Archive for Kolovoz, 2021

Tirkajla pobijedio na “Creskom kaiću”

Igralo se ispred palače Arsan (foto: B. Purić)

Igralo se ispred palače Arsan (foto: B. Purić)

Turnir u sklopu velike priredbe “Creski kaić”, odigran 27. kolovoza, bio je posljednji od ovoljetna tri turnira na otvorenom u Cresu, na trgu ispred palače Arsan, sjedišta Creskog muzeja. Nakon šest kola po švicarskom sustavu, na tempo od 10 minuta + 5 min. dodatka po potezu, najviše uspjeha imao je iskusni Boris Tirkajla, majstorski kandidat iz Malog Lošinja. Po prohladnom vremenu, igralo je 17 igrač(ic)a, i to gotovo svi s Cresa i Lošinja i tek jedan gost, 10-godišnji Austrijanac Valentin Hutterer, koji je ujedno bio najbolji kadet turnira.
Poredak: Boris Tirkajla 5½ bodova (iz 6 partija), Boris Tomić (obojica Lošinj) 5, Gorast Klemenc 4½, Matej Salković (obojica Cres) i Valentin Hutterer (Gmunden, Austrija) po 4, Damir Oruč (Lošinj) i Ognjen Marković po 3½, Sabino Sepčić, Damjan Bakija, Martin Šintić (svi Cres), Bojan Purić (Lošinj) i Deni Pongrac po 3, Adrian Šintić, Nikola Pekar (svi Cres), Lena Kunda (Lošinj) i Iva Šintić po 2, Makso Šintić (oboje Cres) 1.

image_print

Lijep uspjeh Zvana Sošića i Vilima Kvaternika u Varaždinskim Toplicama

Izvor: Ššk Mladost, Varaždinske Toplice

Izvor: Ššk Mladost, Varaždinske Toplice

Športski šahovski klub Mladost iz Varaždinskih Toplica organizirao je 13. Otvoreno kadetsko i juniorsko prvenstvo Varaždinske županije u standardnom šahu u vremenu od 26. do 28. rujna 2021. godine u hotelu „Minerva“ u Varaždinskim Toplicama. Prvenstva su se igrala u 3 turnira, Juniorski U20 i A turnir U16 gdje su mogli nastupiti svi registrirani igrači i igračice koji posjeduju FIDE ID broj i rejting manji od 2200 bodova i B turnir U13 na kojem su mogli nastupiti svi igrači i igračice bez obzira na registraciju. Tempo igre bio je 60 minuta plus 30 sekundi dodatka za svaki odigrani potez počevši od prvog poteza. Na A i B turniru igrao se švicarski sustav u 6 kola, a na Juniorskom kružni sustav u 7 kola. Iz regije „zapad“ na B turniru nastupila su 3 kadeta, braća Zvan i Vid Sošić (Šk Batana, Rovinj) i Vilim Kvaternik (Šk Kraljevica). Nakon 6 odigranih kola odličan rezultat ostvarili su Zvan Sošić i Vilim Kvaternik, koji su se našli u skupini igrača koji su sa 4½ osvojena boda dijelili 3. mjesto. Dodatni kriteriji su Sošića svrstali na 4. mjesto, a Kvaternika na 5. mjesto što ne umanjuje njihov rezultat. Vid Sošić ostvario je skroman učinak, mada je njemu ovo tek prvi nastup izvan Istarske županije. Slavio je Filip Apostolovski (Šk Travno, Zagreb) s 5 osvojenih bodova ispred Dominika Delibašića (Šk Polet, Buševec) s istim brojem bodova, ali slabijim dodatnim kriterijima. Na A turniru slavio je Ivan Rašić (Šk Makarska) s 5 osvojenih bodova ispred Nikole Kosa (Šk Polet, Buševec) i Stipe Poljaka (Šk Petar Sedlar – Pepe, Kaštel Novi) sa po 4½ osvojena boda. Na Juniorskom prvenstvu slavio je Fran Rautner (Šk Polet, Buševec) sa 5½ osvojenih bodova ispred Matea Petričevića (Šk Hvar) i MK Damiana Vučenovića (Šk Sesvete Agroproteinka, Zagreb) s istim brojem bodova, ali lošijim dodatnim kriterijima.

Chess Results

image_print

Završetak kadetskih liga regije „zapad“ u nedjelju 5. rujna u Rijeci

HSSTreći, ujedno i posljednji ovogodišnji krug kadetskih liga regije „zapad“ na rasporedu je u nedjelju, 5. rujna 2021. godine u Šahovskom domu u Rijeci, Blaža Polića 2/2. U obje kadetske lige nastupa po 6 ekipa i na rasporedu je 4. i 5. kolo. Početak je u 10 sati, a sve dodatne informacije vezane za natjecanja možete dobiti na broj mobitela, 098/170 – 1984, Nenad Dorić, Povjerenik liga „zapad“.

