Archive for Kolovoz, 2022

Pojedinačna rapid prvenstva Istarske županije 11. rujna u Vodnjanu

ssziŠahovski savez Istarske županije organizira prvenstva Istarske županije u rapid šahu (ubrzana igra) za 2022. godinu u Domu mladih u Vodnjanu, Istarska ulica br.1. Igrati će se u tri skupine, mladi do 12 (rođeni 20010. i mlađi) i do 16 godina starosti (rođeni 2006. i mlađi) te seniori. Prvenstva se igraju u nedjelju, 11. rujna 2022. s počecima u 10 (mladi) i 16 (seniori) sati. Pravo nastupa imaju svi registrirani šahisti i šahistkinje koji imaju prijavljeno prebivalište na području Istarske županije i posjeduju FIDE ID broj. Prvenstva se igraju po Pravilima šaha FIDE, Dodatak za ubrzanu igru, švicarski sustav u 7 (mladi) i 9 (seniori) kola s tempom igre od 10 minuta po igraču, plus 5 sekundi dodatka po Bronsteinu Prvenstva će biti rejtingirana za FIDE rapid rejting listu. Prijave traju do 24:00 sata 9. rujna 2022. godine radi tehničke organizacije prvenstava, a potvrda nastupa na sam dan igranja do 9:30 (kadeti i kadetkinje) i do 15:30 (seniori) sati. Upisnina za seniore iznosi 60 HRK, a za mlade 40 HRK, koja se uplaćuje prilikom prijave na dan igranja, najkasnije 15 minuta prije početka prvenstva. Nagrade za najuspješnije na prvenstvima su: seniori – novčane nagrade i medalje, a za mlade – medalje i slatki pokloni. Osim najboljih u ukupnom poretku biti će nagrađeni i najuspješniji kadeti i kadetkinje po kategorijama, veterani, šahistkinja, junior i juniorka te najstariji natjecatelj. Za sve sudionike prvenstava organizator je osigurao piće tijekom održavanja prvenstava te pizze i piće po završetku prvenstava. Dodatne informacije možete dobiti na broj mobitela 091/ 544-7849 ili igormili8@gmail.com Igor Milovac, Predsjednik ŠSIŽ i i 095/362 – 5012 valter.valkovic@gmail.com Valter Valković, Tajnik ŠSIŽ.

Chess Results

image_print

Humanitarni pojedinačni šahovski turnir u Rovinju 4. rujna

Šahovski klub Batana iz Rovinja organizira Humanitarni pojedinačni brzopotezni šahovski turnir u nedjelju 4. rujna 2022. s početkom u 11 sati. Turnir će se održati u Kuglani Rovinj, Luje Adamovića br. 33 u Rovinju (u blizini hotela Eden). Pravo nastupa imaju svi zainteresirani šahisti i šahistkinje bez obzira na titulu i kategoriju te koji poznaju Pravila šaha FIDE. Turnir je humanitarnog značaja i neće se rejtingirati pa mogu nastupiti i neregistrirani šahisti i šahistkinje. Sustav natjecanja je švicarski sustav u 11 kola, FIDE-varijanta (sparivanje Swiss Manager), a tempo igre 5 minuta + 3 sekunde dodatka (Bronstein). Upisnina za sve sudionike iznosi 50,00 HRK. Sva prikupljena upisnina ide u humanitarne svrhe, za pomoć teško oboljelom igraču ŠK Batana, Bahriji Selimoviću.

Organizator je osigurao pizze za sve sudionike po završetku turnira.

Nagradni fond:
1. mjesto – medalja
2. mjesto – medalja
3. mjesto – medalja
Najuspješniji veterani (preko 65 godina):
1. mjesto – medalja
2. mjesto – medalja
3. mjesto – medalja.
Najuspješnija šahistkinja: medalja.
Najuspješniji junior (do 20 godina): medalja.
Najuspješnija juniorka (do 20 godina): medalja.
Najuspješniji kadet (do 16 godina): medalja.
Najuspješnija kadetkinja (do 16 godina): medalja.
Najstariji sudionik turnira: medalja.
Najuspješniji strani igrač ili igračica: medalja.
Svečano zatvaranje i podjela nagrada nakon završetka posljednjeg kola.

Obveze: Svaki šahist/šahistkinja dužan je donijeti ispravan elektronski sat.
Napomena: Uvrštenjem u turnirsku tabelu natjecatelji prihvaćaju da se na službenim stranicama organizatora te u sredstvima javnog informiranja objave osobni podaci neophodni za provođenje natjecanja (ime i prezime, dob, šahovski rejting i titula, federacija, članstvo u klubu ili ekipi i slično) kao i fotografije sa natjecanja.
Informacije i prijave: Igor Milovac (091/544-7849) ili igormili8@gmail.com i Roberto Jurman (091/581-4929) ili klima.general@gmail.com

