Archive for Lipanj, 2021

Pojedinačna rapid prvenstva Istarske županije 4. srpnja u Vodnjanu

ssziŠahovski savez Istarske županije organizira prvenstva Istarske županije u rapid šahu (ubrzana igra) za 2021. godinu u Domu mladih u Vodnjanu, Istarska ulica br.1. Igrati će se u tri skupine, mladi do 12 (rođeni 2009. i mlađi) i do 16 godina starosti (rođeni 2005. i mlađi) te seniori. Prvenstva se igraju u nedjelju, 4. srpnja 2021. s počecima u 10:00 (mladi) i 17:00 (seniori) sati. Pravo nastupa imaju svi registrirani šahisti i šahistkinje koji imaju prijavljeno prebivalište na području Istarske županije i posjeduju FIDE ID broj. Prvenstva se igraju po Pravilima šaha FIDE, Dodatak za ubrzanu igru, švicarski sustav u 7 (mladi) i 9 (seniori) kola s tempom igre od 10 minuta po igraču, plus 5 sekundi dodatka za svaki odigrani potez. Prvenstva će biti rejtingirana za FIDE rapid rejting listu. Prijave traju do 24:00 sata 2. srpnja 2021. godine radi tehničke organizacije prvenstva i poštivanja epidemioloških mjera (broj učesnika ograničen na 50), a potvrda nastupa na sam dan igranja do 9:30 (kadeti i kadetkinje) i do 16:30 (seniori) sati. U slučaju većeg broja prijavljenih prednost će imati natjecatelji/natjecateljke prema redoslijedu prijava. Dan prije početka prvenstava na stranici Chess – Results.com biti će vidljivi svi prijavljeni natjecatelji/natjecateljice i prvenstva na kojima će nastupiti. Upisnina za seniore iznosi 50 kn, a za mlade 30 kn, koja se uplaćuje prilikom prijave na dan igranja, najkasnije 15 minuta prije početka prvenstva. Nagrade za najuspješnije na prvenstvima su: seniori – novčane nagrade i medalje, a za mlade – medalje, diplome i slatki pokloni. Osim najboljih u ukupnom poretku biti će nagrađeni i najuspješniji kadeti i kadetkinje po kategorijama, veterani, šahistkinja, junior i juniorka te najstariji natjecatelj. Za sve sudionike prvenstava organizator je osigurao piće tijekom održavanja prvenstava te pizze i piće po završetku prvenstava. Dodatne informacije možete dobiti na broj mobitela 091/ 544-7849 ili igormili8@gmail.com Igor Milovac, Predsjednik ŠSIŽ i i 095/362 – 5012 valter.valkovic@gmail.com Valter Valković, Tajnik ŠSIŽ.

Napomena: Svi natjecatelji/natjecateljke i osobe u pratnji dužne su pridržavati se Odluke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o održavanju športskih natjecanja na otvorenim i u zatvorenim športskim objektima. Prije početka prvenstva svim natjecateljima/natjecateljkama će se izmjeriti tjelesna temperatura od strane organizatora. Svi natjecatelji/natjecateljke su dužni donijeti zaštitnu masku, dok organizator osigurava šahovske garniture i šahovske satove za sve sudionike. U prostoru za igru dozvoljen je boravak samo sudcima i natjecateljima/natjecateljicama.

Chess Results

image_print

U Rijeci započele kadetske lige regije „zapad“ za 2021. godinu

IMG_20210627_100755U Šahovskom domu u Rijeci započelo je ovogodišnje natjecanje u kadetskim ligama regije „zapad“. Kao i prethodnih godina, natjecanje je organizirano kroz 1. i 2. kadetsku ligu. Nastupa ukupno 12 ekipa, po 6 ekipa u svakoj ligi. U 1. kadetskoj ligi odigrana su 2 kola s tempom igre od 60 minuta plus 30 sekundi dodatka za svaki odigrani potez počevši od prvog poteza. Nakon 2 odigrana kola u 1. kadetskoj ligi ekipe Šk „Crikvenica“, Šk „Rijeka“ i Šk „Vladimir Gortan“ Poreč ostvarili su po dvije pobjede i između njih ćemo najvjerojatnije dobiti pobjednika lige i putnike na Finale kadetske lige krajem godine. Ekipe AŠK „Junior“, Rijeka, Šk „Gospić“ i Šk „Vodnjan“ su bez meč bodova i u narednim mečevima vodit će grčevitu borbu za ostanak u višem rangu. U 2. kadetskoj ligi, koja se igra s tempom od 30 minuta plus 30 sekundi dodatka za svaki odigrani potez počevši od prvog poteza, odigrana su nepotpuna 3 kola, zbog gužve na trajektnoj liniji između otoka i kopna pa će ekipe Šk „Lošinj“ i Šk „Cres“ naknadno odigrati svoj meč. Nakon 3. kola u vodstvu se nalazi ekipa Šk „Goranka“, Ravna Gora sa 6 meč bodova ispred Šk „Rječina“, Dražice s meč bodom manje. Dalje slijede: Šk „Rijeka – 2“ sa 3 meč boda, Šk „Cres“ 2 meč boda i mečom manje te Šk „Crikvenica – 2“ i Šk „Lošinj“ bez meč bodova s tim da Lošinjani imaju meč manje. Natjecanja su odigrana u strogim epidemiološkim uvjetima i protekla su u sportskom ozračju, bez problema i bez ijedne sudačke intervencije.

