Archive for Siječanj, 2020

Josip Pekić otvorio lošinjsku 2020. godinu

Josip Pekić (foto: B. Purić)

Josip Pekić (foto: B. Purić)

Na prvom turniru za novi ciklus Prvenstva Lošinja u brzopoteznom šahu, pomalo neočekivano pobijedio je trećekategornik Josip Pekić. Okupilo se samo osam šahista.
Poredak: Josip Pekić i Boris Tomić po 6 bodova (iz 7 partija), Neven Petrović 5, Bojan Purić 4½, Roland Wegemann 3½, Karlo Maričević 2, Ognjen Marković (Cres) 1, Antun Cvitkušić 0.
Prvoj petorici pripali su bodovi (5, 4, 3, 2 i 1) za ukupni poredak, a sljedeći će turnir biti u veljači.

image_print

Rječina pobijedila na Otvorenom prvenstvu PGŽ “do 12″

Ekipa ŠK Rječina (foto: B. Birk)

Ekipa ŠK Rječina (foto: B. Birk)

ŠK Rječina iz Dražica, za koju su igrali sastavu Lara Zagorac, Petar Mikulić, Luka Radić i Ivan Sinjeri, osvojila je prvo mjesto na II. otvorenom prvenstvu Primorsko-goranske županije u ubrzanom šahu za mlađe kadete (do 12 god.), odigranom u Rijeci, 26. siječnja.
Ovo natjecanje bilo je u planu za prosinac 2019. godine, no kako bi se omogućio bolji odaziv, prebačeno je na novi termin. Nastupilo je 14 ekipa, a igralo se sedam kola “švicarca”, s tempom igre od 15 min. + 5 sek. dodatka po potezu.
Poredak: 1. Rječina (Dražice), 2. Crikvenica, 3. Polet (Buševec), 4.-5. Casper (Zadar) i Goranka (Ravna Gora), 6.-8. Vladimir Gortan (Poreč), Kraljevica i Casper II (Zadar), itd.

Chess Results

image_print

Započelo Otvoreno prvenstvo Šk Uljanik za 2020. godinu

ULJANIKOvogodišnje Otvoreno prvenstvo Šahovskog kluba Uljanik okupilo je 21 šahistu (1 FM, 7 MK ) iz 5 klubova, koji će odmjeriti šahovsko znanje kroz 9 kola švicarca. Nakon dva odigrana kola u vodstvu se nalazi MK Renato Licardo, koji je jedini ostvario dvije pobjede. Prati ga skupina od 9 igrača s pola boda zaostatka. Redovita kola igraju se ponedjeljkom i petkom od 18 sati u prostorijama Šahovskog kluba Pula, Radićeva br. 20 u Puli. Treće kolo na rasporedu je u ponedjeljak, 27. siječnja s početkom u 18 sati. Prvenstvo je otvoreno za sve ljubitelje šaha.

Chess Results

image_print

Loris Cinkopan i Ivano Tomljanović najbolji na ciklusu kadetskih turnira u Vodnjanu u 2019. godini

