Archive for Travanj, 2023

Ekipe Kastva i Vladimira Gortana izborile plasman u I. kadetsku ligu regije „zapad“

 Foto: Valter Valković

Foto: Valter Valković

Proteklu subotu su u Dramlju odigrana posljednja tri kola u 2. kadetskoj ligi regije „zapad“ za 2023. godinu. Nastupilo je ukupno deset ekipa, koje su odigrale kružni (Berger) sustav u devet kola s tempom igre od 30 minuta po igraču/igračici plus 30 sekundi dodatka za svaki odigrani potez. Najviše uspjeha imala je ekipa Šk „Kastav“, Kastav, koja je osvojila 17 meč bodova i više nego zasluženo osvojila 1. mjesto. Uspjeh su ostvarili u sastavu: Niko Jutriša 8/9, Valentin Stanić 5½/7, Karlo Tuljak 8/9, Antonio Grlić 7½/9 i Gabriel Pačić ½/2. Druga je ekipa Šk „Vladimir Gortan – 2“, Poreč s 14 meč bodova. Porečki kadeti nastupili su u sastavu: Danijel Kocijan 2/4, Carlo Ghersinich 3½/7, Armin Mešić 5/7, Matej Salković 7/9, Benjamin Ćordić 7/7 i Irma Mešić 0/2. Ove dvije ekipe izborile su nastup u 1. kadetskoj ligi „zapad“ za 2024. godinu. Treća je ekipa Šk „Pula – 2“, Pula s 12 meč bodova. Dalje slijede: Šk „Veli Vrh“, Pula i Šk „Cres“, Cres 10, Šk „Vladimir Gortan“, Poreč i Šk „Lošinj“, Mali Lošinj 8, Šk „Rijeka – 2“, Rijeka 6, Šk „Crikvenica – 2“, Crikvenica 5 i Šk „Rječina“, Dražice bez meč bodova.

Chess Results

image_print

Brzopotezni turnir u Vrsaru 30. travnja

IMG_20181202_101610U sklopu II. izdanja „OPEN VRSAR 2023.“ organizator organizira pojedinačni brzopotezni šahovski turnir pod nazivom „OPEN VRSAR 2023.“ – BLITZ. Turnir će se igrati u nedjelju, 30. travnja 2023. godine u sportskoj dvorani „Saline“ u Vrsaru s početkom u 16 sati. Turnir će se igrati po Pravilima šaha FIDE (Dodatak za brzopoteznu igru), švicarski sustav u 11 kola. Tempo igre je 3 minute po igraču/igračici, plus 2 sekunde dodatka za svaki odigrani potez. Pravo nastupa imaju svi šahisti i šahistkinje iz zemlje i inozemstva, bez obzira na titulu i kategoriju, a koji posjeduju FIDE ID broj. Turnir se rejtingira kod FIDE za brzopoteznu rejting listu. Kotizacija iznosi 10 €. Organizator je osigurao i nagradni fond u iznosu od 210 € (70, 40, 30, 20, 10), najuspješniji veteran preko 60 godina 20 € i najuspješniji igrač/igračica mlađi od 16 godina 20 €. Nagrade nisu kumulativne. Prijave i sve informacije na br. mobitela 098/170 – 1984, Nenad Dorić, IA ili nenad.dori@gmail.com.

Chess Results

image_print

U Rijeci startale seniorske lige regije „zapad“

Meč ŠK Pula - 2 - ŠK Rijeka - 2 (foto: Bojan Purić)

Meč ŠK Pula – 2 – ŠK Rijeka – 2
(foto: Bojan Purić)

Proteklog vikenda u Šahovskom domu u Rijeci započela su ovogodišnja natjecanja u 2. i 3. seniorskoj ligi regije „zapad“. U 2. seniorskoj ligi nastupa 10 klubova, dok u 3. seniorskoj ligi nastupa 12 klubova. U obje lige igra se kružni (Berger) sustav u 9 kola (2. liga), odnosno 11 kola (3. liga) s tempom igre od 90 minuta po igraču plus 30 sekundi dodatka za svaki odigrani potez. U objema ligama odigrana su po tri kola. U 2. ligi najbolje su startale ekipe Šk „Karlobag“, Karlobag i AŠK „Junior“, Rijeka, koje su ostvarile po tri pobjede i s maksimalnih 6 meč bodova vodeće su na tablici. Ekipa Šk „Rijeka – 2“, Rijeka nalazi se na trećem mjestu s 4 meč boda. U 3. ligi u vodstvu se nalaze ekipe Šk „Kastav“, Kastav, Šk „Batana“, Rovinj i Šk „Krk“, Krk s maksimalnih 6 meč bodova. Prati ih ekipa Šk „Goranka“, Ravna Gora s 5 meč bodova. Idući krug natjecanja za obje lige je 16. i 17. rujna 2023. (4., 5. i 6. kolo) u Rijeci.