Chess Results

image_print

Odličan nastup Zvana Sošića na Kadetskom prvenstvu Hrvatske

zsosicHŠS u suradnji sa Šahovskim savezom Splitsko-dalmatinske županije organizirao je pojedinačna kadetska prvenstva Hrvatske za 2021. godinu u vremenu od 18. do 24. lipnja 2021. godine u hotelu „Medena“ u Trogiru. Prvenstva su se igrala u skupinama do 7, 9, 11, 13 i 15 godina u muškoj i ženskoj konkurenciji. Tempo igre za prvenstva u svim skupinama bio je 90 minuta plus 30 sekundi dodatka za svaki odigrani potez počevši od prvog poteza. Iz Istarske županije nastupila su 4 kadeta (Zvan Sošić u kategoriji kadeta do 11 godina, Armin Mešić do 13 godina, a David Fiškuš i Eros Nicholas Bestulić do 15 godina). Nakon 9 odigranih kola odličan rezultat ostvario je Zvan Sošić (Šk Batana, Rovinj), koji se našao u skupini 5 igrača koji su sa 6 osvojenih bodova dijelili 3. mjesto. Dodatni kriteriji su Sošića svrstali na 7. mjesto što ne umanjuje njegov rezultat. Ostvario je 6 pobjeda i 3 poraza te popravio rejting za +72 rejting boda. Lijep rezultat za njegov tek drugi nastup na državnom prvenstvu. Ostali istarski kadeti postigli su slabije rezultate od očekivanih (svi ispod 50% osvojenih bodova). Lijepim uspjehom mogu se pohvaliti kadeti i kadetkinje iz Primorsko – goranske županije, koji su kući ponijeli 3 zlata (Erik Golubović iz Šk Rijeka u kategoriji kadeta do 9 godina, Lara Zagorac 9/9! iz Šk Rječina u kategoriji kadetkinja do 11 godina i MK Ema Hajdinić iz Šk Kraljevica u kategoriji kadetkinja do 13 godina). Ivano Sundać iz Šk Crikvenica u kategoriji kadeta do 13 godina bio je na dohvat brončane medalje, ali se na kraju morao zadovoljiti 4. mjestom. Dodatni kriteriji i ovaj put su kreirali ukupni poredak. Sudački dio posla na prvenstvima za kadete i kadetkinje do 7, 9 i 11 godina odradio je NA Giuseppe Ghersinich iz Šk Vladimir Gortan iz Poreča.

Chess Results

image_print

Velemajstor Nenad Ferčec ovogodišnji pobjednik u Grožnjanu

IMG_20210620_201329Ovogodišnji, XVII. međunarodni pojedinačni šahovski turnir „Grand prix Istre“ u Grožnjanu privukao je 30 šahista i 3 šahistkinje (1 GM, 1 IM, 2FM, 1NM i 5 MK) iz dvije federacije (CRO, BIH), što je prvenstveno zasluga direktora turnira i velikog šahovskog radnika, Rasima Ćordića – Gere te njegove supruge Sadete, velike mu logističke i moralne potpore. Nakon 7 kola švicarca s tempom igre od 10 minuta po igraču/igračici za cijelu partiju najviše uspjeha imao je pulski velemajstor Nenad Ferčec (Šk Pula), koji je skupio 6 bodova. Ostvario je 5 pobjeda i 2 remija te zasluženo osvojio 1. mjesto. Na diobi drugog mjesta s pola boda zaostatka našla su se trojica igrača pa su poredak u ukupnom poretku odlučili dodatni kriteriji. Tako je MK Robertu Jurmanu (Šk Batana) pripalo drugo, MK Alenu Markoviću (Šk Vladimir Gortan) treće, a prošlogodišnjem pobjedniku IM Miroslavu Žufiću (Šk Pula) četvrto mjesto. Kristian Valković (Šk Pula) je peti s 5 osvojenih bodova. Dalje slijede: Suad Kurtčehajić (BIH), FM Nikola Ciganović (Šk Pula), MK Igor Fattorich (Šk Batana) i Suada Pazalja (BIH) 4½, Ivo Pahljina (Šk Pula), Niko Peruško (Šk Pula), MK Milan Marčeta (Šk Pula), Husnija Šarić (Šk Pula), Nenad Fiala (Šk Batana), Matija Kovačević (Šk Buje), Miro Čaušević (Šk Krk) i Silvano Samblić (Šk Krk) 4 itd. Najuspješnija šahistkinja na turniru je Suada Pazalja (BIH) s 4½ osvojenih bodova, a najuspješniji kadet Matej Salković (Šk Vladimir Gortan) s 3 osvojena boda. Turnir je protekao u prijateljskom ozračju na terasi restorana „Balvan city“ uz bogatu gastronomsku ponudu. Prva trojica u ukupnom poretku nagrađena su novčanim nagradama, a svi sudionici turnira nagrađeni su diplomama i predmetnim nagradama, koje im je uručio Claudio Stocovaz, načelnik Općine Grožnjan. Sudački posao obavio je NA Zvonimir Trošić.

Chess Results

image_print

Kadetske lige regije „zapad“ startaju 27. lipnja u Rijeci

HSSOvogodišnja ekipna natjecanja u regiji „zapad“ započinju u nedjelju 27. lipnja 2021. godine prvim krugom kadetskih liga u Šahovskom domu u Rijeci s početkom u 10 sati. Na rasporedu su 2 kola u 1. kadetskoj ligi i 3 kola u 2. kadetskoj ligi. Klubovi koji žele mogu prijaviti nove osnovne sastave do 21. lipnja 2021. kad će isti biti objavljeni. Izvlačenje turnirskih brojeva i određivanje parova za sva kola obavit će se 15 minuta prije početka 1. kola natjecanja od strane suca 1. kruga i uz nazočnost kapetana ekipa. Sve dodatne informacije možete dobiti na br. mobitela 098/170 – 1984, IA Nenad Dorić, Povjerenik liga zapad.

image_print
image_print
Arhiva