Archive for Rujan, 2019

Kadeti Šk Postojna pobjednici u Poreču

20190929_114533Šahovski savez Istarske županije organizirao je Otvoreno ekipno prvenstvo Istarske županije za kadete i kadetkinje do 12 godina starosti u brzopoteznoj igri (blitzu). Tehničku potporu prvenstvu dao je Šahovski klub Vladimir Gortan iz Poreča, a igralo se u dvorani Obrtničkog doma u Poreču. Prvenstvu se odazvalo 11 ekipa, 10 iz regije zapad i jedna iz susjedne Slovenije. Odigran je Berger u 11 kola s tempom igre od 5 minuta po igraču plus 3 sekunde dodatka za svaki odigrani potez. Najviše uspjeha imali su kadeti Šk Postojna, koji su pobijedili sve svoje protivnike, skupili na kraju 20 meč bodova (38½ pojedinačnih bodova) i uvjerljivo osvojili naslov najbolje ekipe. Nastupili su u sastavu: Leon Škrbec 9½/10, Tim Hočevar 10/10, Maks Vičič 10/10 i Nick Hočevar 9/10. Drugo mjesto sa 18 meč bodova (34½ pojedinačnih bodova) osvojila je ekipa Šk Crikvenica u sastavu: Ivano Tomljanović 8½/10, Ivano Sundać 9/10, Vid Krešić 9/10 i Jakov Barnjak 8/10. Treća je ekipa Šk Kraljevica sa 16 meč bodova (28 pojedinačnih bodova). Uspjeh su ostvarili u sastavu: Ema Hajdinić 9/10, Vilim Kvaternik 6½/10, Dominik Čarija 6½/10 i Mihajlo Zorić 6/10. Dalje slijede: Šk Rječina, Dražice 14, Šk Gospić (jedina ekipa iz Ličko – senjske županije) 12, Šk Vladimir Gortan, Poreč, Šk Vodnjan i Šk Cres 7, Šk Crikvenica – kadetkinje 5, Šk Vodnjan – kadetkinje 4 meč boda i Šk Batana, Rovinj bez meč bodova. Organizator je peharima i medaljama nagradio pobjednike, a medaljama najbolje po pločama. Zanimljivo da su sve četiri najbolje ploče bile iz pobjedničke ekipe. Medaljama su nagrađene i najuspješnije ekipe kadetkinja, Šk Crikvenica i Šk Vodnjan. Prvenstvo je proteklo u fer i sportskom natjecanju, bez ijedne sudačke intervencije. Organizator zaslužuje sve pohvale za organizaciju. Sudački dio posla odradio je državni sudac Giuseppe Ghersinich uz asistenciju Zvonimira Trošića, klupskog suca.

Chess Results

image_print

Tomić svih jedanaest

ŠK LošinjU slobodnom danu između odigravanja Europskog veteranskog prvenstva i Prve hrvatske lige, u Malom Lošinju smjestio se osmi brzopotezni turnir ovogodišnjeg prvenstva ŠK Lošinj.
S 11 bodova iz 11 partija pobijedio je majstorski kandidat Boris Tomić, a drugo i treće mjesto podijelili su drugokategornik Bojan Purić i majstor Miroslav Šušnjar.
Poredak: Boris Tomić 11, Bojan Purić i Miroslav Šušnjar (Osijek) po 9½, Roland Wegemann 7, Lena Kunda 6, Karlo Muskardin i Petar Pavličić po 5, Karlo Maričević 4, Leon Štajduhar i Petar Muskardin 3, Antun Cvitkušić 2, Boris Makarun 1.
U ukupnom poretku sada vodi Purić s 25 bodova, a slijede Petrović s 22, Tomić i Okrugić po 16, M. Muškardin 15, Wegemann 8, Maričević 4, itd.

image_print

Rusima oba trofeja, Kožul najbolja prva ploča

Zdenko Kožul dobio je priznanje za naj-prvu ploču od Adriana Mihaljčišina (foto: B. Purić)

Zdenko Kožul dobio je priznanje za naj-prvu ploču od Adriana Mihaljčišina (foto: B. Purić)

Dvije ruske momčadi pobijedile su na Europskom ekipnom prvenstvu za veterane koje je odigrano u Malom Lošinju. Zanimljivije je bilo u kategoriji 50+, u kojoj su Rusi vodili mrtvu trku s Hrvatskom, a presudio je dodatni kriterij – olimpijski soneborn, koji je išao u prilog Rusima, zbog nešto “jačeg turnira”. U međusobnom susretu Rusije i Hrvatske bilo je 2:2, a sve ostale mečeve ove su dvije momčadi riješile u svoju korist.
Za Rusiju su konačnu pobjedu izborili velemajstori Vladimir Burmakin (5/7), Jevgenij Gleizerov (6/7), Ruslan Ščerbakov (6½/7), Jurij Jakovič (7/7) i Ildar Ibragimov (7/8), a Hrvatska je igrala u velemajstorskom sastavu Zdenko Kožul (8½/9 – proglašen najuspješnijim igračem turnira na prvoj ploči), Robert Zelčić (7½/9), Bojan Kurajica (7/9) i Nenad Ferčec (8,5/9). Treće mjesto pripalo je momčadi Europan Chess Academy iz Maribora (Adrian Mihaljčišin, Georg Mohr, Vojko Mencinger, Damjan Plesec). Druga momčad Hrvatske igrala je u sastavu Emilio Fućak (½/1), Damir Šulc (1½/8), Hrvoje Dusper (4/8), Zlatko Martić (6½/8), Boris Tirkajla (3/7) i zauzela peto mjesto.

