Archive for Studeni, 2016

Brzopotezna prvenstva Istarske županije 10. prosinca

ssziŠahovski savez Istarske županije organizira Prvenstva IŽ u brzopoteznom šahu za 2016. godinu u sportskoj dvorani „ Žatika “ u Poreču, u subotu 10. prosinca 2016. godine, sa početkom u 10 sati. Igrati će se u dvije skupine, mladi do 16 godina starosti i seniori. Pravo nastupa imaju svi šahisti i šahistkinje koji imaju prijavljeno prebivalište na području Istarske županije, a to će putem osobne iskaznice dokazati prilikom prijave glavnom sucu. Prvenstvo za seniore igrati će se po švicarskom sustavu u 15 kola, sa tempom igre od 3 minute plus 2 sekunde dodatka za svaki odigrani potez, dok će mladi igrati Berger sa tempom igre od 5 minuta plus 3 sekunde dodatka za svaki odigrani potez. Prvenstva se igraju po Pravilima šaha FIDE, Dodatak za brzopoteznu igru. Upisnina za seniore iznosi 50 kn, a mlade 30 kn. U upisninu je uračunata pizza nakon završetka prvenstva i piće tijekom natjecanja. Nagrade za najuspješnije na prvenstvima su: seniori – novčane nagrade, pehari i medalje, a za mlade-pehari, medalje i slatki poklon paketi. Dodatne informacije možete dobiti na brojeve mobitela 091/ 544-7849 Igor Milovac, IA i 095/ 913 – 7673 Giuseppe Ghersinich, NA.

image_print

Ferčec osigurao naslov

DSC06368

GM Nenad Ferčec

Najbolji istarski šahist, GM Nenad Ferčec nalazi se u vodstvu nakon odigranog 8. kola na XVIII. Memorijalu „Milan Kuzmanović“ sa 1½ bodom prednosti u odnosu na najbližu pratnju. FM Nikola Ciganović izgubio je od neugodnog rovinjskog MK Roberta Jurmana, što je Ferčec iskoristio pobjedom nad MK Boškom Vasićem i osigurao ovogodišnji naslov. Važne pobjede u ovom kolu u borbi za vrh ostvarili su IM Žufić i FM Voscilla. GM Ferčec vodi sa 7½ bodova, ispred FM Ciganovića i MK R. Jurmana sa 6, FM Voscille i IM Žufića sa 5½ bodova. Dalje slijede FM Glavaš, MK Vasić, MK Fattorich, Crnković, Rajković i MK Marčeta 4½, P. Jurman, MK Siljan i Terlević 4 boda itd. Posljednje, 9. kolo na rasporedu je u petak, 2. prosinca sa početkom u 18 sati.

Chess Results

image_print

Rapid turnir ŠK Vodnjan 03. prosinca

skvodnjanŠK “ Vodnjan “ organizira pojedinačni Rapid turnir za mjesec prosinac 2016. godine, u subotu 03. prosinca, u „Domu mladih“ u Vodnjanu. Turnir počinje u 17.00 sati i rejtingirati će se za FIDE Rapid rejting listu. Igrat će se švicarac u 9 kola, a tempo igre je 8 minuta plus 4 sekunde dodatka za svaki odigrani potez. Pravo nastupa imaju svi šahisti i šahistkinje, bez obzira na titulu i kategoriju, a koji posjeduju FIDE ID broj. Upisnina za igrače starije od 18 godina iznosi 20 kn, dok su igrači mlađi od 18 godina oslobođeni plaćanja upisnine. Igrač koji ima bijele figure u pojedinom kolu dužan je osigurati šahovsku garnituru standardnih dimenzija i ispravan elektronički sat. Po završetku turnira biti će proglašeni najuspješniji seniori i kadeti u ukupnom godišnjem poretku. Od ukupnog broja turnira ( 12 ) boduje se 8 najuspješnijih rezultata. U slučaju istog broja bodova prednost ima igrač koji je imao više nastupa. U ukupnom godišnjem poretku kod seniora vodi MK Josip Bulić sa 61 bodom. Slijede Fiala 43, MK R. Jurman 42, P. Jurman 37, MK Licardo 35, Juras 34, MK Pačić 32,MK Vuković 27, Kvaternik 26, MK Fattorich 21 bod itd. Kod mladih vodi Ivo Pahljina sa 67 bodova, ispred Frane Rajkovića sa 59 bodova. Dalje slijede Niko Peruško i Marko Pahljina 53, Enrico Ghersinich 39 itd. Prijave se mogu izvršiti na sam dan turnira do 16.50 sati ili na br. mobitela 091 544-7849, glavnom sucu turnira. Glavni sudac turnira je Igor Milovac, IA. Sve dodatne informacije možete dobiti na br. mobitela 099/2159-798, Andrej Pačić.

image_print

Marilaguna po sedmi put

img_0851_1

Marilaguna ( GM Ferčec 11/12, IM M. Žufić 11/12, MK Bastijanić 9½/11 i MK Moharić 11/12 )

