Archive for Rujan, 2022

Siniša Kvaternik pobjednik III. Otvorenog amaterskog šahovskog turnira „EUROPSKI TJEDAN SPORTA – VODNJAN 2022.“

 Mile Ostojić - Siniša Kvaternik - Lovro Mucić
Mile Ostojić – Siniša Kvaternik – Lovro Mucić

Povodom obilježavanja Europskog tjedna sporta 2022. Šahovski savez Istarske županije uz tehničku potporu Ministarstva turizma i sporta, Grada Vodnjana i Turističke zajednice Grada Vodnjana organizirao je III. Otvoreni amaterski šahovski turnir pod nazivom „Europski tjedan sporta – Vodnjan 2022.“ Turnir je održan u Domu mladih u Vodnjanu. Odigran je pojedinačni švicarac s ekipnim kriterijima, tako da je troje najuspješnijih igrača/igračica iz iste ekipe bodovano za ukupni ekipni poredak. Tempo igre bio je 10 minuta po igraču/igračici za cijelu partiju. Turniru se odazvalo 32 šahista i 4 šahistkinje od 8 do 92 godine starosti, što je još jednom dokaz da se uz šah ne stari dok god ste mentalno svježi. Nakon 9 odigranih kola najviše uspjeha imao je Siniša Kvaternik (Šk Kraljevica), koji je skupio 8 bodova i zasluženo osvojio naslov najboljeg. Odigrao je borbeno cijeli turnir, upisavši 7 pobjeda i 2 remija te bez poraza završio turnir. Drugo mjesto s pola boda manje osvojio je prošlogodišnji pobjednik Mile Ostojić (Šk Pula), a treći je bio četrnaestogodišnji Lovro Mucić (Šk Pula) sa 6 bodova. Isti broj bodova imao je Miroslav Nikolić (Veterani, Pula) na 4. mjestu, ali i slabije dodatne kriterije. Od petog do devetog mjesta sa po 5½ bodova plasirali su se Husnija Šarić (Šk Pula), Đuro Rosembeker, Ivo Pahljina (Šk Pula), Anja Novaković (Obrt M. Gracija, Pula) i Mateo Vozila (Labin). Dalje slijede: Andrej Stojković (Šk Pula), Ermin Ismić (Labin), Jovan Desnica (Veterani, Pula), Vilim Kvaternik (Šk Kraljevica) i Gracija Marković (Obrt M. Gracija, Pula) 5 bodova itd. U ekipnoj konkurenciji poredak ekipa je sljedeći: 1. Šk Pula (Mile Ostojić, Lovro Mucić i Husnija Šarić), 2. Veterani, Pula (Miroslav Nikolić, Jovan Desnica i MK David Mrđen) i 3. Labin (Mateo Vozila, Ermin Ismić i Viktor Škahić). Najuspješniji kadeti do 12 godina su: 1. Andrej Stojković (Šk Pula), 2. Mark Pujas (Šk Pula) i Juraj Kvaternik (Šk Vodnjan), dok su najuspješniji kadeti do 16 godina: 1. Vilim Kvaternik (Šk Kraljevica), 2. David Mandalinić (Šk Pula) i 3. Karlo Doblanović. Najuspješnija šahistkinje su: 1. Anja Novaković (Obrt M. Gracija, Pula), 2. Gracija Marković (Obrt M. Gracija, Pula) i 3. Ema Kvaternik (Šk Vodnjan). Kod veterana preko 65 godina najuspješniji je Đuro Rosembeker, dok je Jovan Desnica najuspješniji u kategoriji veterana preko 80 godina. Pobjednici u pojedinačnoj konkurenciji nagrađen su peharima i majicama, dok su medaljama i majicama nagrađeni najuspješniji po kategorijama. Turnir je protekao u prijateljskom i sportskom ozračju, bez potrebe za ijednom sudačkom intervencijom. Medijski je bio dobro popraćen, a posjetila ga je i Direktorica TZ Grada Vodnjan Morena Smoljan Makragić. Sudački dio posla odradio je IA Igor Milovac.

