Archive for Lipanj, 2020

Šk Vladimir Gortan pobjednik Kupa Istarske županije za 2020. godinu

kup2020U Puli je u proteklu nedjelju održan Kup Istarske županije u šahu za 2020. godinu. Nakon više od 3,5 mjeseci šahisti su došli na svoje, mada u nešto izmijenjenom načinu igranja. Poštivali su međusobni razmak, većina je nosila maske, koristila su se redovito dezinfekcijska sredstva, prostor za igru se često prozračivao, a nije bilo rukovanja prije i nakon partije. Iako su mnogi zaokupljeni poslom u ovo vrijeme u turizmu, to ih nije omelo da se odazovu u lijepom broju. Nastupilo je sedam ekipa, koje su odigrale švicarac od 4 kola na 4 ploče, s tempom igre od 30 minuta po igraču plus 30 sekundi dodatka za svaki odigrani potez. Najviše uspjeha imala je prva ekipa Šk „Vladimir Gortan“, Poreč (MK Renato Licardo 3/4, MK Alen Marković 2½/4, MK Boris Grbac 1/2, Bruno Purini 3/4 i MK Jakub Mrkaljević 2/2) sa 7 meč bodova (11½ pojedinačnih bodova). Pobjednička ekipa je tako izborila drugi uzastopni nastup na Finalu Kupa Hrvatske koji će se igrati na Malom Lošinju od 21. do 25. rujna. Glavna prepreka tokom cijelog natjecanja bile su im ekipe Šk „Buje“ i druga ekipa Šk „Pula“. Pobjede Porečana u međusobnim susretima riješile su pitanje ukupnog pobjednika. Buježi su odigrali odličan turnir i zasluženo osvojili 2. mjesto. Nastupili su u sastavu (FM Josip Bulić 2½/4, Matija Kovačević 3½/4, Zvonko Juras 2½/4 i Mario Garić 2½/4 ). Osvojili su 5 meč bodova (11 pojedinačnih bodova). Treća je ekipa Šk „Pula – 2“ (MK Nikola Vuković 3/4, MK Boško Vasić 1½/2, MK Kristian Valković 2½/4, MK Zlatko Konić ½/2 i Niko Peruško 2½/4), s istim brojem meč bodova, ali i jednim pojedinačnim bodom manje u odnosu na Buježe. Četvrta je ekipa Šk „Vladimir Gortan – 2“ s 4 meč boda (7 pojedinačnih bodova), peta je ekipa Šk „Uljanik“ s 3 meč boda (8½ pojedinačnih bodova), šesta ekipa Šk „Vodnjan“ s istim brojem meč bodova (5 pojedinačnih bodova). Sedma je ekipa „Gradska čitaonica“, Pula s 2 meč boda (4½ pojedinačna boda). Prve tri ekipe nagrađene su peharima i medaljama organizatora. Organizator je bio Šahovski savez Istarske županije, a tehničku potporu Kupu dao je Šk „Pula“. Sudački dio posla odradili su IA Igor Milovac i NA Valter Valković.

Chess Results

image_print

Kup Istarske županije 28. lipnja u Puli

ssziEkipni Kup Istarske županije u šahu za 2020. godinu održati će se u nedjelju, 28. lipnja 2020. godine u prostorijama Šk Pula, Radićeva ulica br. 20 u Puli. Inače, Kup je bio planiran za 4. i 5. travnja 2020. pa premješten na 26. travnja 2020., ali je zbog općepoznate situacije s korona virusom i zabranom održavanja svih manifestacija u županiji morao biti odgođen oba puta. Igrati će se švicarski ekipni sustav u četiri (4) kola, s tempom igre od 30 minuta po igraču plus 30 sekundi dodatka za svaki odigrani potez. U slučaju manjeg broja prijavljenih ekipa odigrat će se Berger. Kup će se rejtingirati za nacionalnu rejting listu. Pravo sudjelovanja imaju svi šahovski klubovi s jednom ili više ekipa, škole, firme i sl., a nastup na Finalu kupa Hrvatske ima najbolje plasirana ekipa kluba, člana ŠSIŽ. Svaka ekipa broji četiri igrača i može prijaviti najviše dvije rezerve te može nastupiti s jednim strancem. Svaka ekipa je dužna osigurati dvije šahovske garniture standardnih dimenzija i dva ispravna elektronska šahovska sata. Sve ekipe koje žele nastupiti na ovogodišnjem kupu dužne su prijaviti ekipu do 26. lipnja 2020. godine. Sve ekipe su oslobođene plaćanja kotizacije. Prijava sastava ekipa je u nedjelju, 28. lipnja 2020. godine do 8.45 sati, a prvo kolo počinje u 9.00 sati. Ostala kola igraju se u 11.30, 15.30 i 18.30 sati. Sve dodatne informacije možete dobiti na broj mobitela 091/544 – 7849, Igor Milovac, Predsjednik ŠSIŽ

