Archive for Siječanj, 2018

Andrej Pačić i Niko Peruško najbolji cugeraši u Vodnjanu

blitz201712

Pjerino Jurman – MK Andrej Pačić – FM Josip Bulić

Posljednje, šesto izdanje blitz turnira Šk Vodnjan za 2017. godinu okupilo je 23 šahista iz 8 klubova. Nakon 11 odigranih kola uvjerljivo je slavio najbolji domaći igrač, MK Andrej Pačić, sa 9½ bodova, 1½ bod prednosti pred najbližom pratnjom. Cijeli turnir je odigrao na visokom nivou, upisao 9 pobjeda i 1 remi, a trenutak pada koncentracije uslijedio je u posljednjem kolu protiv klupskog kolege, MK Nikole Vukovića, kad je pitanje pobjednika već bilo riješeno. Na diobi drugog mjesta sa po 8 bodova našla su se trojica igrača, FM Josip Bulić ( Šk Buje ), Pjerino Jurman ( Šk Batana, Rovinj ) i MK Roberto Jurman ( Šk Batana, Rovinj ) pa su dodatni kriteriji kreirali ukupni poredak. Tako je na kraju Bulić drugi, P. Jurman treći, a R. Jurman četvrti. Peti i šesti su MK Milan Marčeta ( Šk Uljanik ) i MK Nikola Vuković ( Šk Vodnjan ) sa po 7 bodova. Dalje slijede MK Igor Fattorich ( Šk Batana, Rovinj ) 6½, Krešimir Kvaternik ( Šk Delnice ) 6, Husnija Šarić ( Šk Labin ), Miroslav Nikolić ( Šk Uljanik ), Zvonko Juras ( Buje ), Branislav Orlović i Milan Juršić ( obojica Šk Uljanik ) te Bruno Purini ( Šk Vladimir Gortan, Poreč ) 5½ bodova itd. Najbolji mladi igrač je Bruno Purini ( Šk Vladimir Gortan, Poreč ) na četrnaestom mjestu sa 5½ osvojenih bodova. Kako je ovo bio i posljednji ovogodišnji turnir po završetku su proglašeni ukupni godišnji pobjednici u kategorijama seniora i mladih igrača. Kod seniora pobjednik je MK Andrej Pačić ( Šk Vodnjan ), drugi je Pjerino Jurman ( Šk Batana, Rovinj ), a treći FM Josip Bulić ( Šk Buje ). Kod mladih nada pobjednik je Niko Peruško ( Šk Pula ) ispred Brune Purinija ( Šk Vladimir Gortan, Poreč ) na drugom i Marka Pahljine ( Šk Pula ) na trećem mjestu. Pobjednici su nagrađeni peharima i medaljama koje im je uručio Predsjednik Šk Vodnjan, Andrej Pačić. Nova sezona u Vodnjanu počinje u subotu, 27. siječnja 2018. godine, kad je na rasporedu prvi rapid turnir.

Chess Results

Otvoreno prvenstvo Šk „ Uljanik “ za 2018. godinu

ULJANIKŠahovski klub „ Uljanik “, Pula organizira Otvoreno pojedinačno prvenstvo kluba za 2018. godinu. Prvenstvo će se igrati u periodu od 19. siječnja do 16. veljače 2018. godine u prostorijama Šk „ Pula “, u Puli, Radićeva br. 20. Igrat će se 9 kola po švicarskom sustavu s tempom igre od 90 minuta po igraču za cijelu partiju, plus 30 sekundi dodatka za svaki odigrani potez, počevši od prvog poteza. Redovita kola na rasporedu su ponedjeljkom i petkom s početkom u 18 sati. Pravo nastupa imaju svi igrači i igračice, bez obzira na titulu i kategoriju, a koji posjeduju FIDE ID broj. Kotizacija za igrače i igračice starije od 18 godina iznosi 30 kn. Prvenstvo je prijavljeno kod FIDE i rejtingirati će se za međunarodni i nacionalni rejting. Prijave traju do 17. 30 sati 19. siječnja 2018. godine, a prvo kolo na rasporedu je 19. siječnja 2018. godine od 18 sati. Zatvaranje prvenstva i podjela nagrada je 16. veljače nakon završetka posljednjeg kola. Nagradni fond iznosi 2000, 00 kn i raspoređen je u 5 glavnih nagrada, te tri specijalne, za najboljeg kadeta, juniora i veterana. Sve dodatne informacije možete dobiti na broj mobitela, 091/795 – 6063, Milan Marčeta.