Četrdeseti, jubilarni kup „ Lorenzo Forlani “ okupio je 13 ekipa iz Hrvatske i Italije, a uvjerljivo je slavila ekipa Marilaguna iz Pule. Ekipa sastavljena od najboljih istarskih igrača na prve dvije ploče i dvojice ponajboljih „ cugeraša “ na trećoj i četvrtoj ploči, slavila je po sedmi put uzastopno na ovom kupu. Nakon 13 odigranih kola, ekipa Marilagune ( GM Ferčec 11/12, IM M. Žufić 11/12, MK Bastijanić 9½/11 i MK Moharić 11/12 ) osvojila je prvo mjesto sa 42½ boda. Drugo mjesto osvojila je ekipa ŠK „ Pula “ ( MK Konić 6/12, MK Ž. Žufić 10/12, MK Valković 8½/12 i Račić 9½/12 ) sa 34 boda. Treća je ekipa ŠK „ Batana “ – 1 ( MK Roberto Jurman 8½/12, Pjerino Jurman 7/12, Zlatko Crnković 10/12 i Bruno Odak 7½/12 ) sa 33 boda. Dalje slijede : ŠK „ Vladimir Gortan “, Poreč 30½, ŠK „ Lošinj “, Mali Lošinj 27½, SS „ Trieste Giovani 1904 “ 25, ŠK „ Vodnjan “ 22, ŠK „ Vladimir Gortan “ – 2 sa 21, ŠK „ Batana “- 2 sa 20½, ŠK „ Uljanik “, Pula 17½, Academia Trieste 16½, CI Dignano 15, i CI Cres 7 bodova. U konkurenciji Zajednica Talijana nastupile su svega dvije ekipe. Prvo mjesto pripalo je ekipi domaćina, CI Dignano, dok je druga ekipa CI Cres. Velemajstor Nenad Ferčec najuspješniji je igrač na prvoj ploči sa 11/12, međunarodni majstor Miroslav Žufić na drugoj ploči (11 / 12 ), Zlatko Crnković na trećoj ( 10 / 12 ), a Boris Moharić na četvrtoj ploči ( 11/12 ). Kup je odigran u restoranu „ Betiga “ u Barbarigi i protekao u najboljem redu, kako i priliči ljubiteljima igre na 64 polja, a jedina i velika zamjerka organizatorima je na medaljama, peharima i plaketama. Osigurana su samo 4 pehara od strane Zajednice Talijana iz Vodnjana, što je nesumnjivo bacilo veliku mrlju na ovako lijep i tradicionalan šahovski događaj.

Foto galerija

Chess Results

image_print

XI. Memorijal „ Josip – Bepo Brščić “ pripao Robertu Jurmanu

img_0825_1

MK Roberto Jurman ( ŠK Batana, Rovinj )

Šahovski klub „ Vodnjan “ organizirao je po 11. put memorijalni turnir „ Josip – Bepo Brščić “, u znak sjećanja na svog nekadašnjeg igrača i velikog prijatelja. Memorijalni turnir je odigran u pizzeriji „ Peroj “ u Peroju. Nastupilo je 38 igrača iz 10 klubova. Osim igrača iz istarskih klubova nastupili su i igrači iz Delnica, Udbine, Belog Manastira, a u zadnji čas svoj nastup su otkazala četvorica igrača iz Zagreba. Nesumnjivo je da turniri u organizaciji ŠK Vodnjan imaju sve više poklonika kojima u današnje vrijeme ni daljina, niti troškovi ne predstavljaju problem u dolasku na turnir. Nakon 15 odigranih kola najuspješniji je bio MK Roberto Jurman ( ŠK Batana, Rovinj ), koji je jedini skupio 11 bodova i zasluženo osvojio prvo mjesto. Na diobi drugog mjesta našla su se trojica igrača sa 10½ bodova, pa su dodatni kriteriji skrojili ukupni poredak. Tako je MK Andrej Pačić ( ŠK Vodnjan ) drugi, MK Renato Licardo ( ŠK Vladimir Gortan, Poreč ) treći, a Zoran Račić ( ŠK Uljanik, Pula ) četvrti. Dalje slijede : MK Barcal i P. Jurman 10, MK Marčeta 9½, MK Ghersinich 9, MK Vuković, Kvaternik, Rajković, MK Fattorich i Nikolić 8½, Crnković, Dragić, MK Srdić, Jergović, Strahija i Topić 8 bodova itd. Najuspješniji mladi igrač je Frano Rajković na 11. mjestu sa 8½ bodova i zarađena 93 boda rejtinga. Kako je ovo bio ujedno i šesti ovogodišnji brzopotezni turnir koji se boduje za ukupni godišnji poredak ŠK Vodnjan proglašeni su i ukupni pobjednici za 2016. godinu. Kod seniora predak je sljedeći : 1. MK Josip Bulić, 2. MK Andrej Pačić i 3. MK Roberto Jurman, a kod mladih : 1. Marko Pahljina, 2. Ivo Pahljina i 3. Niko Peruško. Najuspješniji igrači nagrađeni su peharima i medaljama.

Foto galerija

Chess Results

image_print
image_print
Arhiva