Archive for Lipanj, 2018

Haria Ravi pobjednik u Puli

IMG_20180630_164241Nakon tjedan dana velikih i neizvjesnih borbi završeno je 32. izdanje OPEN PULA 2018., koje je ove godine okupilo 169 šahista i 27 šahistica iz 22 svjetske federacije. Povratak turnira na staru lokaciju i u lipanjski termin pokazao se odličnim potezom i za očekivati je ponovni povratak velikog broja šahovskih zaljubljenika već iduće godine. Kongresna dvorana hotela Park Plaza pruža vrhunske uvjete za igru pa su je tijekom turnira mnogi šahisti prozvali „ šahovski Wembley “ .Od samog početka turnira povela se oštra borba za pobjednika ovogodišnjeg pobjednika turnira o čemu svjedoči i podatak da nakon 5. kola nitko od igrača i igračica nije imao stopostotni učinak. Nakon završetka turnira čak 6 igrača je osvojilo po 7 bodova pa su dodatni kriteriji kreirali ukupni poredak. Najviše uspjeha imao je devetnaestogodišnji engleski IM Haria Ravi, koji je od početka do kraja turnira vodio na ljestvici i zasluženo osvojio prvo mjesto. Drugo mjesto osvojio je još jedan mladi igrač, sedamnaestogodišnji poljski IM Szymon Gumularz, dok je treće osvojio engleski GM Daniel Howard Fernandez. Naš najbolji predstavnik je GM Ante Šarić na 4. mjestu, koji je ovim rezultatom izborio nastup na zatvorenom pojedinačnom prvenstvu Hrvatske s obzirom da je pulski turnir kvalifikacijskog karaktera. Peti je IM Robert Lončar, a šesti GM Nenad Ferčec, najbolji istarski igrač. Engleski FM Joseph Mcphillips ( 7. mjesto ) i Horton Andrew ( 8. mjesto ) će pulski turnir pamtiti po lijepim uspomenama i rezultatu koji su ostvarili. Obojica su osvojili i normu za međunarodnog majstora. Dalje slijede: FM Ivan Vihor Krsnik Čohar, GM Robert Zelčić, IM Jadranko Plenča, IM Branko Filipović, FM Matej Guid, FM Daniel Beletič, IM Miroslav Žufić, GM Marko Tratar, Jan Christensen i IM Gert Schnider 6½ bodova itd. Najuspješnija šahistica je ruska WFM Ekaterina Smirnova na 27. mjestu sa 6 osvojenih bodova. Od istarski igrača treba svakako spomenuti rezultat porečkog veterana, MK Borisa Grbca, koji je osvojio 6 bodova. Najuspješniji mladi istarski igrač je Dino Lovrić sa 4½ osvojena boda. Turnir je protekao u ugodnom ozračju, uz fer i sportsko nadmetanje bez potrebe za ijednom sudačkom intervencijom. Privukao je veliki broj posjetitelja i zaljubljenika ove drevne igre tijekom svih osam dana trajanja turnira. Glavni sudac turnira bio je Sulejman Islamović, međunarodni sudac iz Dubrovnika.

Chess Results

image_print

Haria Ravi sam u vodstvu nakon 7. kola

IMG_20180629_163207Nakon sedmog odigranog kola na 32. pulskom OPENU u vodstvu se nalazi engleski IM Ravi Haria sa 6 osvojenih bodova. Ostvario je pet pobjeda i dva remija te je najveći favorit za osvajanjem prvog mjesta. Prati ga skupina od četrnaest igrača ( FM Joseph Mcphillips, IM Szymon Gumularz, GM Robert Zelčić, Milan Popović, IM Jadranko Plenča, GM Ante Šarić, FM Daniel Beletič, GM Daniel Howard Fernandez, FM Matija Ostović, FM Matej Guid, GM Marko Tratar, Jan Christensen, IM Milan Franić i GM Nenad Ferčec ) sa pola boda zaostatka. Najuspješnija šahistkinja je ruska WFM Ekaterina Smirnova sa 4½ osvojena boda. Od istarskih igrača najuspješniji je GM Nenad Ferčec na 15. mjestu sa 5½ osvojenih bodova. Osmo kolo na rasporedu je u petak, u 16.30 sati.

