Archive for Ožujak, 2020

Kup Hrvatske u neka bolja vremena

HSSTajnik Hrvatskog šahovskog saveza Alojzije Janković objavio je da Kup Hrvatske / Festival HŠS, koji je trebao biti održan od 12. do 17. svibnja u Malom Lošinju, odgođen za još nepoznati termin.

Mjere poduzete uslijed širenja koronavirusa zaustavile su sva šahovska natjecanja u Hrvatskoj, a kako nema naznaka da će se stvari promijeniti do termina održavanja, pala je odluka da se po poboljšanju situacije nađe novi termin. Pritom treba uzeti u obzir da nisu sve županije još održale svoja kup-natjecanja, kvalifikacijska za Kup Hrvatske.

image_print

Kup Istarske županije 26. travnja u Puli

ssziIzvršni odbor Šahovskog saveza istarske županije donio je odluku da se Kup Istarske županije u šahu za 2020. godinu održi u nedjelju, 26. travnja 2020. godine u Puli. Inače, Kup je bio planiran za 4. i 5. travnja 2020. godine, ali je zbog općepoznate situacije s korona virusom i zabranom održavanja svih manifestacija u županiji morao biti odgođen. Kup će održati u nedjelju, 26. travnja 2020. godine u prostorijama Šk Pula, Radićeva ulica br. 20 u Puli. Igrat će se švicarski ekipni sustav u četiri (4) kola, s tempom igre od 30 minuta po igraču plus 30 sekundi dodatka za svaki odigrani potez. U slučaju manjeg broja prijavljenih ekipa odigrat će se Berger. Kup će se rejtingirati za nacionalnu rejting listu. Pravo sudjelovanja imaju svi šahovski klubovi s jednom ili više ekipa, škole, firme i sl., a nastup na Finalu kupa Hrvatske ima najbolje plasirana ekipa kluba, člana ŠSIŽ. Svaka ekipa broji četiri igrača i može prijaviti najviše dvije rezerve te može nastupiti s jednim strancem. Svaka ekipa je dužna osigurati dvije šahovske garniture standardnih dimenzija i dva ispravna elektronska šahovska sata. Sve ekipe koje žele nastupiti na ovogodišnjem kupu dužne su prijaviti ekipu do 24. travnja 2020. godine. Sve ekipe su oslobođene plaćanja kotizacije. Prijava sastava ekipa je u subotu, 26. travnja 2020. godine do 8.45 sati, a prvo kolo počinje u 9.00 sati. Sve dodatne informacije možete dobiti na broj mobitela 091/544 – 7849, Igor Milovac, Predsjednik ŠSIŽ.

image_print

Umro Anton – Tone Ferlin

ferlinTužna vijest odjeknula je istarskim šahovskim krugovima. U Vodnjanu je u petak, 13. ožujka 2020. godine u 87. godini umro Anton – Tone Ferlin, dugogodišnji član i igrač Šk „Vodnjan“. Jedan je od četvorice osnivača Šk „Vodnjan“, koji su daleke 1952. udarili temelje kluba, koji i danas postoji. Obnašao je dužnost predsjednika Šk „Vodnjan“ u više navrata. Za vrijeme svog sadržajnog i dugog života volio je sport i aktivno je sudjelovao u više sportskih društava. Bio je dugogodišnji predsjednik Sportskog društva Vodnjan, koje je nekada okupljalo više sportova, od nogometa, rukometa, boćanja pa do šaha. Sve do svoje smrti bio je počasni član NK Vodnjan – CC Dignano. Za svoje mnogobrojne aktivnosti dobio je niz nagrada i priznanja. Nagradu za životno djelo u sportu dobio je od Sportske zajednice Grada Vodnjana 2009. godine, a 2012. takvu nagradu za životno djelo dodijelila mu je i Sportska zajednica županije istarske. Dobitnik je velike Povelje Saveza antifašističkih boraca Republike Hrvatske za 2013. godinu, a nagradu Grada Vodnjana-Dignano dobio je 2014. godine. Šahovski savez Istarske županije mu je 2018. godine dodijelio zahvalnicu za nesebičan doprinos razvoju šaha u Istri za više od 70 godina uspješnog rada. Osim što je bio veliki čovjek i sportaš među prijateljima ostat će zapamćen kao odličan poznavatelj šahovske igre i igrač koji je znao dati korisne igračke savjete, pogotovo najmlađima. Posljednji ispraćaj biti će na vodnjanskom groblju u krugu obitelji.