Chess Results

image_print

Brzopotezni turnir „Gospodar Listopada“ – Memorijal Zoričić i braća Zbašnik

crikvenicaLŠahovski klub „Crikvenica“ u suradnji sa Šahovskim klubom „Ivan Dvoržak“, Rovišće organizira pojedinačni brzopotezni šahovski turnir pod nazivom „Gospodar listopada“ – Memorijal Zoričić i braća Zbašnik. Turnir će se održati u nedjelju 02. listopada 2022. u hotelu „Omorika“, Milovana Muževića br. 20 u Crikvenici s početkom u 10 sati. Pravo nastupa imaju svi šahisti i šahistkinje, koji posjeduju FIDE ID broj. Turniri će biti rejtingirani za FIDE listu za brzopotezni šah. Sustav natjecanja i tempo igre: Igrat će se švicarski sustav u 9 kola, FIDE varijanta. Turnir A i B se igraju po Pravilima šaha, Dodatak za brzopoteznu igru (B). Tempo igre je 7 minuta po igraču/igračici plus 3 sekunde dodatka za svaki odigrani potez. Uz glavne turnire igrat će se i „Mali gospodar – Turnir šahovskih nada“.
Upisnina u predprijavi 60 HRK, a za žene, kadete i juniore 40 HRK. Igrači i igračice s titulama GM i IM oslobođeni su plaćanja upisnine. Predprijave se primaju do 01.10.2022. do 20h. Nagrade: Pehari za pobjednike, medalje za prva mjesta u kategorijama: žene, veterani, kadeti/kadetkinje U12 i U16, juniori/juniorke. Medalje za najbolje po kategorijama za turnir „Mali gospodar – Turnir šahovskih nada“ i predmetne nagrade i bonovi za ugostiteljske usluge za sudionike. Najbolje plasirani kadet ili kadetkinja ( do 16g) na A turniru i na B turniru (do 12g) izvan Primorsko-goranske županije osvaja vaucher za besplatno noćenje na bazi polupansiona u Hotelu Omorika-Crikvenica do kraja 2022. godine za dvije osobe (npr. za ubrzano PH za mlade krajem studenoga)

Predprijave:  Vlado Karagić, mob: 099/4612 – 084 ili email: vlado.karagic@gmail.com i Nikola Sundać, mob: 099/3842 – 114 ili email: sahovskiklub.crikvenica@gmail.com

Za sve sudionike organiziran je besplatan ručak nakon završetka turnira.

Smještaj za zainteresirane koji dolaze na vikend moguć je u samom hotelu Omorika. Informacije : mice@jadran-crikvenica.hr

Chess Results

image_print

U Rijeci startale seniorske lige regije „zapad“

Meč Šk Pula - 2 - Šk KastavFoto:Bojan Birk

Meč Šk Pula – 2 – Šk Kastav
Foto:Bojan Birk

Proteklog vikenda u Šahovskom domu u Rijeci započela su natjecanja u 2. i 3. seniorskoj ligi regije „zapad“. U obje lige nastupa po 10 klubova. Igra se kružni (Berger) sustav u 9 kola s tempom igre od 90 minuta po igraču plus 30 sekundi dodatka za svaki odigrani potez. Lige će biti odigrane u tri vikenda po tri kola. U objema ligama odigrana su po tri kola. U 2. ligi najbolje su startali šahisti Šk „Rijeka – 2“, koji su jedini ostvarili 3 pobjede i s maksimalnih 6 meč bodova vodeći su na tablici. Šk „Kraljevica“ i Šk „Buje“ upisali su po dvije pobjede i jedan neodlučan rezultat pa su trenutno drugi, odnosno treći s meč bodom zaostatka. Slijede ih ekipe AŠK „Junior“ i Šk „Karlobag“ sa po 4 meč boda, Šk „Rječina“ s 3 meč boda itd. Šahisti Šk „Batana“, jedini su proteklog vikenda upisali sve tri pobjede u 3. ligi i nalaze se na čelu ljestvice. Prate ih ekipe Šk „Pula – 2“ i Šk „Vladimir Gortan – 2“ sa po 5 meč bodova. Dalje slijede: Šk „Delnice“ i Šk „Crikvenica“ 4, Šk „Korenica“ 3 meč boda itd. Idući krug natjecanja za obje lige je 15. i 16. listopada 2022. (4., 5. i 6. kolo) u Rijeci i Korenici.

Chess Results

image_print

III. OTVORENI AMATERSKI ŠAHOVSKI TURNIR „EUROPSKI TJEDAN SPORTA – VODNJAN 2022.“

sszitzvodbeactivevodlogo

Povodom obilježavanja Europskog tjedna sporta Šahovski savez Istarske županije uz tehničku potporu Ministarstva turizma i sporta, Grada Vodnjana i Turističke zajednice Grada Vodnjan organizira III. Otvoreni amaterski šahovski turnir pod nazivom „Europski tjedan sporta – Vodnjan 2022.“ Turnir će se održati u nedjelju, 25. rujna 2022. godine s početkom u 11 sati u vodnjanskom Domu mladih, Istarska ulica br. 1. Pravo nastupa imaju svi zainteresirani šahisti i šahistkinje amateri (FIDE rejting za brzopotezni šah do 2000 bodova), članovi raznih udruga i županijskih saveza iz drugih sportova te umirovljenici stariji od 65 godina (rođeni 1957. i stariji). Sustav natjecanja i tempo igre: Igrati će se švicarski sustav u 9 kola, FIDE varijanta. Turnir se igra po pravilima šaha FIDE, dodatak za brzopoteznu igru (B). Tempo igre je 10 minuta po šahistu/šahistkinji za cijelu partiju. Troje najuspješnijih šahista/šahistkinja iz iste ekipe bodovat će se za ekipni poredak s obzirom da je organizator osigurao medalje za tri najuspješnije ekipe. U slučaju da iz iste ekipe nastupi više od troje natjecatelja, za ekipni poredak se boduje troje najuspješnijih. Turnir se neće rejtingirati.

