Archive for Lipanj, 2021

Velemajstor Nenad Ferčec ovogodišnji pobjednik u Grožnjanu

IMG_20210620_201329Ovogodišnji, XVII. međunarodni pojedinačni šahovski turnir „Grand prix Istre“ u Grožnjanu privukao je 30 šahista i 3 šahistkinje (1 GM, 1 IM, 2FM, 1NM i 5 MK) iz dvije federacije (CRO, BIH), što je prvenstveno zasluga direktora turnira i velikog šahovskog radnika, Rasima Ćordića – Gere te njegove supruge Sadete, velike mu logističke i moralne potpore. Nakon 7 kola švicarca s tempom igre od 10 minuta po igraču/igračici za cijelu partiju najviše uspjeha imao je pulski velemajstor Nenad Ferčec (Šk Pula), koji je skupio 6 bodova. Ostvario je 5 pobjeda i 2 remija te zasluženo osvojio 1. mjesto. Na diobi drugog mjesta s pola boda zaostatka našla su se trojica igrača pa su poredak u ukupnom poretku odlučili dodatni kriteriji. Tako je MK Robertu Jurmanu (Šk Batana) pripalo drugo, MK Alenu Markoviću (Šk Vladimir Gortan) treće, a prošlogodišnjem pobjedniku IM Miroslavu Žufiću (Šk Pula) četvrto mjesto. Kristian Valković (Šk Pula) je peti s 5 osvojenih bodova. Dalje slijede: Suad Kurtčehajić (BIH), FM Nikola Ciganović (Šk Pula), MK Igor Fattorich (Šk Batana) i Suada Pazalja (BIH) 4½, Ivo Pahljina (Šk Pula), Niko Peruško (Šk Pula), MK Milan Marčeta (Šk Pula), Husnija Šarić (Šk Pula), Nenad Fiala (Šk Batana), Matija Kovačević (Šk Buje), Miro Čaušević (Šk Krk) i Silvano Samblić (Šk Krk) 4 itd. Najuspješnija šahistkinja na turniru je Suada Pazalja (BIH) s 4½ osvojenih bodova, a najuspješniji kadet Matej Salković (Šk Vladimir Gortan) s 3 osvojena boda. Turnir je protekao u prijateljskom ozračju na terasi restorana „Balvan city“ uz bogatu gastronomsku ponudu. Prva trojica u ukupnom poretku nagrađena su novčanim nagradama, a svi sudionici turnira nagrađeni su diplomama i predmetnim nagradama, koje im je uručio Claudio Stocovaz, načelnik Općine Grožnjan. Sudački posao obavio je NA Zvonimir Trošić.

Chess Results

image_print

Kadetske lige regije „zapad“ startaju 27. lipnja u Rijeci

HSSOvogodišnja ekipna natjecanja u regiji „zapad“ započinju u nedjelju 27. lipnja 2021. godine prvim krugom kadetskih liga u Šahovskom domu u Rijeci s početkom u 10 sati. Na rasporedu su 2 kola u 1. kadetskoj ligi i 3 kola u 2. kadetskoj ligi. Klubovi koji žele mogu prijaviti nove osnovne sastave do 21. lipnja 2021. kad će isti biti objavljeni. Izvlačenje turnirskih brojeva i određivanje parova za sva kola obavit će se 15 minuta prije početka 1. kola natjecanja od strane suca 1. kruga i uz nazočnost kapetana ekipa. Sve dodatne informacije možete dobiti na br. mobitela 098/170 – 1984, IA Nenad Dorić, Povjerenik liga zapad.

image_print

Šahovski turnir u Peroju 18. srpnja

vodnjanskvodnjanGrad Vodnjan, Šk “Vodnjan“ i „Društvo Perojskih Crnogoraca 1657“ povodom dana Peroja organiziraju pojedinačni šahovski turnir u nedjelju 18. srpnja 2021. godine. Turnir će se održati u Omladinskom domu u Peroju (pored trgovine „ Miracolo“) s početkom u 10.00 sati. Igrat će se švicarac u 9 kola, a tempo igre je 8 minuta plus 4 sekunde dodatka za svaki odigrani potez. Pravo sudjelovanja imaju svi zainteresirani domaći i strani igrači bez obzira na titulu i kategoriju, a koji imaju FIDE ID broj. Turnir će se rejtingirati za FIDE rejting listu za rapid šah. Predprijave traju do 16. srpnja 2021., a potvrda prijava traje do 9:30 sati na dan igranja turnira. Zbog velike popularnosti turnira i pridržavanja strogih epidemioloških mjera propisanih od Stožera CZIŽ organizator je ograničio broj učesnika na 100. U slučaju većeg broja igrača prednost će imati igrači prema redoslijedu prijava. Igrači su dužni donijeti ispravan digitalni sat i zaštitnu masku.peroj_logo

Šahovske garniture osigurava organizator natjecanja. Kotizacija iznosi 50 kn za seniore i seniorke te 30 kn za igrače i igračice mlađe od 16 godina u koju su uključeni kava i piće tijekom turnira te ručak i piće nakon završetka turnira. Organizator je osigurao brojne nagrade, a predviđene su i nagrade iznenađenja. Prijave i sve informacije na mail igormili8@gmail.com ili na br. mobitela 099/759-4079, IA Igor Milovac, glavni sudac turnira.
Napomena: Svi natjecatelji te osobe u pratnji dužne su pridržavati se Odluke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o održavanju športskih natjecanja na otvorenim i u zatvorenim športskim objektima. Prije početka prvenstva svim učesnicima će se izmjeriti tjelesna temperatura od strane organizatora. U prostoru za igru dozvoljen je boravak samo sudcima i natjecateljima.

