Archive for Veljača, 2020

Ferčec pobjednik VIII. Memorijalnog turnira „ Nereo Butković “

butkovic2020Pulski velemajstor Nenad Ferčec (Šk Pula) pobjednik je VIII. memorijalnog turnira „Nereo Butković“, koji je protekle nedjelje održan u Puli. Nastupila su ukupno 24 igrača, koji su odigrali švicarac od 13 kola s tempom igre od 3 minute po igraču plus 2 sekunde dodatka za svaki odigrani potez. Pobjednik turnira, GM Nenad Ferčec, upisao je 11 pobjeda, 1 remi i 1 poraz (Purini) te po treći put zaredom postao pobjednikom Butkovićevog memorijala. Drugo mjesto s istim brojem bodova, ali lošijim dodatnim kriterijima osvojio je IM Miroslav Žufić (Šk Pula). Žufić je završio turnir bez poraza i bio najveći konkurent Ferčecu za 1. mjesto tokom trajanja cijelog turnira. Odličan turnir odigrao je mladi porečki junior, Bruno Purini, koji je s 11 bodova zauzeo 3.mjesto. Popravio je i rejting za + 88 bodova. Na diobi 4. mjesta s čak 3½ boda zaostatka za trećeplasiranim Purinijem našli su se MK Ivica Grbac (Šk Vladimir Gortan, Poreč), MK Roberto Jurman (Šk Batana, Rovinj) i Emilio Milko Fućak (Šk Kvarner, Rijeka) pa su dodatni kriteriji kreirali ukupni poredak. Tako je mladom Grbcu pripalo četvrto, Jurmanu peto, a Fućaku šesto mjesto. Dalje slijede: FM Dragan Glavaš (Šk Pula), MK Renato Licardo (Šk Vladimir Gortan, Poreč), MK Enrico Ghersinich (Šk Vladimir Gortan, Poreč), Zlatko Crnković (Šk Batana, Rovinj) i Niko Peruško (Šk Pula) 7, MK Nikola Vuković (Šk Pula), MK Boris Grbac (Šk Vladimir Gortan, Poreč) i Miroslav Nikolić (Šk Uljanik, Pula) 6½, Husnija Šarić (Šk Pula), Jakub Mrkaljević (Šk Vladimir Gortan, Poreč) i Enes Zanačić 6 bodova itd. Memorijal je protekao u sportskom i prije svega prijateljskom ozračju bez ijedne sudačke intervencije. Najuspješniji igrači nagrađeni su peharima i novčanim nagradama koje je osigurao organizator memorijala, Šahovski klub Pula. Sudački dio posla odradio je IA Kristian Valković.

Chess Results

image_print

Do 27. veljače prijave za Kup PGŽ

sspgzI ove godine po eliminacijskom sustavu Šahovski savez Primorsko-goranske županije priređuje Kup PGŽ. Igrat će se na tempo od 90 minuta + 30 sek. dodatka po potezu, s obračunom za FIDE-rejting.
Pravo nastupa imaju klubovi iz PGŽ, osim onih koji su ove godine u Prvoj “A” ili Prvoj “B” hrvatskoj ligi, s obzirom na to da oni ionako već imaju automatsko pravo nastupa u završnici Kupa Hrvatske.
Prijave za županijski kup primaju se do 27. veljače, kada će u Rijeci biti obavljen ždrijeb prvog kola. Natjecanje je kvalifikacijsko za Kup Hrvatske koji će u svibnju biti odigran u Malom Lošinju.

image_print

Kadetska i juniorska prvenstva Istarske županije 1. i 8. ožujka

ssziŠahovski savez Istarske županije organizira Pojedinačno prvenstvo Istarske županije za kadete, kadetkinje, juniore i juniorke za 2020. godinu. Natjecanje se odvija kroz prvenstva u uzrastima do 7, 9, 11, 13, 15, 17 i 19 godina. Igraju se odvojeno muška i ženska prvenstva. Pravo nastupa imaju svi zainteresirani mladi igrači i igračice iz Istarske županije, koji 1. siječnja 2020. godine nisu navršili broj godina u nazivu pojedine uzrasne kategorije (do 19 godina: rođeni 2001. i mlađi, do 17 godina: rođeni 2003. i mlađi, do 15 godina: rođeni 2005. i mlađi, do 13 godina: rođeni 2007. i mlađi, do 11 godina: rođeni 2009. i mlađi, do 9 godina: rođeni 2011. i mlađi, do 7 godina: rođeni 2013. i mlađi). Prijave traju do 11.30 sati 1. ožujka 2020. godine. Prvenstva se igraju u nedjelju 1. i u nedjelju 8. ožujka 2020. godine s početkom u 12.00 sati u Domu mladih u Vodnjanu, Istarska ulica br. 1. Sva prvenstva se igraju po Pravilima šaha FIDE, švicarski sustav u 6 kola s tempom igre od 30 minuta po igraču/igračici za cijelu partiju, plus 30 sekundi dodatka za svaki odigrani potez. U slučaju manjeg broja igrača/igračica u pojedinoj uzrasnoj skupini igrat će se Bergerov sustav. U grupama u kojima se prijavi 4 ili manje natjecatelja igrat će se dvokružni Berger. Prvenstva se rejtingiraju za nacionalnu rejting listu pa mogu nastupiti i igrači/igračice bez FIDE ID broja. Organizator je osigurao medalje, diplome i šahovske olovke za prva tri mjesta u svakoj uzrasnoj skupini. Kotizacija za sve sudionike iznosi 30,00 kn u koju su uračunate pizze (nakon 2. i 5. kola), piće i grickalice oba dana natjecanja. Svi sudionici su dužni donijeti ispravan elektronski sat, dok organizator osigurava šahovske garniture za sve sudionike.
Dodatne informacije možete dobiti na broj mobitela, 091/544 – 7849 Igor Milovac, Predsjednik ŠSIŽ.

