Archive for Travanj, 2022

Španjolac Pablo Cruz Lledo pobjednik u Vrsaru

IM Miroslav Žufić

IM Miroslav Žufić

U vrsarskom hotelu „Pineta“ od 18. do 24. travnja 2022. održan je I. Otvoreni međunarodni šahovski turnir „ VRSAR OPEN “. Nastupilo je 57 šahista (2 GM, 3 IM, 7 FM) i 7 šahistkinja (1 WIM, 2WFM) iz 10 federacija (BEL, BIH, CRO, ESP, HUN, MDA, POL, SLO, SRB i TUR), koji su odmjerili snage kroz 9 kola švicarca s tempom igre od 90 minuta plus 30 sekundi dodatka za svaki odigrani potez. Prvo mjesto sa 7 bodova osvojio je španjolski međunarodni majstor Pablo Cruz Lledo. Isti broj bodova na kraju turnira skupio je i srbijanski velemajstor Dušan Popović, ali je imao slabije dodatne kriterije pa se morao zadovoljiti drugim mjestom. Na diobi 3. mjesta s pola boda zaostatka za pobjednicima našla se skupina od 4 igrača pa su i ovdje dodatni kriteriji kreirali ukupni poredak. Treće mjesto osvojio je IM Leon Mazi (SLO), a dalje slijede: FM Milan S Popović (SRB), IM Miroslav Žufić (Šk „Pula“, najbolje plasirani domaći igrač) i FM Mario Muškardin (Šk „Lošinj“) 6½, FM Bence Leszko (HUN), WIM Hanne Goossens (BEL), FM Daniel Beletič (SLO), GM Nenad Ferčec (Šk „Pula“), Flawian Krawczyk (POL), FM Arno Bomans (bel) i FM Lovro Čupić (Šk Sveta Nedelja) 6 bodova itd. U sklopu glavnog turnira odigran je i pojedinačni brzopotezni turnir „VRSAR BLITZ”, na kojem je nastupilo 29 šahista i 1 kadetkinja. Odigran je švicarac u 11 kola s tempom igre od 3 minute plus 2 sekunde dodatka za svaki odigrani potez. Pobjednik turnira je FM Bence Leszko (HUN), koji je jedini skupio 9 bodova. Drugo mjesto osvojio je pulski GM Nenad Ferčec (Šk „Pula“) s 8 bodova. Na diobi 3. mjesta našli su se FM Marko Sokač (ŠŠK „Konaki“, FM Milan S Popović (SRB) i FM Lovro Čupić (Šk Sveta Nedelja) s po 7½ osvojenih bodova pa su dodatni kriteriji prevagnuli u korist FM Sokača. Četvrti je FM Popović, a peti FM Lovro Čupić. Dalje slijede: GM Dušan Popović (SRB) i IM Miroslav Žufić (Šk „Pula“) 7, FM Mario Muškardin (Šk „Lošinj“) 6½ bodova itd. Sudački dio posla odradio je IA Nenad Dorić s pomoćnikom Damirom Mihalincem, NA.

