Archive for Studeni, 2022

Pojedinačna brzopotezna prvenstva Istarske županije 11. prosinca u Vodnjanu

ssziŠahovski savez Istarske županije organizira pojedinačna prvenstva Istarske županije u brzopoteznom (blitz) šahu za 2022. godinu u Domu mladih u Vodnjanu, Istarska ulica br.1. Igrati će se u tri skupine, mladi do 12 (rođeni 2010. i mlađi) i do 16 godina starosti (rođeni 2006. i mlađi) te seniori. Prvenstva se igraju u nedjelju, 11. prosinca 2022. s počecima u 10:30 (mladi) i u 17:00 (seniori) sati. Pravo nastupa imaju svi registrirani šahisti i šahistkinje koji imaju prijavljeno prebivalište na području Istarske županije i posjeduju FIDE ID broj. Prvenstva se igraju po Pravilima šaha FIDE, Dodatak za brzopoteznu igru, švicarski sustav u 9 (mladi) i 11 (seniori) kola s tempom igre od 7 minuta po igraču, plus 3 sekunde dodatka (mladi) i 3 minute po igraču, plus 2 sekunde dodatka (seniori) za svaki odigrani potez. Prvenstva će biti rejtingirana za FIDE brzopoteznu rejting listu. Prijave traju do 24:00 sata 9. prosinca 2022. godine radi tehničke organizacije prvenstava, a potvrda nastupa na sam dan igranja do 10:00 (kadeti i kadetkinje) i do 16:30 (seniori) sati. Dan prije početka prvenstava na stranici Chess – Results.com biti će vidljivi svi prijavljeni natjecatelji/natjecateljice i prvenstva na kojima će nastupiti. Upisnina za seniore iznosi 60 HRK, a za mlade 40 HRK, koja se uplaćuje prilikom prijave na dan igranja, najkasnije 15 minuta prije početka prvenstva. Nagrade za najuspješnije na prvenstvima su: seniori – novčane nagrade, medalje i predmetne nagrade, a za mlade – medalje, slatki pokloni i čokolade. Osim najboljih u ukupnom poretku biti će nagrađeni i najuspješniji kadeti i kadetkinje po kategorijama, veterani, šahistkinja, junior, juniorka, kadet, kadetkinja te najstariji natjecatelj. Za sve sudionike prvenstava organizator je osigurao piće tijekom održavanja prvenstava te pizze i piće po završetku prvenstava. Dodatne informacije i prijave na broj mobitela 091/ 544-7849 ili igormili8@gmail.com Igor Milovac, Predsjednik ŠSIŽ i 095/362 – 5012 ili valter.valkovic@gmail.com Valter Valković, Tajnik ŠSIŽ.

Chess Results

image_print

Jako dobar nastup istarskih kadeta i kadetkinja na državnim prvenstvima u brzopoteznom i ubrzanom šahu