Chess Results

image_print

Juniori Samobora prvaci Hrvatske

Foto: izvor HŠS

Foto: izvor HŠS

U hotelu „Olea“ u Novalji od 11. do 16. travnja 2023. održano je 32. ekipno državno prvenstvo – I. Hrvatska šahovska liga u konkurenciji juniora. Nastupilo je ukupno 11 ekipa, koje su odigrale švicarac u 8 kola s tempom igre od 90 minuta po igraču uz dodatak od 30 sekundi za svaki završeni potez, počevši od prvog poteza. Od samog početka prvenstva ekipa Šk „Samobor“, povela je utrku za naslov najbolje juniorske ekipe, koju nitko nije mogao pratiti. Na kraju lige ostvarili su šest pobjeda, jedan neriješen rezultat i samo jedan poraz te s 13 meč bodova (20½ pojedinačnih bodova) i više nego zasluženo osvojili naslov prvaka Hrvatske. Uspjeh su ostvarili u sastavu: MK Borna Franc 2½/4, MK Matija Fauković 4/8, MK Andrej Gal 6/8, MK Filip Car 4½/7 i Leon Đurić 3½/5. Drugo mjesto osvojila je ekipa Šk „Petar Sedlar – Pepe“, Kaštel Novi s 11 meč (18½ pojedinačnih bodova) bodova. Nastupili su u sastavu: CM Marin Grgantov 2/7, Borna Pehar 4½/8, MK Ivan Rašić 6½/8, Domagoj Begić 6½/8 i Stipe Poljak 3½/4. Treća je ekipa Šk „Sesvete – Agroproteinka“, Sesvete s 9 meč bodova i 18 pojedinačnih bodova. Nastupili su u sastavu: MK Damian Vučenović 2½/7, MK Šimun Dumančić 6/7, Kristijan Šagovac 1½/6, Filip Martić 5½/7 i Lukas Cajner ½/1. Dalje slijede: Šk „Mornar“, Split 9 (16½) i Šk „Liburnija“, Rijeka 9 (16), Šk „ Casper “, Zadar 8 (16½), Šk „Sveta Nedjelja“, Sveta Nedjelja 7 (14½), AŠK „Junior“, Rijeka 6 (14½) i Šk „Pula“, Pula 6 (13½), Šk „Vinkovci“, Vinkovci 5 (14½) i Šk „Rijeka“, Rijeka 5 (13) meč bodova. U zagradama su pojedinačni bodovi ekipa. Posljednje tri ekipe uz Šk „Đuro Đaković“, Slavonski Brod, koji je odustao od natjecanja, sele u niži rang, gdje će se takmičiti iduću kalendarsku godinu. Sudački dio posla odradili su IA Kristian Valković, IA Zoran Mijatović i NA Pavo Matanović.

Chess Results

image_print

Porečani pobjednici Kupa Istarske županije za 2023. godinu

Pobjednička ekipa ŠK Vladimir Gortan iz Poreča

Pobjednička ekipa ŠK Vladimir Gortan iz Poreča

U Puli je u proteklu nedjelju održan Kup Istarske županije u šahu za 2023. godinu. Pravo sudjelovanja imali su svi šahovski klubovi s jednom ili više ekipa, a mogle su nastupiti i ekipe škola, firmi, raznih udruga i sl., dok je nastup na Finalu Kupa Hrvatske imala najbolje plasirana ekipa kluba, člana ŠSIŽ. Svaka ekipa brojala je četiri igrača/igračice, a mogla je prijaviti i najviše šest rezervi. Za svaku ekipu mogao je nastupiti i jedan stranac. Nastupilo je ukupno osam ekipa, koje su odigrale švicarac od 4 kola s tempom igre od 30 minuta po igraču /igračici plus 30 sekundi dodatka za svaki odigrani potez. Najviše uspjeha imala je ekipa Šk „Vladimir Gortan“ iz Poreča, koja je ostvarila tri pobjede i jedan neodlučeni rezultat te sa 7 meč bodova zasluženo osvojila 1. mjesto. Nastupili su u sastavu: FM Enrico Ghersinich 4/4, MK Renato Licardo 1½/3, MK Alen Marković 4/4, FM Boris Grbac ½ i Kevin Mainenti 1½/3. Pobjednička ekipa je tako izborila nastup na Finalu Kupa Hrvatske koji će se igrati u Malom Lošinju od 9. do 14. svibnja 2023. Uz ekipu Šk „Vladimir Gortan“ na Finalu Kupa Hrvatske nastupit će i ekipe Šk „Pula“, koja ima obvezu nastupa zbog prvoligaškog statusa. Odličnu igru prikazala je ekipa Šk „Pula – juniori“ (Ivo Pahljina 2½/4, Lovro Mucić 3/4, David Mandalinić 2/4, Andrej Stojković 1½/2 i Ema Kvaternik 1/2), koja je osvojila drugo mjesto sa 6 meč bodova. Ostvarili su dvije pobjede i dva neodlučena rezultata te bez poraza završili natjecanje. Treća je ekipa Šk „Buje“ (FM Josip Bulić 2/4, MK Domagoj Bulić 4/4, Mario Garić 2½/4 i Jovan Matić 1½/4) s 5 meč bodova. Prošlogodišnji pobjednici, ekipa Šk „Batana – 1“, Rovinj nije imala svoj dan pa su natjecanje završili na četvrtom mjestu s 4 meč boda (Zvan Sošić 4/4). Peta je ekipa Šk „Pula – veterani“ s istim brojem meč bodova, ali i manjim brojem osvojenih pojedinačnih bodova. Dalje slijede: Šk „Batana – 2“, Rovinj 3, „Delfini“, Pula 2 i Šk „Vladimir Gortan – mladi i veterani“, Poreč 1 meč bod. Prve tri ekipe nagrađene su peharima i medaljama organizatora. Organizator je bio Šahovski savez Istarske županije, a tehničku potporu Kupu dao je Šk „Pula“. Sudački dio posla odradili su IA Kristian Valković i NA Mile Ostojić.

Chess Results

image_print
image_print
Arhiva