Chess Results

image_print

Juniori Svete Nedelje prvaci Hrvatske

Foto: Igor Ševo

Foto: Igor Ševo

U hotelu „Girandella Resorts **** “ u Rapcu od 18. do 24. travnja 2022. održano je 31. ekipno državno prvenstvo – I. Hrvatska šahovska liga u konkurenciji juniora. Nastupilo je ukupno 13 ekipa, koje su odigrale švicarac u 8 kola s tempom igre od 90 minuta po igraču uz dodatak od 30 sekundi za svaki završeni potez, počevši od prvog poteza. Od samog početka prvenstva ekipa Šk „Sveta Nedjelja“, Sveta Nedjelja je povela utrku za naslov najbolje juniorske ekipe, koju nitko nije mogao pratiti. Na kraju lige ostvarili su svih 8 pobjeda i s maksimalnih 16 meč (24½ pojedinačna boda) bodova i više nego zasluženo osvojili naslov prvaka Hrvatske. Uspjeh su ostvarili u sastavu: MK Lovro Novosel 6½/8, MK Gabrijel Mažuran 4/7, MK Luka Karlušić 7/8, Lovre Mahečić 5/7 i David Galoić 2/2. Drugo mjesto osvojila je ekipa Šk „Sljeme – Agroproteinka“, Sesvete s 12 meč bodova i 21½ pojedinačnim bodom. Nastupili su u sastavu: Duje Alfirević 3/7, MK Damian Vučenović 7/8, MK Šimun Dumančić 5/7, Kristijan Šagovac 5½/7 i Filip Martić 1/3. Treće mjesto s 11 meč bodova i 20 pojedinačnih bodova osvojila je ekipa AŠK „Junior“, Rijeka u sastavu: MK Mihael Jakrlin 6½/8, MK Ivan Trošelj 3½/8, Josip Birkić 3/8 i Stjepan Damjanović 7/8. Dalje slijede: Šk „Mornar“, Split 9 (19) i Šk „Đuro Đaković“ 9 (17), Šk „Liburnija“, Rijeka 8 (17½), Šk „ Casper “, Zadar 8 (16½) i Šk „Pula“, Pula 8 (14), Šk „Oroslavje“, Oroslavje 7 (15½) i ŠŠK „Koprivnica“, Koprivnica 7 (15),, Šk „Brda“, Split 4 (11½), Šk „Picok“, Đurđevac 3 (9) i Šk „Draga“, Rijeka 2 (7) meč boda. U zagradama su pojedinačni bodovi ekipa. Posljednjih pet ekipa seli u niži rang natjecanja gdje će se takmičiti iduću kalendarsku godinu. Iz regije „zapad“ nastupile su 4 ekipe od kojih su sve osim riječke Drage zadržale prvoligaški status. Gledajući ovogodišnje sastave ekipa činjenica je da su nastupili znatno oslabljeni (Šk „Liburnija“, Šk „Pula“), što zbog prelaska u seniorske kategorije što zbog fakultetskih obveza, u odnosu na prethodne godine pa se to odrazilo i na ukupne rezultate ekipa. Pohvalno je što su neke ekipe nastupile s vlastitim juniorima pa čak posezale i za kadetima kako bi popunile sastave ekipa. Sudački dio posla odradili su IA Saša Stanković, NA Franjo Jančikić i NA Pavo Matanović.

Chess Results

image_print

II. otvoreni pojedinačni brzopotezni turniri u Balama 1. svibnja

balePovodom dana Blaženog Julijana, zaštitnika Općine Bale, Općina Bale i TZO Bale, uz tehničku i sudačku potporu Šahovskog saveza Istarske županije, organiziraju II. pojedinačne otvorene brzopotezne šahovske turnire pod nazivom „Blaženog Julijana 2022.“. Turniri će se održati u nedjelju 1. svibnja 2022. godine u sportskoj dvorani OŠ Jurja Dobrile u Balama s počecima u 10:30 (kadeti) i u 16 (seniori) sati. Kadetski turniri će se igrati u dvije skupine, do 12 (rođeni 2010. i mlađi) i 16 (rođeni 2006. i mlađi) godina starosti, zajednički turniri za šahiste i šahistkinje. Pravo nastupa imaju svi zainteresirani šahisti i šahistkinje iz zemlje i inozemstva, bez obzira na titulu i kategoriju, a koji posjeduju FIDE ID broj. Turniri će se igrati po Pravilima šaha FIDE, Dodatak za brzopoteznu igru, švicarski sustav u 9 kola, s tempom igre od 5 minuta + 3 sekunde dodatka za svaki odigrani potez, počevši od prvog poteza. Turniri će se rejtingirati za brzopoteznu rejting listu FIDE. Upisnina iznosi 40,00 HRK. U upisninu su uračunati piće za vrijeme turnira te ručak i piće po završetku turnira. Nagrade su pehari za 1., 2. i 3. mjesto, šahovske garniture i slatki pokloni za najuspješnije u ukupnom poretku. Za tri najuspješnije kadetkinje na turnirima nagrade su medalje, šahovske garniture i slatki pokloni, dok će najuspješniji kadeti i kadetkinje po kategorijama biti nagrađeni medaljama, šahovskim privjescima i slatkim poklonima. Seniorski turnir će se igrati po Pravilima šaha FIDE, Dodatak za brzopoteznu igru, švicarski sustav u 11 kola, s tempom igre od 5 minuta + 3 sekunde dodatka za svaki odigrani potez, počevši od prvog poteza. Pravo nastupa imaju svi zainteresirani šahisti i šahistkinje iz zemlje i inozemstva, bez obzira na titulu i kategoriju, a koji posjeduju FIDE ID broj. Turnir će se također rejtingirati za brzopoteznu rejting listu FIDE. Upisnina za šahiste i šahistkinje starije od 16 godina iznosi 60,00 HRK, dok šahisti i šahistkinje mlađi od 16 godina plaćaju upisninu u iznosu od 40,00 HRK. U upisninu su uračunati piće za vrijeme turnira te večera i piće po završetku turnira. Nagradni fond za seniorski turnir iznosi 3.300,00 HRK raspoređenih u 16 nagrada te pehari, medalje i sponzorske nagrade. Predprijave su do 28.4.2022. zbog tehničke organizacije turnira, a potvrda prijava do 1. 5. 2022. godine do 10:00 sati (kadeti) i do 15:30 sati (seniori). Svi sudionici dužni su donijeti šahovsku garnituru standardnih dimenzija i ispravan elektronski sat. Svečano zatvaranje i podjela nagrada nakon završetka posljednjeg kola. Informacije i prijave: Igor Milovac (091/544-7849) ili igormili8@gmail.com