image_print

Miroslav Žufić pobjednik u Grožnjanu

gpg2020Ovogodišnji, XVI. međunarodni pojedinačni šahovski turnir „Grand prix Istre“ u Grožnjanu privukao je 35 igrača i 4 igračice (1 GM, 1 IM i 7 MK) iz dvije federacije (CRO, SLO), što je prvenstveno zasluga direktora turnira i velikog šahovskog radnika, Rasima Ćordića – Gere te njegove supruge Sadete, velike mu logističke i moralne potpore. Nakon 7 kola švicarca najviše uspjeha imao je pulski međunarodni majstor Miroslav Žufić, koji je skupio 6 bodova i zasluženo osvojio prvo mjesto. Ostvario je 5 pobjeda i dva remija. Isti učinak ostvario je i MK Alen Marković, ali se zbog lošijih dodatnih kriterija morao zadovoljiti drugim mjestom. Pulski velemajstor Nenad Ferčec s pola boda manje osvojio je treće mjesto, koliko je osvojio i mladi porečki junior Bruno Purini na četvrtom mjestu, ali i slabijim dodatnim kriterijima. Dalje slijede: Mihovil Dubrović, MK Duško Srdić i Silvano Samblić 5, MK Nikola Vuković, MK Enrico Ghersinich, Niko Peruško i MK Boris Grbac 4½, Matija Kovačević, Jakub Mrkaljević, Zvonko Juras, MK Giuseppe Ghersinich, MK Igor Fattorich i Ivo Pahljina 4 itd. Najuspješnija šahistica na turniru je Eva Fiškuš s 3 boda. Turnir je protekao u prijateljskom ozračju na terasi restorana „Balvan city“ uz bogatu logističku potporu. Prva trojica u ukupnom poretku nagrađena su novčanim nagradama, a svi sudionici turnira nagrađeni su diplomama i predmetnim nagradama, koje im je uručio Claudio Stocovaz, načelnik Općine Grožnjan. Sudački posao obavio je NA Zvonimir Trošić.

Chess Results

image_print

Održana Izborna skupština Šahovskog saveza Istarske županije

ssziU Puli je u proteklu subotu održana Izborna skupština Šahovskog saveza Istarske županije. Nakon izvješća o radu za razdoblje od početka godine do 20. lipnja 2020. godine te za razdoblje od 2016. do 2020. godine, pristupilo se izboru Predsjednika, Tajnika, Upravnog i Nadzornog odbora te Likvidatora ŠSIŽ. Za Predsjednika Saveza izabran je ponovno Igor Milovac (Šk Vodnjan). Milovcu je ovo drugi mandat, a dobio je potporu svih delegata (13) u Skupštini saveza, što govori više nego o uspješnom vođenju saveza u prethodnom mandatu. Pokretanje novih natjecanja u županiji, prvenstveno za kadete i kadetkinje, tehnička i sudačka potpora brojnim natjecanjima na županijskom i međužupanijskom nivou te provođenje programa „Šah u školu“ glavne su odlike rada županijskog saveza u protekle 4 godine. Za novog Tajnika izabran je Valter Valković (Šk Pula), dugogodišnji uspješni Predsjednik Šk Pula i direktor prošlogodišnjeg Europskog ekipnog veteranskog prvenstva na Malom Lošinju. Zvonimir Trošić (Šk Vodnjan) se nije kandidirao za novi mandat na mjestu Tajnika saveza, zahvalio se Predsjedniku saveza i svim delegatima u Skupštini na korektnoj i fer suradnji u protekle 4 godine. Inače, Trošić je od listopada prošle godine preuzeo Šk Vodnjan, gdje planira omasoviti rad s mladima i pokrenuti nove turnire. U Upravni odbor, osim Predsjednika Saveza izabrani su Zvonko Juras (Šk Buje), Giuseppe Ghersinich (Šk Vladimir Gortan), Roberto Jurman (Šk Batana) i Denis Vretenar (Šk Pula). Novi članovi Nadzornog odbora su Josip Bulić (Šk Buje), Goran Banovac (Šk Veli Vrh) i Branislav Orlović (Šk Uljanik). Delegati Saveza u Skupštini HŠS su Igor Milovac i Valter Valković, a njihovi zamjenici Giuseppe Ghersinich i Denis Vretenar. Delegat Saveza u Savezu sportova Istarske županije bit će Valter Valković, dok je Predsjednik Saveza izabran za Likvidatora. Šahovski savez Istarske županije iduću nedjelju, 28. lipnja 2020. nastavlja s redovnim natjecanjima u ovoj godini. Na rasporedu je ekipni kup za seniore, a igrat će se u prostorijama Šk Pula, Radićeva br. 20 s početkom u 9 sati.

image_print

Pongrac pobijedio na otvorenom juniorskom turniru ŠK Lošinj

Martin Šintić, Deni Pongrac i Lena Kunda (foto: B. Purić)

Martin Šintić, Deni Pongrac i Lena Kunda (foto: B. Purić)

U Malom Lošinju je 22. lipnja odigran otvoreni juniorski turnir u organizaciji ŠK Lošinj. Sudjelovalo je petnaestoro djece s Lošinja i Cresa, a igralo se na tempo od 15 minuta, pet kola “švicarca”. Pobijedio je Deni Pongrac, četvrtokategornik iz Cresa.

Poredak: Deni Pongrac 4½ bodova (iz 5), Martin Šintić (obojica Cres) i Lena Kunda po 4, Karlo Maričević (oboje Lošinj) 3½, Adrian Šintić (Cres), Frane Devčić, Petar Muskardin i Boris Makarun po 3, Karlo Muskardin (svi Lošinj), Josip Toić (Cres), Antun Cvitkušić (Lošinj) i Petar Anđelić po 2, Arijan Pavić (obojica Cres) i Leon Štajduhar (Lošinj) po 1½, Jakov Sintić (Cres) 1.
Sudio je Bojan Purić iz Malog Lošinja.

image_print
image_print