Chess Results

image_print

Zvan Sošić treći na Kadetskom prvenstvu Varaždinske županije

kadetivz2022Šahovski savez Varaždinske županije organizirao je 14. Otvoreno kadetsko i juniorsko prvenstvo Varaždinske županije u ubrzanom i standardnom šahu u vremenu od 25. do 27. kolovoza 2022. godine u prostorijama Elektrostrojarske škole hotelu u Varaždinu. Prvenstva su se igrala u 3 turnira, Juniorski U20 i A turnir U16 gdje su mogli nastupiti svi registrirani igrači i igračice koji posjeduju FIDE ID broj i rejting manji od 2400 bodova i B turnir U13 na kojem su mogli nastupiti svi igrači i igračice bez obzira na registraciju. Na A i B turniru igrao se švicarski sustav u 8 kola, s tim da su prva 3 kola igrana po ubrzanom (rapid) tempu od 15 minuta po igraču/igračici plus 15 sekundi dodatka za svaki odigrani potez. Od 4. do 8. kola igralo se s tempom igre od 60 minuta plus 30 sekundi dodatka za svaki odigrani potez počevši od prvog poteza. Juniorsko prvenstvo odigrano je švicarskim sustavom u 6 kola s tempom igre od 60 minuta plus 30 sekundi dodatka za svaki odigrani potez. Iz regije „zapad“ na B turniru nastupila su 3 kadeta, braća Zvan i Vid Sošić (Šk Pula) i Ivan Ivančić (Šk Crikvenica). Nakon 8 odigranih kola odličan rezultat ostvario je Zvan Sošić, koji je prvenstvo završio na 3. mjestu sa 6½ bodova. Isti broj bodova osvojio je i Adrian Petrus, ŠŠK Marof, Novi Marof na 2. mjestu, ali i boljim dodatnim kriterijima. Slavio je Max Poljan, Šk Stridon, Štrigova sa 7 bodova. Ivan Ivančić je prvenstvo završio na odličnom 4. mjestu s 5½ bodova. Vid Sošić ostvario je pedesetpostotni učinak, a prvenstvo mu je poslužilo za stjecanje iskustva i uigranosti za predstojeća natjecanja.

Chess Results

image_print

Cres: Igralo čak 32, pobijedio kadet iz Vojvodine

Igralo se na trgu ispred Creskog muzeja (foto: B. Purić)

Igralo se na trgu ispred Creskog muzeja (foto: B. Purić)

Petnaestogodšnjak iz Vojvodine, Mihajlo Dombrovski, pobijedio je na otvorenom šahovskom turniru “Frane Petrić”, održanom 27. kolovoza u Cresu, na trgu Arsan ispred Creskog muzeja. Nadmašena su očekivanja u pogledu broja sudionika; odazvalo se njih 32 iz Hrvatske, Češke, Srbije i Italije. Igralo se sedam kola švicarskim sustavom, na tempo od 10 minuta uz dodatak od pet sekundi po odigranom potezu.
Poredak: Mihajlo Dombrovski (Odžaci, Vojvodina) 6½ bodova (iz 7), Marinko Jurašić (Cres) i Matyáš Hosnedl (České Budějovice, Češka) po 5½, Ognjen Marković (Cres), Mislav Sokačić (Lošinj) i Andrija Perinović (Zadar) po 5, Nikša Unković, Fabijan Brzac (obojica Cres) i Bojan Purić (Lošinj) po 4½, Gorast Klemenc, Nikola Pekar, Damir Orbanić (svi Cres), Josip Gržin (Rijeka) i Roland Wegemann (Lošinj) po 4, Karlo Maričević (Lošinj), Karel Horký (Prag, Češka) i Giampaolo Sablich (Busto Arsizio, Italija) po 3½, Adrian Šintić, Željko Juzbaša, Damjan Bakija, Martin Šintić, Roko Kučica, Silvano Muškardin i Damir Kučica (svi Cres) po 3, Melani Delize, Levin Jakovljević (oboje Lošinj) i Marko Muškardin (Cres) po 2½, Anastazija Mešić (Lošinj) i Vid Kolega (Cres) po 2, Makso Šintić (Cres) 1½, itd.

image_print

Muškardin prvi od šesnaestoro

ŠK LošinjFIDE-majstor Mario Muškardin pobijedio je na osmom turniru za ovogodišnje Prvenstvo Lošinja u brzopoteznom šahu, a zanimljivo je da mu je ovo bio prvi nastup, pa i s ovom pobjedom skromno stoji u ukupnom redoslijedu. U petak se u prostoriji ŠK Lošinj okupilo šesnaestoro igrača, od čega šestoro gostiju (Zagreb, Ogulin te Slovenija i Srbija). Igralo se jedanaest kola švicarskim sustavom.
Poredak: Mario Muškardin 11 bodova (iz 11 partija), Boris Tomić 10, Mislav Sokačić i Mihajlo Dombrovski (Odžaci, Vojvodina) po 8, Robert Miloš (Ogulin) i Bojan Purić po 6½, Tomislav Okrugić, Stane Ivanuša (Ruše, Slovenija) i Dalibor Damić (Zagreb) po 6, Roland Wegemann i Karlo Maričević po 5, Leon Štajduhar 4, Iris Buneta 3, Pal Horvat (Zagreb) 2, Levin Jakovljević 1, Nevenka Dombrovski (Odžaci, Vojvodina) 0.
U ukupnom poretku još uvijek vodi Bojan Purić, sada s 26 bodova, a na drugo mjesto izbio je Boris Tomić s 19 bodova. Slijede: Wegemann 18, Okrugić 17, Maričević 14, Mahmutović 7, Sokačić 6, Muškardin 5, Štajduhar 3, itd.

image_print
image_print