Archive for Siječanj, 2018

Prvi ovogodišnji rapid pripao Fattorichu

fattorichPrvi ovogodišnji rapid turnir, za siječanj i veljaču, u organizaciji Šk „Vodnjan“ okupio je 22 igrača iz 6 klubova. Gust kalendar natjecanja primorao je organizatore da se od ove godine rapid turniri igraju kao i brzopotezni, svaka dva mjeseca po jedan, ukupno šest turnira godišnje. S novim sustavom natjecanja u organizaciji turnira započelo se i sa primjenom novih Pravila šaha FIDE, koja su na snazi od 1. siječnja. Nakon 9 odigranih kola, najviše uspjeha imao je MK Igor Fattorich, Šk Batana, koji je skupio 7 bodova i zasluženo osvojio prvo mjesto. Upisao je 6 pobjeda, 2 remija i jedan poraz te popravio rejting za + 28 bodova. Na diobi drugog mjesta sa po 6½ bodova našla su se braća Jurman, Roberto i Pjerino, Šk Batana pa su dodatni kriteriji prevagnuli na stranu mlađeg, Roberta. Od četvrtog do šestog mjesta sa po 6 bodova plasirali su se MK Nikola Vuković, MK Duško Srdić, obojica Šk Vodnjan i iznenađenje večeri, Zvonko Juras, Šk Buje. Zvonko Juras je ostvario najbolji rezultat turnira, popravivši rejting za + 79 bodova. Sedmi je MK Milan Marčeta, Šk Uljanik sa 5½ bodova. Dalje slijede Krešimir Kvaternik, Zdravko Crnković i Ivan Banković 5, MK Pačić i Radolović 4½, Orlović, Garić, Fiala i Milisavljević 4 boda itd. Idući mjesec na rasporedu je brzopotezni turnir za siječanj i veljaču.

Chess Results

image_print

Nenad Ferčec i Boško Vasić u vodstvu

ULJANIKNakon trećeg odigranog kola na Otvorenom prvenstvu Šk Uljanik za 2018. godinu u vodstvu se nalaze GM Nenad Ferčec i MK Boško Vasić sa stopostotnim učinkom. Jedino su njih dvojica uspjeli pobijediti sve svoje protivnike u dosadašnjem dijelu prvenstva i zasluženo se nalaze u vodstvu. U četvrtom kolu slijedi njihov međusobni susret na prvom stolu. U trećem kolu GM Ferčec je pobijedio FM Adriana Voscillu, a MK Vasić je bio bolji od mladog pulskog kadeta, Ive Pahljine. Zanimljiv susret odigran je na drugom stolu između IM Miroslava Žufića i FM Nikole Ciganovića, koji je završio remijem. U iznenađenje trećeg kola spada poraz Pjerina Jurmana od pulskog kadeta, Dine Lovrića, koji je ujedno i najuspješniji mladi igrač u dosadašnjem dijelu prvenstva. Nakon tri odigrana kola poredak je sljedeći : GM Ferčec i MK Vasić 3, IM Žufić, FM Ciganović i MK R. Jurman 2½, FM Voscilla, MK Fattorich, M. Pahljina, Terlević, Lovrić i Šarić 2 boda itd. Četvrto kolo na rasporedu je u ponedjeljak, 29. siječnja s početkom u 18 sati.

Chess Results

image_print

Tomiću prvi “cuger” u 2018. godini

ŠK LošinjBoris Tomić pobijedio je na prvom od dvanaest turnira za Prvenstvo Lošinja u brzopoteznom šahu za 2018. godinu. Sudjelovalo je devet šahista.
Poredak: Boris Tomić 8 bodova (iz 8), Josip Mikić, Bojan Purić 6, Edo Jerković, Damir Oruč 5, Karlo Šimičić 3, Antonio Hadžikadunić Jurjako 2, Petar Muskardin 1, Karlo Muskardin 0.
Prva petorka dobila je bodove za ukupni poredak.

