 15, Okrugić 13, Wegemann 10, Mahmutović i Pekić po 8, Oruč 5, Mužić i Maričević po 4, Petrović 3, Šimunić 2, Kunda 1 te jedanaestoro igrač(ic)a bez bodova za ukupni poredak.
Read the rest of this entry »

image_print

III. Kadetski turniri „Dan Sv. Blaža 2022.“ od 28. do 30. siječnja u Vodnjanu

vodnjanskvodnjanGrad Vodnjan i Šk Vodnjan, uz tehničku i sudačku potporu Šahovskog saveza Istarske županije i TZ Grada Vodnjana, organiziraju III. Otvorene pojedinačne šahovske turnire za kadete i kadetkinje do 16 godina starosti pod nazivom „Dan Sv. Blaža – Vodnjan 2022“. Turniri će se održati u petak, subotu i nedjelju, 28., 29. i 30. siječnja 2022. godine u Domu mladih u Vodnjanu, Istarska ulica br.1 s početkom 28. siječnja 2022. u 14 sati. Turniri će se igrati u dvije skupine, odvojeni turniri za kadete i kadetkinje. Pravo nastupa imaju svi zainteresirani kadeti i kadetkinje, koji 1. siječnja 2022. godine nisu navršili 16 godina, tj. rođeni 2006. i mlađi. Kadeti i kadetkinje moraju biti registrirani pri HŠS i posjedovati FIDE ID broj. Igrati će se švicarski sustav, 7 kola, FIDE-varijanta, a u slučaju manjeg odaziva Berger. Tempo igre je 60 minuta + 30 sekundi dodatka za svaki odigrani potez, počevši od prvog poteza. Obvezno zapisivanje poteza do kraja partije. Turniri će se rejtingirati za FIDE listu za standardni šah i nacionalnu rejting listu HŠS. Upisnina iznosi 50,00 HRK u koju je uračunato piće tijekom cijelog trajanja turnira te pizza po završetku turnira. Organizatori su osigurali brojne nagrade (medalje, šahovske satove, šahovske garniture, šahovske torbe, šahovske kemijske i slatke poklone) na turnirima. Organizator osigurava šahovske garniture i šahovske satove za sve sudionike turnira, dok su svi sudionici dužni donijeti zaštitnu masku i kemijsku olovku.
Pretprijave su do 26.1.2022. zbog tehničke organizacije turnira. Zbog ograničenog broja mjesta (50 za oba turnira) prednost će imati kadeti i kadetkinje prema redoslijedu prijava.

Turnirski program:

Potvrda prijava 28.1.2022. godine do 13:00 sati.
Svečano otvaranje 28.1.2022. u 13:50 sati.
1. kolo u 14:00 sati.
Ostala kola:
2. kolo, 28.1.2022. u 17:00 sati,
3. kolo, 29.1.2022. u 09:30 sati,
4. kolo, 29.1.2022. u 12:30 sati,
5. kolo, 29.1.2022. u 17:00 sati,
6. kolo, 30.1.2022. u 09:30 sati i
7. kolo, 30.1.2022. u 12:30 sati.
Svečano zatvaranje i podjela nagrada nakon završetka 7. kola.

Napomena: Uvrštenjem u turnirsku tabelu kadeti/kadetkinje prihvaćaju da se na službenim stranicama organizatora te u sredstvima javnog informiranja objave osobni podaci neophodni za provođenje natjecanja (ime i prezime, dob, šahovski rejting i titula, federacija, članstvo u klubu ili ekipi i slično) kao i fotografije sa natjecanja.
Svi kadeti/kadetkinje te osobe u pratnji dužne su pridržavati se Odluke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o održavanju športskih natjecanja na otvorenim i u zatvorenim športskim objektima. Prije početka turnira svim kadetima/kadetkinjama će se izmjeriti tjelesna temperatura od strane organizatora. U prostoru za igru dozvoljen je boravak samo sudcima i kadetima/kadetkinjama. Turniri će se igrati pod zaštitnim maskama.

Smještaj: Svi zainteresirani za smještaj mogu se javiti s upitom na infovodnjan@gmail.com
Informacije i prijave: Igor Milovac (091/544-7849) ili igormili8gmail.com i Zvonimir Trošić (254 – 3420) ili zvonimir.trosic@gmail.com

Chess Results

image_print

Brzopotezni šahovski turnir „Dan Sv. Blaža 2022.“ 30. siječnja u Vodnjanu

skvodnjanvodnjanOsim kadetskih turnira povodom Dana svetog Blaža, zaštitnika grada, Grad Vodnjan i Šk Vodnjan, uz tehničku i sudačku potporu Šahovskog saveza Istarske županije i TZ Grada Vodnjana, organiziraju Otvoreni pojedinačni brzopotezni šahovski turnir za seniore pod nazivom „Dan Sv. Blaža – Vodnjan 2022“. Turnir će se održati u nedjelju, 30. siječnja 2022. godine u Domu mladih u Vodnjanu, Istarska ulica br.1 s početkom u 17 sati. Pravo nastupa imaju svi zainteresirani šahisti i šahistkinje, bez obzira na titulu i rejting, a koji posjeduju FIDE ID broj. Igrati će se švicarski sustav, 11 kola, FIDE-varijanta. Tempo igre je 3 minute + 2 sekunde dodatka za svaki odigrani potez, počevši od prvog poteza. Turnir će se rejtingirati za FIDE listu za brzopotezni (blitz) šah. Upisnina iznosi 60,00 HRK za seniore i seniorke, a 40,00 HRK za kadete i kadetkinje. U upisninu je uračunato piće tijekom cijelog trajanja turnira te pizza po završetku turnira. Nagradni fond iznosi 2.100,00 HRK, koji se u slučaju slabijeg odaziva (manje od 35 sudionika) umanjuje za 20%. Osim novčanih nagrada, organizator je osigurao medalje i predmetne nagrade za najuspješnije sudionike. Organizator osigurava šahovske garniture i šahovske satove za sve sudionike turnira, dok su svi sudionici dužni donijeti zaštitnu masku. Pretprijave su do 28.1.2022. zbog tehničke organizacije turnira. Zbog ograničenog broja mjesta (50) prednost će imati šahisti i šahistkinje prema redoslijedu prijava.