Chess Results

image_print

Gužva u vrhu nakon 5. kola

IMG_20180624_162847Nakon petog odigranog kola na 32. pulskom OPENU u vodstvu se nalazi skupina od čak sedam igrača ( FM Joseph Mcphillips, FM Horton Andrew, FM Matija Ostović, IM Haria Ravi, IM Gumularz Szymon, FM Daniel Beletič i GM Marko Tratar ) s po 4½ osvojena boda. Njih prati skupina od 14 igrača s pola boda zaostatka. Glavna odlika ovogodišnjeg opena je velika borbenost o čemu svjedoči i podatak da nakon 5. kola nitko nema stopostotni učinak. Od istarskih igrača najuspješniji je IM Miroslav Žufić, Šk Pula na 10. mjestu s 4 osvojena boda. Turnir je jako dobro posjećen kako od brojnih šahovskih zaljubljenika, tako i gostiju koji provode odmor u Istri. Šesto kolo na rasporedu je u srijedu s početkom u 16.30 sati.

Chess Results

image_print

Započeo „ OPEN PULA 2018.“

IMG_20180624_163351U organizaciji Šk Pula u subotu je u hotelu „ Park Plaza Histria “ započelo 32. izdanje otvorenog međunarodnog šahovskog turnira „ OPEN PULA 2018.“ Ovogodišnje izdanje okupilo je 169 šahista i 27 šahistkinja ( 5 GM, 11 IM, 1WIM, 15 FM i 8 WFM ) iz 22 svjetske federacije. Oni će se narednih sedam dana boriti za nagradni fond od 5.340 EURA kroz 9 kola švicarca. Prva dvojica nositelja su naši velemajstori, GM Ante Šarić i GM Robert Zelčić. Iz Istarske županije nastupa 29 šahista i jedna šahistkinja. Nakon dva odigrana kola 34 igrača ima stopostotni učinak. Kako i priliči na početku turnira, igrači iz gornjeg dijela tablice susreću sa onima iz donjeg dijela, pa su i iznenađenja manja zbog razlike u snazi igrača. U prva dva kola favoriti su prema očekivanjima uglavnom upisali pobjede a bilo je i partija u kojima nisu opravdali ulogu favorita. U ponedjeljak je na rasporedu duplo kolo s počecima u 09.30 i 16.30 sati.

Chess Results

image_print

„ PULA OPEN 2018.“ od 23. do 30. lipnja

skpulaŠahovski klub „ Pula “ organizira 32. otvoreni međunarodni šahovski turnir pod nazivom „ PULA OPEN 2018.“ u vremenu od 23. do 30.6.2018. godine. Nakon dvije godine odigravanja u rujanskom terminu, pulski turnir se vratio u stari termin odigravanja i na staru lokaciju, Park Plaza Histria u Puli. Turnir će se igrati po švicarskom sustavu u 9 kola s tempom igre od 90 minuta po igraču plus 30 sekundi dodatka za svaki odigrani potez, počevši od prvog poteza. Redovna kola igrat će se svakodnevno od 16.30 sati, osim 3. i 9. kola koja počinju u 9.30, odnosno 11 sati. Turnir je prijavljen kod FIDE i rejtingirati će se za međunarodnu i nacionalnu rejting listu. Ukupni nagradni fond iznosi 5.340 EURA neto i raspoređen je u 24 nagrade. Za sve sudionike organizator je osigurao šahovske garniture, a igrač koji u pojedinom kolu ima bijele figure dužan je osigurati ispravan digitalni sat. Trenutno su prijavljena 204 natjecatelja iz 22 federacije i realno je za očekivati nastup dvjestotinjak natjecatelja. Za vrijeme održavanja turnira održat će se sudački seminar za zvanja klupskog, županijskog i državnog suca u organizaciji HUŠS ogranak Zapad. Prijave za turnir mogu se izvršiti na br. mobitela 091/526-8340, Denis Vretenar ili na pulaopen@qmail.com zaključno sa 23.6.2018. godine u 13 sati kad je zadnji rok za prijave. Sve dodatne informacije možete dobiti na br. mobitela 091/526 – 8340, Denis Vretenar ili 095/362 – 5012 Valter Valković.

Chess Results

image_print
image_print