Archive for Travanj, 2019

Umro Branko Ljuština Ljuljo

ljuljo3Tužna vijest odjeknula je istarskim šahovskim krugovima. U subotu je u Pazinu u 65. godini umro Branko Ljuština Ljuljo, dugogodišnji član i igrač Šahovskog kluba “ Lovac“. Redovito je nastupao za svoj klub na ligaškim natjecanjima i klupskim turnirima, a posljednji nastup ubilježio je na ovogodišnjoj 4. seniorskoj ligi regije zapad prije mjesec dana. Među šahistima ostat će zapamćen kao veliki čovjek i novinar te veliki zaljubljenik u šahovsku igru. Posljednji ispraćaj bit će u petak, 3. svibnja 2019. godine u 17.00 sati iz kapele „Moj mir“ u Pazinu, a ukop u subotu, 4. svibnja 2019. godine u 11 sati na mjesnom groblju u Otočcu.

image_print

Tim Hočevar i Loris Cinkopan pobjednici III. kadetskih turnira u Vodnjanu

IMG_20190428_141013U Domu mladih u Vodnjanu proteklu su nedjelju održani III. otvoreni pojedinačni kadetski turniri do 16 godina starosti. Proljetni školski praznici i šahovski kamp u Fužinama proteklih dana umanjili su odaziv na turnir, koji redovito prelazi 30 učesnika. Na A turniru nastupilo je 8 kadeta i 1 kadetkinja, dok je na B turniru nastupilo 10 kadeta i 5 kadetkinja. Po prvi put nastupili su i kadeti iz susjedne Slovenije pa je turnir imao i međunarodni karakter. Oba turnira su odigrana u 7 kola švicarca s tempom igre od 10 minuta plus 5 sekundi dodatka za svaki odigrani potez. Tim Hočevar iz ŠK Postojna sa 6½ bodova osvojio je 1. mjesto na A turniru. Igrao je sigurno, upisao 6 pobjeda i 1 remi te popravio rejting za +48 bodova. Pola boda manje osvojio je pobjednik prethodnih turnira Niko Peruško iz ŠK Pula na drugom mjestu. Treći je Eros Nicholas Bestulić, ŠK Vladimir Gortan iz Poreča s 5 bodova. Dalje slijede: Gabriel Katić, HAŠK Mladost, Zagreb i Nick Hočevar, ŠK Postojna 4, Armin Mešić, ŠK Vladimir Gortan, Poreč 3½, Danijel Kocijan, ŠK Vladimir Gortan, Poreč i Ema Kvaternik, ŠK Vodnjan 2½ te Juraj Kvaternik, ŠK Vodnjan 1 bod. Na B turniru uvjerljivo je slavio Loris Cinkopan, OŠ Veli Vrh sa stopostotnim učinkom, ispred klupskog kolege Nikole Milovanovića sa 6 bodova. Na diobi 3. mjesta našlo se 5 kadeta i 2 kadetkinje s 4 osvojena boda pa su dodatni kriteriji kreirali ukupni poredak. Najbolje dodatne kriterije imala je Paula Milovac, ŠK Vodnjan, kojoj je pripalo 3. mjesto. Dalje slijede: Mihael Katić, ŠK Ericsson – Nikola Tesla, Zagreb, Duje Vicković, OŠ Dr. Mate Demarina, Medulin, Matej Ustić, ŠK Pula, David Macan, ŠK Vodnjan, Noah Tepšić, OŠ Juršići i Petra Špadić, OŠ Jure Filipovića, Barban 4 boda itd. Ukupni pobjednici su nagrađeni medaljama, diplomama i slatkim poklonima. Diplomama i slatkim poklonima nagrađene su i najbolje kadetkinje (Ema Kvaternik na A te Petra Špadić, Lana Matika i Rafaela Katić na B turniru). Čokoladama su nagrađeni najuspješniji po kategorijama do 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 i 13 godina. Sudački dio posla odradili su IA Igor Milovac i NA Zvonimir Trošić.