Chess Results

image_print

Iskusni Bernášek i Tirkajla podijelili prva dva mjesta u Cresu

Najbolji seniori, kadeti i juniorke (foto: B. Purić)

Najbolji seniori, kadeti i juniorke (foto: B. Purić)

Na 13. otvorenom šahovskom turniru “Frane Petrić”, odigranom na trgu ispred palače Arsan, sjedišta Creskog muzeja, od 24 igrač(ica) iz Hrvatske, Češke, Italije i Njemačke, najviše bodova prikupili su Václav Bernášek iz Praga i Boris Tirkajla iz Malog Lošinja – po šest iz sedam partija.
Igralo se švicarskim sustavom u organizaciji ŠK Cres, a osim prve trojice, simbolične nagrade dobili su i najbolji kadeti i najbolje juniorke – naj-kadet bio je Deni Pongrac iz Cresa, a naj-juniorka Lena Kunda iz Malog Lošinja.

Poredak: Václav Bernášek (Prag, Češka) i Boris Tirkajla (Lošinj) po 6 bodova (iz 7), Dario Tuković (Slavonski Brod) 5, Roland Wegemann (Lošinj), Ognjen Marković (Cres) i Bojan Purić (Lošinj) po 4½, Slaven Krklješ (Rijeka), Deni Pongrac (Cres), Nikola Mitrović (Vrbovsko), Nikola Pekar i Adrian Šintić po 4, Marinko Jurašić, Damjan Bakija, Gorast Klemenc (svi Cres) i Lena Kunda (Lošinj) po 3½, Christian Keglević (Schöneck, Njemačka), Martin Šintić (Cres), Giampaolo Sablich (Busto Arsizio, Italija) i Vanja Benić (Zagreb) po 3, Saša Benić (Zagreb) i Igor Basta (Lošinj) po 2, Iva Šintić (Cres) i Sven Benić (Zagreb) po 1½, Makso Šintić (Cres) ½ boda.
Read the rest of this entry »

image_print

Franc Virtič pobjednik trinaestog “Semnja”, igralo tridesetoro šahist(ic)a

Nagrađeni sudionici, Virtič prvi gore (foto: B. Purić)

Nagrađeni sudionici, Virtič prvi gore (foto: B. Purić)

Mariborski šahist Franc Virtič, majstorski kandidat, pobjednik je 13. izdanja turnira u ubrzanom šahu “Creski semenj”, odigranom 6. kolovoza na trgu ispred Creskog muzeja (palače Arsan).

Sudjelovalo je tridesetoro šahist(ic)a iz Hrvatske, Slovenije, Češke, Poljske i Njemačke, a iznenadio je drugim mjestom nerejtingirani igrač Martin Tutek iz Zagreba. Najbolji kadet bio je Antoni Kmieć iz Poljske, a od dvije igračice bolja je bila Lena Kunda iz Malog Lošinja. Večer kasnije je na glavnom trgu u Cresu bila organizirana dodjela medalja, kao i za druga natjecanja povodom Semnja. Igralo se sedam kola po švicarskom sustavu, na tempo od 10 minuta + 5 sekundi dodatka po potezu. Turnir je organizirao ŠK Cres predvođen tajnikom Ognjenom Markovićem, a sudio je (uz igru) Bojan Purić.

Poredak: Franc Virtič (Maribor) 6½ bodova (iz 7), Martin Tutek (Zagreb) 6, Boris Tirkajla (Lošinj) 5½, Pavao Keglević (Koprivnica) 5, Manuel Oljača, Nikša Unković, Fabijan Brzac (svi Cres) i Roland Wegemann (Lošinj) po 4½, Matej Salković (Cres), Bojan Purić (Lošinj), Sabino Sepčić (Cres), Miloš Pavlata (Plzeń) i Milan Trbojević (Rijeka) po 4, Ognjen Marković (Cres), Antoni Kmieć (Wrocław), Luka Preksavec, Nikola Pekar (obojica Cres) i Juraj Keglević (Koprivnica) po 3½, Deni Pongrac, Damir Orbanić, Damjan Bakija, Martin Šintić (svi Cres), Hrvoje Karajković (Zagreb) i Christian Keglević (Schöneck) po 3, Vojtěch Kolman (Prag) 2½, Lena Kunda i Roko Višak (oboje Lošinj) po 2, Adrian Šintić i Iva Šintić (oboje Cres) po 1, Leon Štajduhar (Lošinj) 0.

Read the rest of this entry »

image_print
image_print
Arhiva