20200112_154430Šahovski klub Vodnjan proteklu je nedjelju organizirao VIII. otvorene pojedinačne kadetske turnire u rapid šahu. Bili su ovo posljednji turniri za 2019., koji se zbog zauzetosti prostora za igru nisu mogli odraditi u prošloj godini. Na A turniru nastupilo je ukupno 6 kadeta i 2 kadetkinje, koji su odigrali Berger turnir u 7 kola s tempom igre od 10 minuta plus 5 sekundi dodatka za svaki odigrani potez. Najviše uspjeha imao je Ivano Sundać (Šk Crikvenica), koji je tek nakon „partije smrti“ protiv Andrije Čubrića (Šk Rijeka) postao pobjednikom. Inače, obojica su turnir završila s 6½ bodova i jednakim dodatnim kriterijima, što nije rijedak slučaj kad je u pitanju Berger i mali broj kola. Ivano Tomljanović (Šk Crikvenica) je treći s 4½ boda. Dalje slijede: Vid Krešić (Šk Crikvenica) 4, Lara Zagorac (Šk Rječina, Dražice) i Emanuel Pačić (Šk Vodnjan) 2½, Juraj Kvaternik (Šk Vodnjan) 1 i Ema Kvaternik (Šk Vodnjan) ½ boda. Na B turniru nastupilo je ukupno 17 kadeta i 3 kadetkinje, koji su odigrali švicarski turnir u 7 kola s istim tempom igre. Uvjerljivo je slavio Loris Cinkopan (Šk Veli Vrh, Pula), koji je slavio sa stopostotnim učinkom. Drugi je Jakov Barnjak (Šk Crikvenica) sa 6, a treći Zvan Sošić (Šk Batana, Rovinj) s 5 bodova. Dalje slijede: Matej Ustić (Šk Pula) 4½, Stefano Pereša (Šk Vodnjan), Petra Špadić (Šk Vodnjan), Noah Tepšić (OŠ Juršići), Paula Milovac (Šk Vodnjan) i Daniel Pačić (Šk Vodnjan) 4, Miho Dvoršak (Šk Vodnjan) 3½, Matej Barnjak (Šk Crikvenica), Vito Dvoršak (Šk Vodnjan), Karlo Doblanović (Šk Batana, Rovinj), Vid Sošić (Šk Batana, Rovinj), Marco Curto (Šk Batana, Rovinj) i Ivan Pačić (Šk Vodnjan) 3, Luka Lukež (OŠ Veruda, Pula) i Zoran Živankov (Šk Batana, Rovinj) 2½, Monika Živankov (Šk Batana, Rovinj) 1 i Val Majerić Tamburini (Šk Batana, Rovinj) bez bodova. Ukupni pobjednici su nagrađeni medaljama, diplomama i slatkim poklonima. Diplomama i slatkim poklonima nagrađene su i najbolje kadetkinje te čokoladama najuspješniji po kategorijama do 7, 8, 9, 10, 11 i 12 godina.Nakon odigranih 8 turnira proglašeni su ukupni godišnji pobjednici na oba turnira. U obračun je išlo 6 najboljih rezultata, a u slučaju istog broja bodova odlučivao je veći broj nastupa. Najuspješniji na A turniru: 1. Ivano Tomljanović (Šk Crikvenica), 2. Ivano Sundać (Šk Crikvenica) i 3. Ema Kvaternik (Šk Vodnjan). Poredak na B turniru: 1. Loris Cinkopan (Šk Veli Vrh, Pula), 2. Matej Ustić (Šk Pula) i 3. Zvan Sošić (Šk Batana, Rovinj). Ukupni godišnji pobjednici nagrađeni su peharima i slatkim poklonima. Turniri su protekli u ugodnoj atmosferi, bez ijedne sudačke intervencije. Sudački dio posla odradio je IA Igor Milovac.

Chess Results

image_print

Otvoreno ekipno prvenstvo Primorsko – goranske županije u rapidu za mlade do 12 godina 26. siječnja u Rijeci

sspgzŠahovski savez Primorsko – goranske županije organizira Otvoreno ekipno prvenstvo Primorsko – goranske županije u ubrzanom šahu (rapidu) za kadete i kadetkinje do 12 godina starosti. Prvenstvo se igra u nedjelju, 26. siječnja 2020. u Šahovskom domu u Rijeci, Blaža Polića 2/2 s početkom u 10.00 sati. Pravo nastupa imaju ekipe šahovskih klubova iz Hrvatske i inozemstva. Pojedini klub može prijaviti više ekipa. U muškoj ekipi može nastupiti kadetkinja, dok u ženskoj ekipi ne može nastupiti kadet. Ekipe se sastoje od 4 igrača i 1 rezerve do 12 godina starosti (godište 2007. i mlađi). S obzirom da je ovo odgođeno prvenstvo iz 2019. granica starosti je 01.01.2019. godine. Svi kadeti i kadetkinje moraju biti članovi kluba što dokazuju registracijom u HŠS ili klupskom iskaznicom/pristupnicom. Prvenstvo se igra po Pravilima šaha FIDE, Dodatak za ubrzanu igru, švicarski sustav u 7 kola. U slučaju manjeg broja prijavljenih ekipa igrat će se Berger. Tempo igre je 15 minuta po igraču, plus 5 sekundi dodatka za svaki odigrani potez. Prvenstvo se neće rejtingirati.
Kotizacija iznosi 120 kn po ekipi za predprijavljene (do subote 25.01.2020. do 24 sata).
Uplata na Žiro račun Šahovskog Saveza PGŽ: IBAN
HR6024020061100123963
Kotizacija za ekipe prijavljene na dan natjecanja iznosi 150 kn i plaća se u gotovini do početka 1. kola.

Nagrade: Pehari i medalje za 3 najbolje ekipe te medalje za najbolje po
pločama u ukupnom poretku (1.,2.,3. i 4. ploča). Posebne nagrade za najbolju žensku te najmlađu ekipu.
U pauzi prvenstva svaka ekipa će dobiti jednu maxi pizzu.
Prijave na mail: sahsavezpgz@gmail.com.

image_print
image_print