NAGRADNI FOND (POJEDINAČNO):
1. mjesto – pehar + majica
2. mjesto – pehar + majica
3. mjesto – pehar + majica

NAJUSPJEŠNIJE ŠAHISTKINJE: 1., 2. i 3. mjesto – medalja + majica
NAJUSPJEŠNIJI KADETI (U12): 1., 2. i 3. mjesto – medalja + majica
NAJUSPJEŠNIJI KADETI (U16): 1., 2. i 3. mjesto – medalja + majica
NAJUSPJEŠNIJI JUNIORI (U20): 1., 2. i 3. mjesto – medalja + majica
NAJUSPJEŠNIJI VETERANI (S65, S70, S80): medalja + majica

EKIPNO:
1. mjesto – 3 medalje
2. mjesto – 3 medalje
3. mjesto – 3 medalje

POSEBNE NAGRADE: Medalja za najuspješnije učesnike iz svake udruge iz Istarske županije.

Turnirski program :
– prijave do 10:30 sati,
– svečano otvorenje u 10:50 sati,
1.kolo u 11:00 sati,
2. kolo u 11:25 sati , 3. kolo u 11:50 sati , 4. kolo u 12:15 sati ,
5. kolo u 12:40 sati , 6. kolo u 13:05 sati , 7. kolo u 13:30 sati,
8. kolo u 13:55 sati i 9. kolo u 14:20 sati.
Svečano zatvaranje i podjela nagrada nakon završetka posljednjeg kola.

Napomena: Organizator je osigurao piće i grickalice za sve učesnike tijekom trajanja turnira te pizze i piće nakon završetka turnira. Kotizacija za sve učesnike iznosi 40 HRK.
Informacije i prijave: Molimo sve zainteresirane da prijave svoj dolazak na turnir do 23.9.2022. Broj natjecatelja je ograničen na (60) pa prednost imaju šahisti i šahistkinje prema redoslijedu prijava. Prijave možete izvršiti na: igormili8@gmail.com ili na 091/544 – 7849, Igor Milovac, glavni sudac turnira. Nagrade nisu kumulativne, šahist/šahistkinja može osvojiti samo jednu nagradu u pojedinačnoj konkurenciji, najpovoljniju za njega/nju.

Uvrštenjem u turnirsku tabelu šahisti/šahistkinje prihvaćaju da se na službenim stranicama organizatora te u sredstvima javnog informiranja objave osobni podaci neophodni za provođenje natjecanja (ime i prezime, dob, šahovski rejting i titula, federacija, članstvo u klubu ili ekipi i slično) kao i fotografije sa natjecanja.
Organizator zadržava pravo izmjene Raspisa šahovskog turnira „Europski tjedan sporta – Vodnjan 2022.“ u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije u Republici Hrvatskoj.

Radujemo se vašem dolasku!

Chess Results

image_print

Predstavljena monografija ŠK Lošinj

Golek, Sokolić, Purić i Tomić (foto: S. Tariba)

Golek, Sokolić, Purić i Tomić (foto: S. Tariba)

U Malom Lošinju je 15. rujna predstavljena monografija “Pedeset godina lošinjskog šaha” autora Bojana Purića. Nakladnik je ŠK Lošinj, koji je prije tri godine napunio pola stoljeća neprekinute aktivnosti, a ranije objavljivanje knjige omeli su financijski problemi, s obzirom na vrlo visoke troškove tiskanja.
Predstavljanje je priređeno u Gradskoj knjižnici i čitaonici Mali Lošinj, a osim autora govorili su sadašnji i donedavni predsjednik ŠK Lošinj – Boris Tomić i Davor Golek – te publicist dr. Julijano Sokolić, u školskim danima i sam šahist. Još su okupljene pozdravili član UO HŠS Ivoslav Ban i lošinjska gradonačelnica Ana Kučić.
Monografija je tiskana na 600 stranica, prvi dio čini “pretpovijest” lošinjskog šaha i kronika kluba, slijedi opsežno poglavlje s rezultatima svih klupskih natjecanja, svih nastupa pojedinaca i ekipa kluba u službenim natjecanjima i drugim turnirima, otočnih open-turnira, simultanki itd. Dan je i pregled svih registriranih igrača kluba, trenera i sudaca. Treba reći da je, s obzirom na tijesnu suradnju i razdoblje zajedničkog djelovanja, ova knjiga ujedno i monografija ŠK Cres, ali i važan prilog za istraživanje povijesti šaha na Kvarneru, široj regiji i Hrvatskoj.
Ovo je druga monografija ŠK Lošinj, nakon što je 1999. godine osnivač kluba Gašpar Purić objavio knjigu “30 godina lošinjskog šaha”.

image_print
image_print
Arhiva