Ovogodišnji pobjednici u rapid šahuFoto: Nenad Dorić

Ovogodišnji pobjednici u rapid šahu
Foto: Nenad Dorić

Protekli vikend hotel „Katarina“ u Selcu bio je domaćin pojedinačnim državnim prvenstvima u brzopoteznom (blitz) i ubrzanom (rapid) šahu. Prvenstva je organizirao Hrvatski šahovski savez uz tehničku potporu Šahovskog kluba „Crikvenica“. U petak su se igrala pojedinačna brzopotezna prvenstva u kategorijama do 12 i do 18 godina, zajednička prvenstva za šahiste i šahistkinje. U subotu (6 kola) i nedjelju (3 kola) igrala su se odvojena pojedinačna prvenstva u ubrzanom šahu u kategorijama do 8, 10 ,12, 14, 16 i 18 godina. Na prvenstva se odazvao veliki broj mladih šahista i šahistkinja, među kojima i 12 iz Istarske županije, ukupno 7 kadeta i 5 kadetkinja. Na brzopoteznom prvenstvu do 12 godina nastupila su trojica kadeta iz Istarske županije, a najuspješniji je bio Zvan Sošić (Šk Pula) na 5. mjestu. Isti broj bodova skupio je i osmogodišnji Luka Karlović (Šk Veli Vrh) na 7. mjestu, koji je bio najuspješniji u svojoj kategoriji i postao državni prvak u brzopoteznom šahu do 8 godina. Još je nastupio i Vid Sošić (Šk Pula), koji je prvenstvo završio na 21. mjestu. Na ubrzanom prvenstvu najviše uspjeha imali su: Zvan Sošić (Šk Pula), koji je postao prvak u kategoriji do 12 godina, zatim Luka Karlović (Šk Veli Vrh) 2. mjesto u kategoriji kadeta do 8 godina, Andrej Stojković (Šk Pula) 2. mjesto u kategoriji kadeta do 10 godina i Ema Kvaternik (Šk Vodnjan) 2. mjesto u kategoriji kadetkinja do 14 godina. Još su nastupili i ostvarili sljedeći plasman: 12. mjesto Teodora Marčeta i 13. mjesto Maja Ljubojević (obje iz Šk Veli Vrh, nastupile samo prvi dan) u kategoriji kadetkinja do 8 godina, 18. mjesto Masimo Stojšić (Šk Veli Vrh) u kategoriji kadeta do 8 godina, 6. mjesto Antea Linić (Šk Veli Vrh) u kategoriji kadetkinja do 10 godina, 13. mjesto Vid Sošić (Šk Pula) u kategoriji kadeta do 10 godina, 8. mjesto Paula Milovac (Šk Vodnjan) u kategoriji kadetkinja do 12 godina, 12. mjesto Lovro Mucić (Šk Pula) u kategoriji kadeta do 14 godina i 18. mjesto David Mandalinić (Šk Pula) u kategoriji kadeta do 16 godina.

Chess Results

image_print

Neizvjesnost do kraja na XXII. Kuzmanovićevom memorijalu

FM Adriano Voscilla

FM Adriano Voscilla

Odluka o pobjedniku XXII. Kuzmanovićevog memorijala odgođena je za posljednje dva kola. Najviše izgleda za ukupnog pobjednika memorijala ima vodeći, FM Adriano Voscilla, koji je 7. kolu ostvario važnu pobjedu nad Mariom Garićem i preuzeo vodstvo s pola boda prednosti u odnosu na najbližu pratnju. Dotad vodeći, MK Boško Vasić izgubio je od MK Milorada Siljana i prepustio vrh FM Voscilli. Važne pobjede u 7. kolu ostvarili su MK Renato Licardo i Marko Pahljina nad Nikom Peruškom, odnosno Husnijom Šarićem. Poredak nakon 7. kola: FM Voscilla 5½, MK Licardo, MK Vasić i MK Siljan 5, Peruško 4½, M. Pahljina 4, Garić, Mandalinić, Stojković i Z. Sošić 3½, Šarić, Mucić, I. Pahljina i E. Kvaternik 3 boda itd. Osmo kolo na rasporedu je u ponedjeljak, 28. studenog 2022. s početkom u 18 sati.