FM Teo Tomulić i Lovro Novosel pobjednici u Rapcu

DSCN1620Brzim remijem protiv najbližeg pratitelja,IM Mieteka Bakalarza, mladi hrvatski FM Teo Tomulić iskoristio je pola boda prednosti i više nego zasluženo osvojio 1. „ VALAMAR OPEN RABAC 2018.“ Cijeli turnir je igrao sigurno i upisao pet pobjeda i dva remija te popravio rejting za + 28 bodova. Još jedan lijep uspjeh mladog FM, kojim je tako nastavio niz uspješnih nastupa iz prethodnih godina. Drugo mjesto sa pola boda zaostatka osvojio je IM Mietek Bakalarz, kojem su išli na ruku remiji na drugom i trećem stolu. Završio je turnir bez poraza kao i pobjednik turnira. Od trećeg do desetog mjesta sa po 5 osvojenih bodova plasiralo se osam igrača / igračica pa su dodatni kriteriji kreirali ukupni poredak. Tako je FM Peter Urbanc treći, IM Milan Mrđa četvrti, MK Sandro Šafar peti, IM Patrick Levačić šesti, FM Ena Cvitan sedma, MK Daniel Vojak osmi, FM Saša Vidović deveti a MK Ante Leon Starčević deseti. Prvih šest u ukupnom poretku nagrađeno je novčanim nagradama, kao i najuspješniji veteran preko 60 godina starosti, šahistica, junior i šahist do 2100 bodova rejtinga. Najuspješniji veteran je NM Velimir Slamar, šahistica FM Ena Cvitan, junior MK Daniel Vojak a šahist do 2100 rejting bodova Krunoslav Simunić. Na kadetskom turniru pobjednik je Lovro Novosel sa 6 bodova, cijeli bod više od najbliže pratnje, Davida Galoića i Tjase Pajek, na drugom i trećem mjestu. Kako je kadetski turnir do 13 godina spojen sa turnirom do 16 godina zbog slabijeg odaziva, nagrade su podijeljene za svaki turnir odvojeno. Turnir do 13 godina, ukupni poredak : 1. Lovro Novosel 6, 2. Tjasa Pajek 5, 3. Nik Javornik 4½ boda. Najuspješnija šahistica je Anja Jovanović, najuspješniji predstavnik Šk Sveta Nedelja Erik Cvetković i najuspješniji predstavnik Šk Novi Zagreb Adriana Bego. Turnir do 16 godina, ukupni poredak : 1. David Galoić, 5, 2. Mateo Petričević 4½, 3. Sara Arlavi 4½ boda. Najuspješnija šahistica je Lorena Bevanda, najuspješniji predstavnik Šk Sveta Nedelja Ivan Morić, a najuspješniji predstavnik iz Istarske županije je Ivo Pahljina. Turniri su odigrani u predivnom ambijentu hotela Valamar Sanfior. Velika ljubaznost osoblja hotela, veliki trud organizatora i sportsko ponašanje natjecatelja su za svaku pohvalu. Na proglašenju pobjednika turnira, direktor ovogodišnjeg turnira, Andrej Stanković se pohvalio da je dogovoreno drugo izdanje ovog turnira iduće godine.