image_print

Odgođen početak seniorskih liga zapad za 2020. godinu

HSSOvogodišnja ekipna natjecanja u regiji zapad, koja su trebala započeti u subotu 14.03.2020. u Šahovskom domu u Rijeci privremeno su odgođena. Povjerenik liga zapad, IA Nenad Dorić, prihvatio je preporuku Stožera civilne zaštite Primorsko – goranske županije o odgodi natjecanja i odgodio ista. Razlog odgađanja natjecanja je općepoznata situacija s coronavirusom, porast broja zaraženih osoba posljednjih dana u Istarskoj i Primorsko – goranskoj županiji. Normalizacijom stanja odrediti će se novi termini i lokacije održavanja liga o čemu će svi klubovi biti pravovremeno upoznati. Sve dodatne informacije možete dobiti na br. mobitela 098/170 – 1984, IA Nenad Dorić, Povjerenik liga zapad.

image_print

Sve veći odaziv na kadetska prvenstva

standard2020U Vodnjanu su završena kadetska prvenstva Istarske županije za 2020. godinu. U protekle dvije nedjelje nastupilo je ukupno 45 natjecatelja (29 kadeta i 16 kadetkinja) iz 5 istarskih klubova, koji su se natjecali kroz 8 skupina. Kod kadeta su bile zastupljene sve skupine, a kod kadetkinja skupine do 9, 11 i 13 godina. U kategoriji juniora bio je prijavljen samo jedan junior, tako da natjecanje nije niti održano. Dok kod kadeta i pogotovo kadetkinja bilježimo svake godine sve veći odaziv, ostaje problem kao i drugdje kako privući juniore i juniorke na županijska natjecanja. U skupinama kadeta do 7 i 15 godina odigran je Berger, kao i u skupinama kadetkinja do 9 i 13 godina, dok je u svim ostalim skupinama odigran švicarac s tempom igre od 30 minuta po igraču/igračici plus 30 sekundi dodatka za svaki odigrani potez. Glavna značajka ovogodišnjih prvenstava u svim skupinama bila je neizvjesnost u mnogim skupinama, tako da smo pobjednike saznali tek nakon povučenih posljednjih poteza. Najviše uspjeha imali su kadeti i kadetkinje Šk Veli Vrh, koji su kući ponijeli ukupno 11 medalja (4 zlata, 4 srebra i 3 bronce). Poredak po skupinama je sljedeći: U71. Zoran Živankov (Šk Batana), 2. Val Majerić Tamburini (Šk Batana), U91. Šimun Gortan (Šk Veli Vrh), 2. Mihael Ilić (Šk Veli Vrh), 3. Vid Sošić (Šk Batana), W91. Leona Liverić (Šk Veli Vrh), 2. Maria Sotlar (Šk Veli Vrh), 3. Ana Stanić (Šk Batana), U111. Miho Dvoršak (Šk Vodnjan), 2. Zvan Sošić (Šk Batana), 3. Danijel Kocijan (Šk Vladimir Gortan), W111. Mara Gortan (Šk Veli Vrh), 2. Paula Milovac (Šk Vodnjan), 3. Ana Mišan (Šk Veli Vrh), U131. Ivan Kamenčić (Šk Veli Vrh), 2. Loris Cinkopan (Šk Veli Vrh), 3. Stefano Pereša (Šk Vodnjan), W131. Ema Kvaternik (Šk Vodnjan), 2.Fiorella Debrevi (Šk Veli Vrh), 3. Marta Assad De Marco (Šk Veli Vrh), U151. David Fiškuš (Šk Vladimir Gortan), 2. Eros Nicholas Bestulić (Šk Vladimir Gortan), 3. Nikola Milovanović (Šk Veli Vrh). Cijelo prvenstvo proteklo je u fer i sportskom nadmetanju bez potrebe za ijednom sudačkom intervencijom. Svi pobjednici su nagrađeni medaljama i diplomama, a za sve kadete i kadetkinje organizator je osigurao i šahovske olovke. Sudački dio posla odradili su IA Igor Milovac i NA Zvonimir Trošić.

Chess Results

image_print
image_print