Archive for Travanj, 2021

Kup Hrvatske seli u drugi lošinjski hotel

HSSKako je na svojim mrežnim stranicama objavio HŠS, umjesto u hotelu “Aurora” u Malom Lošinju, Kup Hrvatske za 2021. godinu bit će održan u hotelu “Punta” u Velom Lošinju.

Održavanje natjecanja još je pod upitnikom, zato što se očekuje dozvola Stožera civilne zaštite, a predviđeni termin je od 11. svibnja (dolasci, prvo kolo je 12. svibnja poslijepodne) do 16. svibnja.

image_print

In memoriam Zvonko Juras (23.12.1948. – 11.4.2021.)

zjurasŠahovski klub „Buje“ zadesila je tužna i neočekivana vijest. Nakon kratke i teške bolesti u Bujama je u 73. godini umro Zvonko Juras, svestrani i uspješni šahovski djelatnik. U svojoj dugogodišnjoj šahovskoj karijeri bio je član i igrač Šk „Buje“ iz Buja, a uspješno je obnašao i niz drugih dužnosti, kako u županijskom šahovskom savezu (tajnik, član IO) tako i u tijelima HŠS – a (delegat ŠSIŽ), HUŠS –a (tajnik) i HKDŠ – a (nacionalni delegat HKDŠ za odnose s krovnom organizacijom dopisnih šahista – CCF). Bio je međunarodni šahovski sudac IA i međunarodni majstor dopisnog šaha ICCF IM. Redovito je nastupao za svoj klub na ligaškim i kup natjecanjima te klupskim turnirima, a obožavao je nastupe na rapid i brzopoteznim turnirima. Svoj posljednji nastup ubilježio je na 2. seniorskoj ligi regije zapad u Rijeci u listopadu prošle godine. Među šahistima ostat će zapamćen kao veliki čovjek i prijatelj mnogih te strastveni zaljubljenik u šahovsku igru. Njegov prerani odlazak je veliki gubitak kako za istarski tako i za nacionalni šah. Posljednji ispraćaj u krugu obitelji bit će na gradskom groblju u Varaždinu.

image_print

Juniori riječke Liburnije ponovno prvaci Hrvatske

Foto : Šk Liburnija, Rijeka

Foto : Šk Liburnija, Rijeka

U hotelu „Girandella Resorts **** “ u Rapcu od 5. do 11. travnja 2021. održano je 30. ekipno državno prvenstvo – I. Hrvatska šahovska liga u konkurenciji juniora. Nastupilo je ukupno 12 ekipa, koje su odigrale Berger u 11 kola s tempom igre od 90 minuta po igraču uz dodatak od 30 sekundi za svaki završeni potez, počevši od prvog poteza. Od samog početka prvenstva bilo je vidljivo da će o pobjedniku odlučivati nijanse između dva riječka kluba, Šk „Liburnija“ i AŠK „Junior“. U međusobnom susretu u 7. kolu slavila je ekipa AŠK „Junior“, ali je do kraja prvenstva ispustila prednost i dopustila ekipi Liburnije da s pola boda prednosti ponovi prošlogodišnji uspjeh. Ekipa Šk „Liburnija“, Rijeka slavila u 9 mečeva, 1 meč je remizirala, a minimalno poražena u direktnom meču s glavnim konkurentom. Na kraju prvenstva pobjednici su skupili 19 meč (32½ pojedinačna) bodova i zasluženo osvojili naslov najbolje juniorske ekipe Hrvatske za 2021. godinu. Nastupili su u sastavu: FM Ena Cvitan 7½/9, FM Enrico Ghersinich 8½/11, Bruno Purini 6½/11, MK Daniel Duda 7/9 i MK Magdalena Muha 3/4. Drugo mjesto s istim brojem meč bodova, ali ½ boda manje u pojedinačnom kriteriju osvojila je ekipa AŠK „Junior“, Rijeka u sastavu: MK Mihael Jakrlin 7½/11, MK Ivan Trošelj 8½/11, Josip Birkić 7½/11 i Patrik Zekić 8½/11. Za utjehu im ostaje pobjeda protiv ovogodišnjeg pobjednika prvenstva. Treće mjesto sa 14 meč (25½ pojedinačnih) bodova osvojila je ekipa Šk „Mornar“, Split u sastavu: MK Borna Čotić 8/10, MK Krunoslav Šimunić 3/9, Marko Barić 5½/10, Marin Denić 5½/10 i Dino Cecić – Sule 3½/6. Dalje slijede: Šk „Sveta Nedelja“, Sveta Nedelja 13 (23½), Šk „ Sesvete – Agroproteinka“, Sesvete 12 (25½), ŠŠK „Koprivnica“, Koprivnica 12 (23), Šk „ Casper “, Zadar 12 (22½), Šk „Oroslavje“, Oroslavje 11 (22½), Šk „Stridon“, Štrigova 8 (17½), GŠK „Županja“, Županja 7 (16), Šk „Amater“, Strizivojna 4 (13½) i Šk „Dubrovnik“ 1 (10) meč bod. U zagradama su pojedinačni bodovi ekipa. Najuspješniji po pločama (gledao se postotak uspješnosti) bili su: 1. FM Ena Cvitan (Šk „Liburnija“, Rijeka), 2. FM Enrico Ghersinich (Šk „Liburnija“, Rijeka), 3. Jan Horčička (ŠŠK „Koprivnica“, Koprivnica) i 4. MK Daniel Duda (Šk „Liburnija“, Rijeka). Najuspješnija pričuva je Filip Martić (Šk „ Sesvete – Agroproteinka“, Sesvete). Sudački dio posla odradili su IA Nenad Dorić, IA Eduard Piacun i FA Darko Dorić.

Chess Results

image_print

Ponovno odgođen početak seniorskih liga zapad za 2021. godinu

HSSOvogodišnja seniorska ekipna natjecanja u regiji zapad, koja su trebala započeti u subotu 17.4.2021. privremeno su odgođena. Zbog uvođenja nužnih epidemioloških mjera u Primorsko – goranskoj županiji Povjerenik liga zapad, IA Nenad Dorić, donio je odluku o odgodi natjecanja. Normalizacijom stanja odrediti će se novi termini i lokacije održavanja liga o čemu će svi klubovi biti pravovremeno upoznati. Sve dodatne informacije možete dobiti na br. mobitela 098/170 – 1984, IA Nenad Dorić, Povjerenik liga zapad.

image_print
image_print