image_print

Započelo Otvoreno prvenstvo Šk Uljanik za 2018. godinu

uljanik2018_1Ovogodišnje Otvoreno prvenstvo Šk Uljanik okupilo je 26 šahista ( 1GM, 1 IM, 2 FM ) iz 5 klubova, koji će odmjeriti šahovsko znanje kroz 9 kola švicarca. Prema očekivanju u prvom kolu favoriti su uglavnom upisali pobjede protiv igrača iz drugog dijela tablice. U iznenađenja prvog kola spadaju remiji između Suada Hadžipašića i MK Roberta Jurmana, Luke Brajkovića i MK Milana Marčete te MK Davida Mrđena i mladog Ive Pahljine. U sva tri meča razlika u rejtingu između igrača iznosila je više od 400 bodova. Redovita kola igraju se ponedjeljkom i petkom od 18 sati u prostorijama Šk Pula, Radićeva br. 20 u Puli. Drugo kolo na rasporedu je u ponedjeljak, 22. siječnja s početkom u 18 sati. Prvenstvo je otvoreno za sve ljubitelje šaha.

image_print

ŠŠD Veruda i Veli Vrh u poluzavršnici

DSC_0652DSC_0656Školski športski savez Istarske županije, uz tehničku potporu SEI / TOŠ Bernardo Parentin i Šk Vladimir Gortan iz Poreča proteklog je petka organizirao ekipno natjecanje Školskih sportskih društava u šahu za školsku godinu 2017./2018. Natjecanju se odazvalo osam ŠSD u muškoj i tri u ženskoj konkurenciji. Ravnateljica SEI / TOŠ Bernardo Parentin , gđa Ester Zarli, pozdravila je toplim riječima dobrodošlice sve nazočne, zahvalila im se na odazivu i otvorila samo natjecanje. Odigran je Berger u obje konkurencije, s tempom igre od 15 minuta po igraču / igračici. Kod učenica pobjednik je ŠSD Veli Vrh iz Pule ( Elena Kleva, Ana Dominković, Lana Bezjak, Silvia Licul i Lena Orlić) sa 4 meč boda ( 5½ pojedinačnih bodova ). Voditelj / mentor ekipe je profesor Goran Banovac. Drugo mjesto osvojilo je ŠSD Vidikovac iz Pule sa 2 meč boda ( 5 pojedinačnih bodova ), a treće ŠSD Riveta ( SEI / TOŠ Bernardo Parentin ) iz Poreča bez meč bodova ( 1½ pojedinačni bod ). U muškoj konkurenciji nakon žestoke i neizvjesne borbe tokom cijelog natjecanja, odluka o pobjedniku pala je tek za sudačkim stolom. Naime, nakon 7 odigranih kola ŠSD Veruda i ŠSD Veli Vrh su bili izjednačeni po meč i pojedinačnim bodovima ( 12 meč bodova i 22 pojedinačna boda ), a u međusobnom susretu rezultat je bio neriješen. Odluka o pobjedniku pala je u uspješnosti igrača / igračice na prvoj ploči. Taj, četvrti kriterij prevagnuo je na stranu ŠSD Veruda. Pobjednička ekipa ŠSD Veruda nastupila je u sastavu (Mara Sandrić, Ivo Pahljina , Saša Krajnović, Eduardo Srdarević i Hana Marić) , a mentor / voditelj ekipe je profesor Saša Breščić. Drugi su učenici ŠSD Veli Vrh ( Matija Percan, Janko Soklić, Mario Poletan, Andrej Šahović i Petar Pereša ), a treći su učenici ŠSD Savičenta 11 meč bodova ( 17½ pojedinačnih bodova ). Dalje slijede ŠSD Mladost ( Pazin ) 8 meč bodova ( 13½ ), ŠSD Riveta ( Poreč ) 5 meč bodova ( 12½ ), ŠSD Medulin 5 meč bodova ( 12 ), ŠSD Fontana ( Buzet ) 2 meč boda ( 9 ) i ŠSD Polet ( Buje ) bez meč bodova i 3½ pojedinačna boda. Natjecanje je proteklo u fer i sportskom ozračju, bez ijednog incidenta. Pobjednicima je pehare i medalje uručila ravnateljica SEI / TOŠ Bernardo Parentin , gđa Ester Zarli, dok se profesorica Mateja Pančelat pobrinula za kompletnu logističku potporu natjecanja. Sudački dio posla odradio je Giuseppe Ghersinich, nacionalni sudac iz Poreča. Pobjedničke ekipe izborile su nastup na poluzavršnici ŠSD u Rijeci, koje će se održati u travnju ove godine.

image_print
image_print
Arhiva