Chess Results

image_print

Prva hrvatska šahovska liga za juniore u Rapcu od 18. do 24. travnja

HSSU Rapcu će se od 18. do 24.travnja 2021. održati 31. ekipno državno prvenstvo – I. Hrvatska šahovska liga u konkurenciji juniora. Organizator prvenstva je HŠS, a tehnički organizator Šk „Sveta Nedelja“. Prvenstvo će se igrati u hotelu „Girandella Resorts **** “ od 18. do 24.travnja 2022. Pravo sudjelovanja imaju igrači/igračice registrirani u Hrvatskom šahovskom savezu za 2022. godinu, koji do 1.1.2022. nisu navršili 20 godina. Strani državljani ne mogu igrati na juniorskim pločama. Pod stranim igračem se podrazumijeva svaki igrač koji nema hrvatsko državljanstvo i koji se na rejting listi FIDE ne vodi pod hrvatskim igračem/igračicom. Prvenstvo se igra po švicarskom sustavu u 8 kola na 4 ploče, a ekipa može prijaviti još 5 pričuva. Tempo igre je 90 minuta po igraču uz dodatak od 30 sekundi za svaki završeni potez, počevši od prvog. Na prvenstvu pravo sudjelovanja imaju sljedeći klubovi: 1. Šk „Liburnija“, Rijeka, 2. Šk „Sveta Nedelja“, Sveta Nedjelja, 3. AŠK „Junior“, Rijeka, 4. Šk „Sesvete – Agroproteinka“, Sesvete, 5. Šk „Pula“, Pula, 6. Šk „Mornar“, Split, 7. Šk „Đuro Đaković“, Slavonski Brod, 8. ŠŠK „Koprivnica“, Koprivnica, 9. Šk „Casper“, Zadar, 10. Šk „Brda“, Split, 11. Šk „Picok“, Đurđevac i 12. Šk „Oroslavlje“, Oroslavlje. Smještaj sudionika je u hotelu „Girandella Resorts“, Girandella 7, 52221 Rabac. Rezervacija smještaja organizirana je uz pomoć tehničkog organizatora prvenstva. Sve informacije mogu se dobiti putem emaila sah.svetanedelja@net.hr ili putem telefona 091 730 – 9816, Igor Ševo. Svaka ekipa na prvenstvu obvezno mora imati voditelja.

Chess Results

image_print

Maričević kadetski prvak Lošinja

Karlo Maričević (foto: B. Purić)

Karlo Maričević (foto: B. Purić)

Na Kadetskom prvenstvu Lošinja, odigranom tijekom tri tjedna u ožujku i travnju, pobijedio je Karlo Maričević, koji je prije natjecanja važio za favorita. Sudjelovalo je devetoro kadeta/kadetkinja, a igralo se Bergerovim sustavom na tempo od 30 minuta + 30 sekundi dodatka po potezu. Rezultati će biti obračunati za hrvatski rejting.

Poredak: Karlo Maričević 8 bodova (iz 8 partija), Leon Štajduhar 6, Melani Delize 5, Igor Basta i Antun Cvitkušić po 4, Anastazija Mešić 3, Iris Buneta, May Giorgia Cadeddu-Verlić i Levin Jakovljević po 2 boda.

image_print
image_print
Arhiva