Satnica prvenstva :
1. kolo – 1.3.2020. u 12.00 sati
2. kolo – 1.3.2020. u 13.30 sati
3. kolo – 1.3.2020. u 15.30 sati
4. kolo – 8.3.2020. u 12.00 sati
5. kolo – 8.3.2020. u 13.30 sati
6. kolo – 8.3.2020. u 15.30 sati

Proglašenje pobjednika i podjela nagrada po završetku posljednjeg kola.

image_print

Dodatni kriteriji na strani Vasića

uljanik2020Majstorski kandidat Boško Vasić (Šk Pula) pobjednik je Otvorenog pojedinačnog prvenstva Šk „Uljanik“ za 2020. godinu. Nakon 9 kola skupio je 7 bodova, ostvarivši 6 pobjeda, 2 remija i samo 1 poraz (FM Voscilla) te zasluženo osvojio naslov najboljeg. Popravio je i rejting za +25 bodova. Isti broj bodova osvojio je i MK Renato Licardo (Šk Vladimir Gortan, Poreč), ali se zbog slabijih dodatnih kriterija morao zadovoljiti 2. mjestom. Odličan nastup upisao je Zlatko Crnković (Šk Batana, Rovinj), koji je sa 6 osvojenih bodova zauzeo 3. mjesto. Na diobi 4. mjesta našla su se trojica igrača sa po 5½ osvojenih bodova pa su dodatni kriteriji kreirali ukupni poredak. Tako je FM Adrianu Voscilli (Šk Pula) pripalo 4. mjesto, MK Igoru Fattorichu (Šk Batana, Rovinj) 5. mjesto, a MK Miloradu Siljanu (Šk Pula) 6. mjesto. Dalje slijede: Niko Peruško (Šk Pula), MK Kristian Valković (Šk Pula), MK Milan Marčeta (Šk Uljanik, Pula) i Dino Lovrić (Šk Pula) 5, Ivo Pahljina (Šk Pula) 4½, Suad Hadžipašić (Šk Pula), MK David Mrđen (Šk Uljanik, Pula), Mladen Terlević (Šk Vodnjan) i Marko Dragić (Šk Batana, Rovinj) 4 boda itd. Po završetku prvenstva organizator je novčano nagradio četvoricu prvoplasiranih te najuspješnijeg veterana i kadeta. MK Igor Fattorich (Šk Batana, Rovinj) je najuspješniji veteran, a Niko Peruško (Šk Pula) najuspješniji kadet. Prvenstvo je proteklo u fer i sportskoj igri bez ijednog incidenta, a sudački posao obavio je nacionalni sudac Valter Valković.

Chess Results

image_print

VIII. Memorijalni turnir „ Nereo Butković “ 23. veljače

nereobutkovicŠahovski klub „ Pula “ organizira pojedinačni brzopotezni šahovski turnir pod nazivom VIII. Memorijalni turnir „ Nereo Butković “, u nedjelju 23. veljače 2020. godine. Turnir će se igrati u hotelu „ Pula “ u Puli, s početkom u 11 sati. Pravo nastupa imaju svi zainteresirani šahisti i šahistice bez obzira na titulu i kategoriju te koji posjeduju FIDE ID broj. Sustav igranja je švicarac u 13 ili 15 kola, ovisno o broju igrača. Tempo igre je 3 minute po igraču plus 2 sekunde dodatka za svaki odigrani potez, počevši od prvog poteza. Turnir je prijavljen kod FIDE i rejtingirat će se za brzopoteznu rejting listu. Kotizacija iznosi 30 HRK za seniore, a 20 HRK za kadete i juniore. Organizator je osigurao pehare i novčane nagrade za prva tri mjesta u ukupnom poretku. Sve dodatne informacije možete dobiti na brojeve mobitela 095/362 – 5012, Valter Valković i 098/532 – 583, Kristian Valković.

image_print
image_print