Ruska momčad 50+ (foto: B. Purić)

Ruska momčad 50+ (foto: B. Purić)

Jedina ženska ekipa koja je sudjelovala, Njemačka, automatizmom je dobila pobjednički trofej u ženskoj konkurenciji.
U kategoriji 65+ nikakve neizvjesnosti nije bilo – Jurij Balašov (4½/7), Jevgenij Svešnjikov (6½/7), Jevgenij Kalegin (7/8), Vladimir Željnin (7½/8) i Nikolaj Puškov (4½/6) glatko su došli do pobjedničkog trofeja, s čak četiri meč-boda prednosti nad Švedskom i Njemačkom.

U kategoriji 50+ sudjelovalo je trinaest, a u kategoriji 65+ igralo je šesnaest ekipa – sveukupno 29 ekipa iz petnaest zemalja. Natjecanje je organizirao HŠS, s direktorom turnira Valterom Valkovićem i glavnim sucem natjecanja Sulejmanom Islamovićem.

ChessResults  ChessResults

image_print

Četvrti memorijalni turnir „Vukovar – Srebrenica“ 6. listopada

Udruga Bošnjaka branitelja DRH, ogranak grada Pule i Istarske županije, organizira Četvrti memorijalni turnir „Vukovar – Srebrenica“, u nedjelju, 6. listopada 2019. godine u Domu hrvatskih branitelja u Puli s početkom u 10 sati. Pravo nastupa imaju svi zainteresirani šahisti i šahistkinje, bez obzira na titulu i kategoriju. Memorijal će se igrati u pojedinačnoj konkurenciji, odvojeno seniorski i kadetski turnir, švicarski sustav u 9 kola s tempom igre od 7 minuta plus 3 sekunde dodatka za svaki odigrani potez. Pobjednici će biti nagrađeni peharima i diplomama, a predviđene su i medalje, šahovska literatura, šahovske garniture, slatki pokloni i diplome za kadete i kadetkinje. Tri najuspješnije šahistkinje memorijala bit će nagrađene medaljama i diplomama. Također će biti nagrađeni najmlađi i najstariji sudionik memorijala, a predviđene su i nagrade iznenađenja. Na kraju turnira organizator će proglasiti i nagraditi peharima i diplomama najuspješnije ekipe memorijala. S obzirom da je memorijal pojedinačnog karaktera zbrojit će se rezultati troje najuspješnijih igrača iz svake ekipe. Kotizacije su oslobođeni svi igrači, a po završetku memorijala osiguran je ručak za sve sudionike od strane organizatora. Sve dodatne informacije možete dobiti na ubbdrhhopiz@gmail.com ili na 097/753 – 0359 Jasminko Hasanbašić – Predsjednik UBBDRRH Ogranak grada Pule i Istarske županije.

Chess Results

image_print

U kategoriji 50+ veliki duel Hrvatske i Rusije

Ildar Ibragimov - Nenad Ferčec (foto: B. Purić)

Ildar Ibragimov – Nenad Ferčec (foto: B. Purić)

Hrvatska i Rusija vode veliku borbu za konačnu pobjedu u kategoriji “50+” na Europskom ekipnom prvenstvu za veterane koje se ovih dana igra u Malom Lošinju. Kako je u međusobnom susretu bilo 2:2, odlučit će to tko će “posoliti” najviše bodova u ostalim susretima. Na samo trinaest ekipa, u devet kola “švicarca” dodatni kriteriji mogu dati “neobične” ishode…
U prvih šest kola Zdenko Kožul napravio je 5½ bodova, Robert Zelčić 4½, Bojan Kurajica 4, a Nenad Ferčec 5½. Rusi rotiraju petoricu igrača – Vladimir Burmakin ima 3 iz 5, Jevgenij Gleizerov 4½/5, Ruslan Ščerbakov 5/5, Jurij Jakovič 4/4, a Ildar Ibragimov 4/5.
Druga momčad Hrvatske trenutno je šesta. Odlaskom Emilija Fućka s natjecanja nakon prvog kola, zamjena je na licu mjesta nađena u Lošinjanu Borisu Tirkajli. Zanimljivo je da je Hrvatska II “otela” bod prvoj momčadi u međusobnom susretu u šestom kolu. Pojedinačni učinak: Emilio Fućak ½/1, Damir Šulc 1/6, Hrvoje Dusper 3½/6, Zlatko Martić 4½/6, Boris Tirkajla 2/5.
U kategoriji preko 65 godina, dileme nema – reprezentacija Rusije (Jurij Balašov, Jevgenij Svešnjikov, Jevgenij Kalegin, Vladimir Željnin, Nikolaj Puškov) superiorno grabi prema konačnoj pobjedi. Trofeji će biti uručeni u četvrtak poslije devetog kola, a nakon dana mirovanja, figure će u hotelu “Aurora” opet biti pokrenute kada se okupe članovi ekipa Prve hrvatske “A”, “B” i ženske lige.

image_print
image_print