Turnirski program:
Potvrda prijava
30.1.2022. godine do 16:30 sati.
Svečano otvaranje 30.1.2022. u 17 sati.
1. kolo u 17:10 sati, a svako iduće kolo odmah po završetku prethodnog.
Svečano zatvaranje i podjela nagrada 15 minuta nakon završetka 11. kola.

Napomena: Uvrštenjem u turnirsku tabelu šahisti/šahistkinje prihvaćaju da se na službenim stranicama organizatora te u sredstvima javnog informiranja objave osobni podaci neophodni za provođenje natjecanja (ime i prezime, dob, šahovski rejting i titula, federacija, članstvo u klubu ili ekipi i slično) kao i fotografije sa natjecanja.
Svi šahisti/šahistkinje te osobe u pratnji dužne su pridržavati se Odluke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o održavanju športskih natjecanja na otvorenim i u zatvorenim športskim objektima. Prije početka turnira svim šahistima/šahistkinjama će se izmjeriti tjelesna temperatura od strane organizatora. U prostoru za igru dozvoljen je boravak samo sudcima i šahistima/šahistkinjama. Turniri će se igrati pod zaštitnim maskama.

Informacije i prijave: Igor Milovac (091/544-7849) ili igormili8gmail.com i Zvonimir Trošić (254 – 3420) ili zvonimir.trosic@gmail.com

Chess Results

image_print

Maričević prvi od desetoro

Karlo Maričević

Karlo Maričević

U Malom Lošinju je 23. prosinca odigran tradicionalni Božićni kadetski turnir ŠK Lošinj. Nastupilo je desetoro kadeta, i to sedmoro iz Malog Lošinja i trojica iz ŠK Cres. Pobijedio je četvrtokategornik Karlo Maričević iz ŠK Lošinj, a igralo se na tempo od 10 min. + 5 sek. po potezu.
Poredak: Karlo Maričević (Lošinj) 5½ (iz 6), Adrian Šintić 5, Deni Pongrac 4, Martin Šintić (svi Cres) 3½, Igor Basta i Leon Štajduhar po 3, Melani Delize 2½, May Giorgia Cadeddu-Verlić 2, Anastazija Mešić 1, Levin Jakovljević (svi Lošinj) ½.

image_print

Ženska ekipa ŠSD Gimnazijalca brončana na državnom prvenstvu ŠSD srednjih škola u šahu

sskole2021

Foto: Hrvatski školski sportski savez

Nakon što je Hrvatski školski sportski savez proteklu srijedu i četvrtak organizirao završnicu državnog prvenstva školskih sportskih društava (ŠSD) za osnovne škole u petak i subotu na red su došle i srednje škole. Ovo je po prvi put da se održala završnica državnog prvenstva školskih sportskih društava za srednje škole. Nastupilo je ukupno 21 muška i 17 ženskih ekipa, što je za prvi put više nego odličan odaziv. Na oba prvenstva igran je švicarac u 9 kola s tempom igre od 20 minuta plus 5 sekundi dodatka za svaki odigrani potez počevši od prvog. U ženskoj konkurenciji ekipa ŠSD Gimnazijalac Pula (Gimnazija, Pula) osvojila je 3. mjesto. Pulske šahistkinje ostvarile su 6 pobjeda, 1 neriješen rezultat i 2 poraza te na kraju prvenstva s 13 meč bodova više nego zasluženo osvojile 3. mjesto. Nakon uspjeha učenica OŠ Veli Vrh nameće se zaključak da je šah jako popularan kod učenica u pulskim školskim krugovima, a i šire. Uspjeh su ostvarile u sastavu: Mara Sandrić, Lara Nikolić, Saša Krajnović, Ana Dominković i Elena Kleva. Voditelj/mentor ŠSD Gimnazijalac, Pula bio je profesor Boris Pein. Pobjednik natjecanja je ŠSD Vladimir Nazor, Zadar s 18 meč bodova, a drugo mjesto osvojilo je ŠSD Prva, Zagreb sa 16 meč bodova. Poredak nakon 9. kola: 1. ŠSD Vladimir Nazor, Zadar 18, 2. ŠSD Prva, Zagreb 16, 3. ŠSD Gimnazijalac, Pula 13, 4. – 5. ŠSD Picok, Đurđevac i ŠSD Peta, Zagreb 11, 6. – 9. ŠSD ELS, Varaždin, ŠSD Gimnazijalac, Čakovec, ŠSD Kamenjak, Crikvenica i ŠSD Vinica, Duga Resa 9 meč bodova itd. Na prvenstvu ŠSD za učenike uvjerljivo je slavilo ŠSD Lucijan, Zagreb sa 14 meč bodova. Drugo mjesto pripalo je ŠSD Primag, Osijek, a treće ŠSD MIOC, Zadar s po 13 meč bodova. Osječani su drugi zahvaljujući većem broju pojedinačnih bodova. ŠSD Gimnazijalac iz Pule je završio natjecanje na 9. mjestu s 10 meč bodova i ostaje dojam da su prema propuštenim pozicijama trebali biti u samom vrhu na kraju prvenstva.

Chess Results

image_print
image_print