Chess Results

FM Teo Tomulić i Lovro Novosel na korak do cilja u Rapcu

DSCN1573Mladi hrvatski FM Teo Tomulić nalazi se u vodstvu sa 5½ bodova na 1. „ VALAMAR OPEN RABAC 2018.“ nakon odigranog 6. kola. U petom i šestom kolu upisao je dvije važne pobjede ( IM Mrđa i FM Urbanc ), koje su ga lansirale na prvu poziciju. U posljednjem kolu očekuje ga IM Mietek Bakalarz, gost iz Luksemburga, koji sa cijelom obitelji nastupa na turniru. Osim njega na glavnom turniru nastupa supruga, WFM Grazyna Bakalarz, dok sin Adrian nastupa na kadetskom turniru. IM Bakalarz zaostaje pola boda za vodećim i nalazi se sam na drugom mjestu. Njihov međusobni susret će vjerojatno dati pobjednika prvog turnira. Od trećeg do šestog mjesta sa po 4½ boda slijede : MK Sandro Šafar, IM Patrick Levačić, MK Daniel Vojak i MK Ante Leon Starčević. Iza njih se nalazi skupina od 13 igrača/igračica sa po 4 boda. Zanimljivost turnira je ta da se čak četvorica igrača mlađih od 20 godina nalaze među prvih šest. Na kadetskom turniru u vodstvu je i dalje Lovro Novosel sa 5½ bodova, cijeli bod više od najbliže pratnje, Davida Galoića i Tjase Pajek, na drugom i trećem mjestu. Kako je kadetski turnir do 13 godina spojen sa turnirom do 16 godina zbog slabijeg odaziva, posebno će biti podijeljene nagrade za svaki turnir u protuvrijednosti 2000 HRK. Sedmo. Posljednje kolo na rasporedu je u nedjelju, 7. siječnja sa početkom u 9.00 sati. Sve detalje oba turnira možete vidjeti na našoj poveznici na rezultate.

Chess Results

Započeo 1. „ VALAMAR OPEN RABAC 2018.“

U hotelu „ Valamar Sanfior “ u Rapcu započeo je 1. „ VALAMAR OPEN RABAC 2018.“ kojeg zajednički organiziraju šahovski klubovi Sveta Nedelja i Novi Zagreb, a tehničku i sudačku potporu im pruža Šahovski savez Istarske županije. Na glavnom turniru do 2300 ELO bodova za standardni šah nastupa ukupno 60 šahista i 11 šahistica ( 4 IM, 6 FM i 3 WFM ) iz 4 federacije ( CRO, SLO, SRB i LUX ), dok na kadetskom turniru do 16 godina nastupa 15 kadeta i 7 kadetkinja iz 4 federacije ( CRO, SLO, SRB i GER ). Gusta satnica igranja, 3 dana po 2 kola, iziskuju dobru pripremljenost igrača i igračica koji nerijetko završavaju partije u petom satu igre. Nakon dva dana igranja i 4 odigrana kola na glavnom OPENU nitko nema stopostotni učinak što dovoljno govori o borbenosti na turniru. U vodstvu sa pa 3½ osvojena boda su IM Milan Mrđa i mladi FM Teo Tomulić, a prati ih skupina od 16 igrača sa po 3 osvojena boda. Međusobni okršaji vodećih tek predstoje pa će biti zanimljivo vidjeti tko će uzeti prvijenac u Rapcu. Na kadetskom turniru u vodstvu je Lovro Novosel sa stopostotnim učinkom, a sa pola boda zaostatka prati ga David Galoić. Njihov međusobni susret u 5. kolu mogao bi nam ponuditi i odgovor na pitanje ovogodišnjeg pobjednika. Od trećeg do petog mjesta sa po tri osvojena boda su Mateo Petričević, Nik Javornik i Tjasa Pajek. Peto kolo na rasporedu je u subotu, 6. siječnja sa početkom u 9.30 sati. Sve detalje oba turnira možete vidjeti na našoj poveznici na rezultate.

Chess Results