Chess Results

image_print

I. otvoreni pojedinačni brzopotezni turniri u Balama 1. svibnja

balePovodom dana Blaženog Julijana, zaštitnika Općine Bale, Općina Bale i TZO Bale, uz tehničku i sudačku potporu Šahovskog saveza Istarske županije, organiziraju I. pojedinačne otvorene brzopotezne turnire pod nazivom „Blaženog Julijana 2019“. Turniri će se održati u srijedu 1. svibnja 2019. godine u sportskoj dvorani u Balama s početkom u 10.30 sati. Turniri će se igrati u dvije skupine, za seniore i kadete do 16 godina starosti (rođeni 2003. i mlađi), zajednički turniri za šahiste i šahistice. Pravo nastupa imaju svi zainteresirani šahisti i šahistice, bez obzira na titulu i kategoriju, a koji posjeduju FIDE ID broj. Turniri će se igrati po Pravilima šaha FIDE, Dodatak za brzopoteznu igru, švicarski sustav u 11 (do 55 igrača) ili 13 (preko 55 igrača) kola, s tempom igre od 5 minuta + 3 sekunde dodatka za svaki odigrani potez, počevši od prvog poteza. Turniri će se rejtingirati za brzopoteznu rejting listu FIDE. Upisnina iznosi 50,00 kn za seniore i 30,00 kn za kadete. U upisninu su uračunati kava, piće i grickalice za vrijeme turnira te ručak i piće po završetku turnira. Nagradni fond za seniorski turnir iznosi 3.700,00 kn raspoređenih u 11 nagrada te pehari, medalje i sponzorske nagrade. Nagrade na kadetskom turniru su medalje, šahovska literatura i slatki pokloni, a biti će nagrađeno ukupno 26 kadeta. Predprijave su do 28.4.2019. zbog tehničke organizacije turnira, a potvrda prijava do 1. 5. 2019. godine do 10.00 sati. Svaki sudionik dužan je donijeti šahovsku garnituru standardnih dimenzija i ispravan elektronski sat. Svečano zatvaranje i podjela nagrada nakon završetka posljednjeg kola. Informacije i prijave: Igor Milovac (091/544-7849) ili igor – mili@net.hr i Nikola Vuković (099/214 – 2201).

Chess Results

image_print

III. kadetski turniri u Vodnjanu 28. travnja

skvodnjanŠk “Vodnjan“ organizira III. pojedinačne turnire u ubrzanoj (rapid) igri za kadete i kadetkinje, u nedjelju 28. travnja 2019. u Domu mladih u Vodnjanu. Turniri su organizirani kao A i B turniri. Pravo nastupa na A turniru imaju svi zainteresirani kadeti i kadetkinje (rođeni 2003. godine i mlađi), koji su registrirani pri HŠS, posjeduju FIDE ID broj te su igrački aktivni minimalno dvije godine. A turnir će se rejtingirati za FIDE rejting listu za rapid šah. Na B turniru mogu nastupiti svi zainteresirani kadeti i kadetkinje početnici. Ne moraju posjedovati FIDE ID broj i ne moraju biti registrirani pri HŠS, jer se turnir B neće rejtingirati. Tijekom godine bit će odigrano 8 turnira, u proljetnom i jesenskom dijelu po 4. Svaki turnir će se bodovati za ukupne godišnje pobjednike u obje konkurencije, tako što se plasman na A turniru boduje sa 15 bodova za 1. mjesto i tako redom do 15. mjesta, koje se boduje sa jednim bodom. Na B turniru boduje sa 20 bodova za 1. mjesto i tako redom do 20. mjesta koje se boduje sa jednim bodom. Na kraju se zbraja 6 najuspješnijih rezultata svakog kadeta/kadetkinje, kako bi se dobio ukupni godišnji poredak. U slučaju istog broja bodova, uspješniji je kadeta/kadetkinja sa većim brojem nastupa. Ukupni godišnji pobjednici na A i B turniru bit će nagrađeni peharima i prigodnim  poklonima na kraju godine od strane organizatora. Turniri počinju u 10.30 sati.Igrat će se švicarac u 7 kola, a tempo igre je 10 minuta plus 5 sekundi dodatka za svaki odigrani potez. Upisnina za sve iznosi 20 HRK u koje su uračunati piće i pizza na kraju turnira. Nagrade na oba turnira su medalje za prvih troje u ukupnom poretku, diplome i slatki pokloni. Na A turniru bit će nagrađene tri najuspješnije kadetkinje diplomama i slatkim poklonima. Na B turniru najuspješnije u kategorijama do 6, 7, 8, 9, 10, 11 i 12 godina organizator će nagraditi čokoladama. Igrač koji ima bijele figure u pojedinom kolu dužan je osigurati ispravan elektronički sat, dok organizator osigurava šahovske garniture za sve sudionike. Prijave se mogu izvršiti na sam dan turnira do 10.20 sati ili na br. mobitela 091 544-7849, glavnom sucu turnira. Glavni sudac turnira je Igor Milovac, IA. Sve dodatne informacije možete dobiti na br. mobitela 099/2159-798, Andrej Pačić, Predsjednik Šk „Vodnjan“.

