Archive for Studeni, 2021

Crikvenička škola prva i u ženskoj konkurenciji

Ekipa ŠSD Glavoč iz Crikvenice (foto: B. Purić)

Ekipa ŠSD Glavoč iz Crikvenice (foto: B. Purić)

Nakon što je to pošlo za rukom sastavu učenika, i učenice ŠSD Glavoč crikveničke OŠ Z. Cara pobijedile su na Prvenstvu osnovnih škola Primorsko-goranske županije za šk.god. 2021/22., koje je odigrano 24. studenog u Rijeci. Drugo mjesto pripalo je sastavu iz Fužina, a treće Lošinju, i to u prvom nastupu jedne ženske ekipe u povijesti lošinjskog šaha. Sudjelovalo je pet ekipa, koje su igrale na četiri ploče, ubrzanim tempom.
U pobjedničkom sastavu igrale su Katia Milić, Tara Škiljan, Leona Vuković i Ena Ban, pod vodstvom Julijane Plenča.
Poredak: Glavoč (Crikvenica) 8 meč-bodova, Viševica (Fužine) 5, Lošinj 4, Brajda (Rijeka) 3, Galeb-Tesla (Rijeka) 0.
Kako je ovo ujedno bilo i prvenstvo osnovnih škola Rijeke, taj trofej pripao je Brajdi.

image_print

V. Otvoreno pojedinačno prvenstvo zapadne Hrvatske za mlade 4. i 5.prosinca u Poreču

sszisspgzŠahovski savezi Istarske i Primorsko-goranske županije organiziraju V. Otvoreno pojedinačno prvenstvo zapadne Hrvatske za mlade u subotu i nedjelju 4. i 5. prosinca 2021. u Poreču (Sportska dvorana Žatika). Tehnički organizator prvenstva je Šahovski klub „Vladimir Gortan“ iz Poreča. Prvenstvo će se igrati u dvije starosne skupine: do 12 i do 16 godina, zajednička prvenstva za šahiste i šahistkinje. Pravo nastupa imaju svi zainteresirani šahisti i šahistkinje iz zemlje i inozemstva, koji 1. siječnja 2021. godine nisu navršili broj godina u nazivu pojedine uzrasne kategorije (do 16 godina rođeni 2005. i mlađi i do 12 godina rođeni 2009. i mlađi). Igrati će se švicarski sustav, 6 kola, FIDE-varijanta, a u slučaju manjeg odaziva Berger. Tempo igre je 30 minuta + 30 sekundi dodatka za svaki odigrani potez. Prvenstvo se rejtingira za nacionalnu rejting listu HŠS. Peharima i šahovskim garniturama biti će nagrađeni pobjednici skupina, a medaljama će biti nagrađeni najuspješniji kadeti i kadetkinje po kategorijama. Upisnina iznosi 30,00 HRK.
Turnirski program:
Pretprijave do 2.12.2021. godine do 24.00 sati zbog tehničke organizacije prvenstva, a potvrda prijave do 10.00 sati 4.12.2021. Zbog ograničenog broja mjesta (45 za svako prvenstvo) prednost će imati šahisti i šahistkinje prema redoslijedu prijava.

Svečano otvaranje 4.12.2021. u 10.50 sati.
1. kolo u 11.00 sati.
Ostala kola:
Subota, 4.12.: 2. kolo u 13.00 sati, 3. kolo u 16.00 sati.
Nedjelja, 5.12.: 4. kolo u 11.00 sati, 5. kolo u 13.00 sati, 6. kolo u 16.00 sati.
Svečano zatvaranje i podjela nagrada nakon 6. kola.

Uvrštenjem u turnirsku tabelu natjecatelji/natjecateljke prihvaćaju da se na službenim stranicama organizatora te u sredstvima javnog informiranja objave osobni podaci neophodni za provođenje natjecanja (ime i prezime, dob, šahovski rejting i titula, federacija, članstvo u klubu ili ekipi i slično) kao i fotografije sa natjecanja.
Svi natjecatelji/natjecateljke te osobe u pratnji dužne su pridržavati se Odluke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o održavanju športskih natjecanja na otvorenim i u zatvorenim športskim objektima. Prije početka turnira svim natjecateljima/natjecateljkama će se izmjeriti tjelesna temperatura od strane organizatora. U prostoru za igru dozvoljen je boravak samo sudcima i natjecateljima/natjecateljkama.

Obveze: Organizator osigurava šahovske garniture za sve sudionike, a svi sudionici dužni su donijeti kemijsku olovku, ispravan elektronski sat i zaštitnu masku. Prvenstva će se igrati pod zaštitnim maskama.
Informacije i prijave: Igor Milovac (091/544-7849) ili igormili8@gmail.com i Bojan Purić (091/762-1979) ili bojan.puric@public.carnet.hr

Chess Results

image_print

Brzopotezno prvenstvo: Muškardin nije imao težak posao

Mario Muškardin (foto: B. Purić)

Mario Muškardin (foto: B. Purić)

Kako se s pravom moglo i očekivati čim je zaključena lista sudionika, FIDE-majstor Mario Muškardin pobijedio je na šestom turniru za Prvenstvo Lošinja u brzopoteznom šahu, odigranom 19. studenog u Malom Lošinju.
Poredak: Mario Muškardin 7 bodova (iz 7), Josip Pekić 6, Damir Oruč 5, Bojan Purić 4, Roland Wegemann 3, Leon Štajduhar 2, Melani Delize 1, Iris Buneta 0.
Muškardin u ukupnom redoslijedu – a do kraja natjecanja ostala su još dva turnira – vodi s 20 bodova, a slijede: Purić 16, Okrugić 12, Tomić 10, Wegemann 9, Pekić 8, Oruč 5, Mužić 4, itd.

