Archive for Svibanj, 2023

XIX. međunarodni šahovski turnir „Grand prix Istre“ Grožnjan 2023.

Foto : http://www.groznjan- grisignana.hr

Ovogodišnji, XIX. međunarodni pojedinačni šahovski turnir „Grand prix Istre“ Grožnjan 2023. održat će se u petak, 16. lipnja 2023. godine na terasi „Balvan city“ u Grožnjanu s početkom u 17 sati. Pravo sudjelovanja imaju svi zainteresirani šahisti i šahistkinje bez obzira na titulu i kategoriju. Igrat će se švicarac u 9 kola po Pravilima šaha FIDE, Dodatak za brzopoteznu (blitz šah) igru. Tempo igre je 7 minuta po igraču/igračici plus 3 sekunde dodatka za svaki odigrani potez. S obzirom da je cilj organizatora privući što veći broj igrača/igračica amatera turnir se neće rejtingirati. Kotizacija za sve učesnike iznosi 8 € u koju su uračunati piće i večera nakon završetka turnira.

Prijave i sve dodatne informacije na br. mobitela +385 92 337 3508, Rasim Ćordić Gero.
Nagrade :
1. mjesto – 100 €
2. mjesto – 75 €
3. mjesto – 50 €.
Najuspješnija šahistkinja – 75 €.
Najuspješniji kadet ili kadetkinja do 16 godina – 50 €.
Diplome i predmetne nagrade su osigurane za sve igrače/igračice turnira. Pokrovitelji turnira su: Općina Grožnjan, TZ Grožnjan i Zajednica Talijana Grožnjan.

 

 

image_print

Skroman odaziv klubova na 2. juniorsku ligu i ligu kadetkinja regije „zapad“

Meč Šk Crikvenica - Šk Veli Vrh

Meč Šk Crikvenica – Šk Veli Vrh

Proteklu subotu u Hrvatskom narodnom domu u Dramlju odigrane su 2. juniorska liga i liga kadetkinja regije „zapad“ za 2023. godinu. U 2. juniorskoj ligi nastupile su četiri ekipe, sve iz Primorsko – goranske županije. Nakon odigranog Bergera (kružnog sustava) od tri kola pobjednik je ekipa Šk „Crikvenica“, koja je slavila u sva tri meča i s maksimalnih šest mečeva zasluženo izborila nastup na 1. juniorskoj ligi 2024. godine. Uspjeh su ostvarili u sastavu: MK Ivano Tomljanović 2½/3, Erik Haidinger 3/3, Ivan Ivančić 3/3 i Juraj Peričić 1/3. Druga je ekipa Šk „Draga“ iz Rijeke, koja je nastupila s troje natjecatelja, s četiri meč boda. Treća je ekipa Šk „Lošinj“, Mali Lošinj s dva meč boda, a četvrta je ekipa Šk „Kastav“ iz Kastva bez meč bodova. Svega tri ekipe nastupile su na ovogodišnjoj Ligi kadetkinja, dvije iz Primorsko – goranske i jedna iz Istarske županije. Kao i u 2. juniorskoj ligi i ovdje je odigran Bergera od tri kola. Prvo mjesto s četiri meč boda osvojila je ekipa Šk „Veli Vrh“ iz Pule u sastavu: Ema Kvaternik 1/2, Paula Milovac 2/2, Mara Gortan 2/2 i Ema Ukotić 2/2. Drugo mjesto osvojila je ekipa Šk „Cikvenica“ s jednim meč bodom. Nastupile su u sastavu: Leona Vuković 2/2, Luce Mudražija ½/2, Katia Milić ½/2 i Ema Pintarić 0/2. Ove dvije ekipe izborile su nastup na Finalu kadetskih liga RH za 2023. godinu, koje će se održati u Vodicama od 26. do 30. prosinca 2023. Treća je ekipa Šk „Lošinj“, Mali Lošinj s jednim meč bodom, ali i jednim pojedinačnim bodom manje u odnosu na drugoplasiranu ekipu. Sudački dio posla odradili su Nenad Jurman, županijski sudac i Nikola Sundać, klupski sudac.

Chess Results

image_print

U Puli održano savjetovanje šahovskih sudaca Istarske županije

savjet052023U Puli je proteklu nedjelju, Šahovski savez Istarske županije uz tehničku potporu Šahovskog kluba „Pula“, održao savjetovanje za šahovske suce Istarske županije. Pravo sudjelovanja na savjetovanju imali su svi šahovski suci i kandidati za buduće šahovske suce iz Istarske županije. Cilj ovog savjetovanja bio je upoznati suce s izmjenama i dopunama novih Pravila šaha FIDE, koja su stupila na snagu 1. siječnja 2023. te podići trenutnu razinu šahovskog suđenja na viši nivo. Savjetovanje je poslužilo i kao priprema sudaca za seminar o programu za sparivanje Swiss Manager u organizaciji HUŠS – ogranak Zapad, koji je na rasporedu od 21. do 23. lipnja 2023. u Puli. Odazvalo se sedam šahovskih sudaca nacionalnih zvanja (klupski, županijski i državni suci) iz šahovskih klubova „Pula“, „Vodnjan“, „Batana“ i „Vladimir Gortan“. Predavač na savjetovanju bio je međunarodni šahovski sudac Igor Milovac.