Chess Results

image_print

Učenice pulske Gimnazije državne prvakinje u šahu

Izvor: Gimnazija Pula

Izvor: Gimnazija Pula

Hrvatski školski sportski savez je protekli tjedan u Poreču organizirao završnicu državnog prvenstva školskih sportskih društava (ŠSD) u šahu za osnovne i srednje škole. Nastupilo je ukupno 112 učenika i 107 učenica u konkurenciji osnovnih škola te 108 učenika i 100 učenica u konkurenciji srednjih škola. Na oba prvenstva odigran je švicarac od 9 kola s tempom igre od 20 minuta plus 5 sekundi dodatka za svaki odigrani potez počevši od prvog. U konkurenciji učenica srednjih škola ekipa ŠSD GIMNAZIJALAC Pula (Gimnazija, Pula) osvojila je 1. mjesto. Ovim rezultatom su postale državne prvakinje za školsku godinu 2022./2023. Pulske učenice ostvarile su 6 pobjeda i 3 neriješena rezultata te na kraju prvenstva s 15 meč bodova više nego zasluženo osvojile 1. mjesto. Uspjeh su ostvarile u sastavu: Elena Kleva, Ema Kvaternik, Ana Dominković, Silvia Licul i Fiorella Debrevi. Voditelj/mentor ŠSD Gimnazijalac, Pula bio je profesor Marko Simić. Drugo mjesto osvojila je ekipa ŠSD PICOK, Đurđevac s 14 meč bodova, a treće ŠSD PRIMAG iz Osijeka s 13 meč bodova. U muškoj konkurenciji pobjednik natjecanja je ŠSD INFORMATIČAR iz Splita s 15 meč bodova. Druga je ekipa ŠSD GIMNAZIJALAC iz Koprivnice s istim brojem meč bodova, ali 1½ bod manje u pojedinačnoj konkurenciji. Treća je ekipa ŠSD PRIMAG iz Osijeka s 14 meč bodova. U muškoj konkurenciji nastupila je ekipa ŠSD KLASIČAR iz Pazina (Pazinski kolegij) i osvojila 11. mjesto. Na prvenstvu ŠSD za učenike osnovnih škola uvjerljivo je slavilo ŠSD GLAVOČ, Crikvenica sa 17 meč bodova. Drugo mjesto pripalo je ŠSD ANG, Koprivnica s 14 meč bodova, a treće ŠSD CESARIĆI, Zagreb s 13 meč bodova. ŠSD VELI VRH, Pula je predstavljao Istarsku županiju i dosta mladoj ekipi u odnosu na konkurenciju ovo natjecanje je poslužilo kao jedno veliko iskustvo za naredna natjecanja. Na prvenstvu ŠSD za učenice osnovnih škola ekipa ŠSD MRAV iz Rovišća je osvojila 1. mjesto s 15 meč bodova. Drugo je ŠSD DOMJANIĆI iz Zagreba s 14 meč bodova, a treće je ŠSD ROKUS iz Osijeka s istim brojem meč bodova, ali manjim brojem pojedinačnih bodova. Ekipa ŠSD VELI VRH iz Pule uz malo više sreće mogla je biti u samom vrhu, ovako ostaje žal za propuštenom prilikom u 7. kolu i 11. mjesto na kraju prvenstva ne pokazuje ni približno njihovu stvarnu snagu.

Chess Results

image_print

Velemajstor Nenad Ferčec pobjednik turnira „Dan svetog Maura – Poreč 2022.“

GM Nenad Ferčec

GM Nenad Ferčec

Povodom dana grada Poreča i njegovog zaštitnika, svetog Maura, Šahovski klub Vladimir Gortan i Sportska zajednica grada Poreč organizirali su II. pojedinačni brzopotezni šahovski turnir pod nazivom „Dan svetog Maura – Poreč 2022.“ Na turniru je nastupilo 35 igrača i 3 igračice među kojima 1 GM, 1 IM, 2 FM i 8 MK. Turnir je odigran po švicarcu u 11 kola s tempom igre od 5 minuta plus 3 sekunde dodatka za svaki odigrani potez. Najviše uspjeha imao je pulski GM Nenad Ferčec, koji je skupio 10 bodova i zasluženo osvojio prvo 1. mjesto. Ostvario je 9 pobjeda i 2 remija, završivši turnir bez poraza. Popravio je i rejting za +10 bodova. Drugo mjesto osvojio je FM Dragan Glavaš s 9 bodova. Kao i pobjednik turnira završio je turnir bez poraza. Treći je IM Miroslav Žufić s 8½ bodova. Četvrti je MK Nikola Vuković s 8 bodova. Rijetka činjenica je da su svi pobjednici članovi Šk Pula. Dalje slijede: MK Kristian Valković (Šk Pula), MK Roberto Jurman (Šk Batana, Rovinj) i Kevin Mainenti (Šk Vladimir Gortan, Poreč) 7, MK Mihael Jakrlin (Šk Tomislav – Goran, Sveti Ivan Žabno), Lovro Mucić (Šk Pula) i MK Renato Licardo (Šk Vladimir Gortan, Poreč) 6½, MK Zdravko Crnković (Šk Batana, Rovinj), MK Igor Fattorich (Šk Batana, Rovinj), FM Boris Grbac (Šk Vladimir Gortan, Poreč), Ivan Kelava (Šk Vladimir Gortan, Poreč), MK Ema Hajdinić (Šk Kraljevica), Patrik Zekić (AŠK Junior, Rijeka) i Krešimir Kvaternik (Šk Delnice) 6 bodova itd. Pobjednici i pobjednice su nagrađeni sukladno raspisu turnira, kao i svaki put na porečkim turnirima. Turnir je protekao u fer i sportskoj atmosferi, bez potrebe za ijednom sudačkom intervencijom. Sudački dio posla odradili su NA Giuseppe Ghersinich i NA Dario Bonaca.

Chess Results

image_print
image_print
Arhiva