image_print

Zvan Sošić i Lovro Mucić pobjednici turnira za mlade u Poreču

IMG_20211121_131859Povodom dana grada Poreča i njegovog zaštitnika, svetog Maura, Šahovski klub Vladimir Gortan i Sportska zajednica grada Poreč organizirali su pojedinačne brzopotezne šahovske turnire za mlade do 12 i 16 godina. Turniri su odigrani u sportskoj dvorani „Žatika“ uz poštivanje strogih epidemioloških mjera propisanih od strane nacionalnog stožera, među kojima i ograničenje broja učesnika na 50. Na turniru do 12 godina nastupilo je 13 kadeta i 2 kadetkinje, dok je na turniru do 16 godina nastupilo svega 4 kadeta i 1 kadetkinja. Na turniru do 12 godina igran je švicarski sustav u 9 kola, a na turniru do 16 godina dvokružni sustav (Berger) u 5 kola s tempom igre od 5 minuta plus 3 sekunde dodatka za svaki odigrani potez. Zvan Sošić (Šk Batana) slavio je na turniru do 12 godina sa fenomenalnim rezultatom od 8½/9! Drugo mjesto s pola boda manje zauzeo je Erik Golubović (Šk Rijeka), a treći je bio Neo Gašprotić (Šk Pula) sa 7 osvojenih bodova. Četvrti i peti su Danijel Kocijan (Šk Vladimir Gortan) i Erik Manigrasso Jakin (HŠS) sa po 5 osvojenih bodova. Dalje slijede: Juraj Kvaternik (ŠK Vodnjan), Miho Dvoršak (Šk Vodnjan) i Ermin Mešić (Šk Vladimir Gortan) 4½, Vid Sošić (Šk Batana), Mark Pujas (Šk Pula), Karlo Doblanović (Šk Batana) i Paula Milovac (Šk Vodnjan) 4, Lana Golubović (Šk Rijeka), Dominik Dangubić (Šk Pula) i Benjamin Ćordić (Šk Vladimir Gortan) 3 boda. Ukupni pobjednici nagrađeni su medaljama, šahovskim garniturama, šahovskom literaturom i slatkim poklonima. Medaljama, šahovskom literaturom i slatkim poklonima nagrađene su najbolje kadetkinje Paula Milovac (Šk Vodnjan) i Lana Golubović (Šk Rijeka), a medaljama i slatkim poklonima najuspješniji po kategorijama (U7 Mark Pujas, U9 Vid Sošić, i U11 Danijel Kocijan). Na turniru do 16 godina slavio je Lovro Mucić (Šk Pula) sa 7 bodova. Drugo mjesto s 5 bodova osvojila je Ema Kvaternik (Šk Vodnjan), dok je treći Loris Cinkopan (Šk Veli Vrh) sa 4 osvojena boda. Četvrti je Eros Nicholas Bestulić (Šk Vladimir Gortan) s 3 boda, dok je peti Marin Raimi Kuharić Perković s 1 bodom. I na ovom turniru ukupni pobjednici su nagrađeni medaljama, šahovskim garniturama, šahovskom literaturom i slatkim poklonima. Medaljama i slatkim poklonima nagrađeni su najuspješniji po kategorijama (U13 Marin Raimi Kuharić Perković i U15 Eros Nicholas Bestulić). Organizator, Šk Vladimir Gortan nagradio je medaljama i slatkim poklonima svoje najuspješnije kadete (1. Danijel Kocijan, 2. Ermin Mešić i 3. Benjamin Ćordić). Turniri su protekli u ugodnoj blagdanskoj atmosferi, bez potrebe za ijednom sudačkom intervencijom. Sudački dio posla odradili su IA Igor Milovac i NA Giuseppe Ghersinich.

Chess Results

image_print

Porečki šahisti ostvarili povijesni uspjeh

skporeciliga2021U hotelu „Medena“ u Segetu Donjem proteklog je vikenda u organizaciji HŠS – a održan kvalifikacijski turnir pobjednika regija Istok, Centar, Zapad i Jug za ulazak u IB šahovsku ligu. Natjecanju su se odazvali klubovi: Šk „Sveta Nedelja“, Sveta Nedjelja, Šk „Vladimir Gortan“, Poreč, Šk „Šibenik“, Šibenik i Šk „Slavonac“, Našice. Odigran je Berger u tri kola, a dvije prvoplasirane ekipe izborile su sudjelovanje u IB ligi iduću natjecateljsku sezonu. Tempo igre je bio 90 minuta po igraču plus 30 sekundi dodatka za svaki odigrani potez počevši od prvog poteza. Najviše uspjeha imali su šahisti Šk „Sveta Nedelja“, Sveta Nedjelja, koji su na kraju kvalifikacija prvi sa 6 meč bodova, dok je Šk „Vladimir Gortan“, Poreč drugi sa 4 meč boda. Ove dvije ekipe iduću sezonu će nastupiti u IB ligi. Treći su šahisti Šk „Šibenik“, Šibenik s 2 meč boda, dok su posljednji šahisti Šk „Slavonac“, Našice bez meč bodova. Porečki šahisti su napravili povijesni uspjeh ulaskom u IB ligu, pošto im je ovo prvi put u povijesti kluba da imaju prvoligaški status. Uspjeh su ostvarili s vlastitim snagama, bez ijednog stranog igrača pa je uspjeh tim još veći. Uspjeh u kvalifikacijama za IB ligu ostvarili su: FM Enrico Ghersinich 1½/3, MK Renato Licardo 1/3, MK Alen Marković 1½/2, FM Boris Grbac 1½/3, MK Ivica Grbac 2/3, MK Luka Kukurin 2/3 i Jakub Mrkaljević 0/1.

Chess Results

image_print
image_print
Arhiva