Chess Results

image_print

Pojedinačna rapid prvenstva Istarske županije 4. srpnja u Vodnjanu

ssziŠahovski savez Istarske županije organizira prvenstva Istarske županije u rapid šahu (ubrzana igra) za 2021. godinu u Domu mladih u Vodnjanu, Istarska ulica br.1. Igrati će se u tri skupine, mladi do 12 (rođeni 2009. i mlađi) i do 16 godina starosti (rođeni 2005. i mlađi) te seniori. Prvenstva se igraju u nedjelju, 4. srpnja 2021. s počecima u 10:00 (mladi) i 17:00 (seniori) sati. Pravo nastupa imaju svi registrirani šahisti i šahistkinje koji imaju prijavljeno prebivalište na području Istarske županije i posjeduju FIDE ID broj. Prvenstva se igraju po Pravilima šaha FIDE, Dodatak za ubrzanu igru, švicarski sustav u 7 (mladi) i 9 (seniori) kola s tempom igre od 10 minuta po igraču, plus 5 sekundi dodatka za svaki odigrani potez. Prvenstva će biti rejtingirana za FIDE rapid rejting listu. Prijave traju do 24:00 sata 2. srpnja 2021. godine radi tehničke organizacije prvenstva i poštivanja epidemioloških mjera (broj učesnika ograničen na 50), a potvrda nastupa na sam dan igranja do 9:30 (kadeti i kadetkinje) i do 16:30 (seniori) sati. U slučaju većeg broja prijavljenih prednost će imati natjecatelji/natjecateljke prema redoslijedu prijava. Dan prije početka prvenstava na stranici Chess – Results.com biti će vidljivi svi prijavljeni natjecatelji/natjecateljice i prvenstva na kojima će nastupiti. Upisnina za seniore iznosi 50 kn, a za mlade 30 kn, koja se uplaćuje prilikom prijave na dan igranja, najkasnije 15 minuta prije početka prvenstva. Nagrade za najuspješnije na prvenstvima su: seniori – novčane nagrade i medalje, a za mlade – medalje, diplome i slatki pokloni. Osim najboljih u ukupnom poretku biti će nagrađeni i najuspješniji kadeti i kadetkinje po kategorijama, veterani, šahistkinja, junior i juniorka te najstariji natjecatelj. Za sve sudionike prvenstava organizator je osigurao piće tijekom održavanja prvenstava te pizze i piće po završetku prvenstava. Dodatne informacije možete dobiti na broj mobitela 091/ 544-7849 ili igormili8@gmail.com Igor Milovac, Predsjednik ŠSIŽ i i 095/362 – 5012 valter.valkovic@gmail.com Valter Valković, Tajnik ŠSIŽ.

Napomena: Svi natjecatelji/natjecateljke i osobe u pratnji dužne su pridržavati se Odluke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o održavanju športskih natjecanja na otvorenim i u zatvorenim športskim objektima. Prije početka prvenstva svim natjecateljima/natjecateljkama će se izmjeriti tjelesna temperatura od strane organizatora. Svi natjecatelji/natjecateljke su dužni donijeti zaštitnu masku, dok organizator osigurava šahovske garniture i šahovske satove za sve sudionike. U prostoru za igru dozvoljen je boravak samo sudcima i natjecateljima/natjecateljicama.

Chess Results

image_print

Najava bogatog šahovskog ljeta u regiji „zapad“

Popuštanjem epidemioloških mjera od strane Stožera CZ zbog općepoznate situacije s korona virusom šahovski organizatori i igrači polako dolaze na svoje. Iako je to još uvijek daleko od „starog normalnog“ moramo biti zadovoljni da se šah ponovno igra onako kako mu i priliči. U nastavku vam donosimo popis najavljenih natjecanja u regiji „zapad“ u narednom razdoblju.
1. XVII. Međunarodni pojedinačni brzopotezni šahovski turnir „Grand prix Istre“
Grožnjan 2021. u nedjelju 20. lipnja s početkom u 16 sati;

2. Pojedinačno rapid prvenstvo Istarske županije za mlade do 12 i 16 godina
(početak u 10:00 sati) te seniore (početak u 17:00 sati) 4. srpnja 2021. u Domu
mladih Vodnjanu;

3. VII. Otvoreni pojedinačni rapid turnir „Peroj 2021.“ 18. srpnja 2021. u Domu
mladih u Peroju s početkom u 10:00 sati;

4. I. Otvoreni pojedinačni brzopotezni šahovski turniri za mlade do 12 i 16
godina (početak u 10:00 sati) te seniore (početak u 18:00) povodom dana
Grada Vodnjana 1. kolovoza 2021. u Domu mladih u Vodnjanu;

5. Otvoreni pojedinačni brzopotezni šahovski turnir povodom Dana pobjede i
domovinske zahvalnosti i Dana HB 5. kolovoza 2021. u Obrtničkom domu u
Poreču s početkom u 17:00 sati;

6. XI. Otvoreno prvenstvo općine Dobrinj 8. kolovoza 2021. s početkom u 16:00
sati.

U slučaju izmjene termina održavanja ili otkazivanja natjecanja pravovremeno ćemo vas obavijestiti. Isto tako ćemo vas obavijestiti i o organizaciji novih natjecanja i njihovim terminima.

image_print
image_print