Rusima oba trofeja, Kožul najbolja prva ploča


Zdenko Kožul dobio je priznanje za naj-prvu ploču od Adriana Mihaljčišina (foto: B. Purić)

Zdenko Kožul dobio je priznanje za naj-prvu ploču od Adriana Mihaljčišina (foto: B. Purić)

Dvije ruske momčadi pobijedile su na Europskom ekipnom prvenstvu za veterane koje je odigrano u Malom Lošinju. Zanimljivije je bilo u kategoriji 50+, u kojoj su Rusi vodili mrtvu trku s Hrvatskom, a presudio je dodatni kriterij – olimpijski soneborn, koji je išao u prilog Rusima, zbog nešto “jačeg turnira”. U međusobnom susretu Rusije i Hrvatske bilo je 2:2, a sve ostale mečeve ove su dvije momčadi riješile u svoju korist.
Za Rusiju su konačnu pobjedu izborili velemajstori Vladimir Burmakin (5/7), Jevgenij Gleizerov (6/7), Ruslan Ščerbakov (6½/7), Jurij Jakovič (7/7) i Ildar Ibragimov (7/8), a Hrvatska je igrala u velemajstorskom sastavu Zdenko Kožul (8½/9 – proglašen najuspješnijim igračem turnira na prvoj ploči), Robert Zelčić (7½/9), Bojan Kurajica (7/9) i Nenad Ferčec (8,5/9). Treće mjesto pripalo je momčadi Europan Chess Academy iz Maribora (Adrian Mihaljčišin, Georg Mohr, Vojko Mencinger, Damjan Plesec). Druga momčad Hrvatske igrala je u sastavu Emilio Fućak (½/1), Damir Šulc (1½/8), Hrvoje Dusper (4/8), Zlatko Martić (6½/8), Boris Tirkajla (3/7) i zauzela peto mjesto.

Ruska momčad 50+ (foto: B. Purić)

Ruska momčad 50+ (foto: B. Purić)

Jedina ženska ekipa koja je sudjelovala, Njemačka, automatizmom je dobila pobjednički trofej u ženskoj konkurenciji.
U kategoriji 65+ nikakve neizvjesnosti nije bilo – Jurij Balašov (4½/7), Jevgenij Svešnjikov (6½/7), Jevgenij Kalegin (7/8), Vladimir Željnin (7½/8) i Nikolaj Puškov (4½/6) glatko su došli do pobjedničkog trofeja, s čak četiri meč-boda prednosti nad Švedskom i Njemačkom.

U kategoriji 50+ sudjelovalo je trinaest, a u kategoriji 65+ igralo je šesnaest ekipa – sveukupno 29 ekipa iz petnaest zemalja. Natjecanje je organizirao HŠS, s direktorom turnira Valterom Valkovićem i glavnim sucem natjecanja Sulejmanom Islamovićem.

ChessResults  ChessResults

image_print

Comments are closed.