image_print

Šahisti Liburnije pobjednici ovogodišnjeg Finala kupa Hrvatske

Foto: Bojan Purić

Foto: Bojan Purić

Proteklih šest dana hotel „Aurora“ u Malom Lošinju bio je domaćin 30. Finala kupa Republike Hrvatske za seniore. Pravo nastupa imali su pobjednici ovogodišnjih županijskih kupova te obvezan nastup po jedne ekipe članova IA i IB seniorske lige Hrvatske. Nastupile su ukupno 34 ekipe iz cijele Hrvatske, a iz regije zapad ukupno 6 ekipa. Igran je švicarac u 6 kola s tempom igre od 90 minuta za 40 poteza plus 30 minuta do kraja partije uz dodatak od 30 sekundi za svaki odigrani potez, počevši od prvog poteza. Nakon šest odigranih kola najviše uspjeha imala je ekipa Šk „Liburnija“ iz Rijeke, koja je jedina osvojila 10 meč bodova. Tako su Riječani nakon 2017. godine ponovno pobjednici Finala kupa Hrvatske. Uspjeh su ostvarili u sastavu: GM Ivan Šarić 5/6, GM Robert Markuš 4/6, IM Jurica Srbiš 2½/6 i FM Matija Ostović 3½/6. Na diobi drugog mjesta s po 9 meč bodova našle su se četiri ekipe (Šk „Sveta Nedelja“, Šk „Zagreb“, GŠK „Solin – Cemex“ i Šk „Petar Sedlar Pepe“) pa su dodatni kriteriji (pojedinačni bodovi iz igre) kreirali ukupni poredak. Tako je ekipa Šk „Sveta Nedelja“ druga, dok je ekipa Šk „Zagreb“ treća. Četvrti su pobjednici s prethodna dva Finala kupa, ekipa GŠK „Solin – Cemex“, a peta ekipa Šk „Petar Sedlar Pepe. Dalje slijede: Šk „Mornar“, Šk „Pula“, Šk „Đuro Đaković“ i Šk „FERIT Osijek“ 8 meč bodova itd. Od ekipa iz regije zapad, osim pobjedničke ekipe, odličnu igru pružila je ekipa Šk „Pula“, koju su samo nijanse dijelile od mjesta u samom vrhu. Puljani su nakon 5. kola dijelili 1. mjesto, ali ih je nesretan poraz u samoj završnici 6. kola spustio na 7. mjesto. Cijelo natjecanje igrali su čvrsto i sigurno, a uspjeh su ostvarili s domaćim igračima. IM Milan Franić je najuspješniji igrač na 3. ploči! Od ostalih ekipa, AŠK „Junior“, Rijeka završio je na 11. mjestu sa 7 meč bodova, koliko je osvojila i ekipa Šk „Rijeka“ na 14. mjestu. Ekipa Šk „Karlobag“ je završila natjecanje na 19. mjestu sa 6 meč bodova, dok je ekipa Šk „Batana“ završila na 28. mjestu sa 4 meč boda. Trinaestogodišnji Zvan Sošić je ostvario izvrstan rezultat (4/6) igrajući za Šk „Batana“ i osvojio +129 bodova rejtinga!!! Uvođenje mladih igrača i igračica u seniorske sastave ekipa je svakako hvale vrijedan potez vodstva klubova.

Chess Results

image_print

Savjetovanje šahovskih sudaca Istarske županije u Puli 21. svibnja

ssziŠahovski savez Istarske županije uz tehničku potporu Šahovskog kluba „Pula“, organizira savjetovanje za šahovske suce Istarske županije, koje će se održati u nedjelju, 21. svibnja 2023. u prostorijama Šahovskog kluba Pula, Radićeva ulica br. 20 u Puli u vremenu od 10:00 sati do 16:00 sati. Pravo sudjelovanja na savjetovanju imaju svi šahovski suci i kandidati za buduće šahovske suce iz Istarske županije. Cilj ovog savjetovanja je podići trenutnu razinu šahovskog suđenja na viši nivo i pripremiti suce za seminar o programu za sparivanje Swiss Manager u organizaciji HUŠS – ogranak Zapad, koji je na rasporedu od 21. do 23. lipnja 2023. u Puli. Pozivaju se svi šahovski suci, šahovski klubovi, a također i pojedinci zainteresirani za pohađanje seminara da se prijave do 18. svibnja 2023. radi što bolje pripreme seminara i materijala. Za sve polaznike seminar je besplatan. Predavač na seminaru je međunarodni šahovski sudac Igor Milovac.

Kontakti, informacije i prijave:
Igor Milovac igormili8@gmail.com ili 091/544 – 7849.

image_print
image_print
Arhiva