image_print

II. uskršnji šahovski turnir u Svetvinčentu

P1120159Prije odlaska na proljetne školske praznike Općina Svetvinčenat i Osnovna škola Svetvinčenat, uz tehničku potporu Šahovskog saveza Istarske županije, organizirali su II. uskršnji ekipni šahovski turnir učenika osnovnih škola Istarske županije. Pravo sudjelovanja imale su sve istarske osnovne škole s maksimalno dvije ekipe. Turnir je otvorio Alen Doblanović, pročelnik općine Svetvinčenat. Na turniru je nastupilo 10 ekipa iz 7 istarskih škola s ukupno 42 natjecatelja. Turnir je odigran u muškoj i ženskoj konkurenciji po kružnom sustavu. U muškoj konkurenciji nastupilo je 7 ekipa, koje su odigrale Berger (kružni sustav) u 7 kola s tempom igre od 15 minuta po igraču/igračici za cijelu partiju. Najviše uspjeha imala je prva ekipa Osnovne škole Svetvinčenat (Fran Peršić, Bartol Pekica, Loren Čekada i Frane Pekica), koja je slavila u svih 6 mečeva i zasluženo osvojila naslov pobjednika. Drugo mjesto osvojila je druga ekipa Osnovne škole Svetvinčenat (Mario Živolić, Ognjen Kersan, Leo Lenić i Karlo Peršić) s 9 meč bodova. Treće mjesto pripalo je ekipi Osnovne škole Vladimira Nazora iz Rovinja (Ivan Bašić, Zvan Sošić, Karlo Doblanović, Alek Zukerić i Andrej Vojvodić) sa 7 meč bodova. Dalje slijede: Osnovna škola Vidikovac, Pula i Osnovna škola Vodnjan 6 meč bodova, Osnovna škola Jure Filipovića, Barban 2 meč boda i Osnovna škola Petra Studenca, Kanfanar bez meč bodova. U ženskoj konkurenciji nastupile su 3 ekipe, koje su odigrale dvokružni sustav u 3 kola. Najviše uspjeha imala je ekipa Osnovne škole Jure Filipovića iz Barbana (Erika Šćević, Avantasia Butković, Elena Bulić i Petra Špadić), koja je pobijedila u svim mečevima i s 8 meč bodova više nego uvjerljivo osvojila 1. mjesto. Drugo mjesto s 3 meč boda osvojila je ekipa Osnovne škole Divšići (Karla Vitasović, Petra Lovrečić, Vanesa Selimović i LucijaVitasović), dok je treće mjesto pripalo ekipi Osnovne škole Petra Studenca iz Kanfanara (Eva Despinić, Tamara Radetić, Lana Mia Orbanić i Katarina Holik) s 1 meč bodom. Pobjedničke ekipe nagrađene su peharima i medaljama, a medaljama su nagrađeni i najuspješniji igrači i igračice po pločama. Najuspješniji po pločama su: 1. ploča – Ivan Bašić i Erika Šćević, 2. ploča – Bartol Pekica i Petra Lovrečić, 3. ploča – Leo Lenić i Elena Bulić, 4. ploča – Frane Pekica i Petra Špadić. Nagrade najuspješnijima i zahvalnice voditeljima uručio je Dean Perković, zamjenik općinskog načelnika. Tijekom cijelog turnira organizator je osigurao piće, kolače i grickalice za sve sudionike turnira, kao i pizze po završetku istog. Turnir je po reakcijama gostiju, kako igrača i igračica, tako roditelja i voditelja više nego ispunio sva očekivanja. Ovoje veliko priznanje organizatorima turnira na trudu, ali i zadatak za iduću godinu, jer se od turnira očekuje da postane tradicionalan. Turnir je protekao u prijateljskom i sportskom ozračju. Veliki odaziv osnovnoškolaca na uskršnjem turniru samo je još jedna potvrda da šah kao sport nije izumro među najmlađima, već da svake godine ima sve više pobornika među njima. Od ove školske godine Šahovski savez Istarske županije u suradnji s općinama provodi šah kao vannastavnu aktivnost u školama u Kanfanaru, Barbanu i Svetvinčentu, koju pohađaju i učenici iz Juršića. Sudački dio posla i veliku tehničku potporu turniru dao je Šahovski savez Istarske županije na čelu s međunarodnim sucem Igorom Milovcem.

Chess Results

image_print
image_print