Završena kadetska prvenstva za 2017. godinu

kbogdanic

NM Katarina Bogdanić
prvakinja do 15 godina
foto: Šk Ivan Dvoržak

Nakon šest dana velikih borbi poznati su pobjednici u svim skupinama ovogodišnjih kadetskih prvenstava Republike Hrvatske održanih u Trogiru. Posljednje poteze igrači i igračice vukli su posljednjim atomima snage što su im ostali nakon naporne satnice koja je bila prethodnih dana. Od šest dana igranja čak tri dana se igra duplo kolo što teško podnose i oni najspremniji i najuigraniji. U skupinama do 7 godina pobjednici su Agata Kokša, Šk Konaki, Novo Virje i Dominik Brleković, Šk ETF Osijek. U skupinama do 9 godina pobjednici su Ema Hajdinić, Šk Kraljevica i Ivor Colev, Šk Stridon, Štrigova. Petra Kovač, Šk Konaki, Novo Virje i Petar Kovač, Šk Sladorana, Županja pobjednici su u skupinama do 11 godina. Ema Bevanda, Šk Picok, Đurđevac i Lukas Jurakić, Šk Đuro Đaković pobjednici su u skupinama do 13 godina, dok su NM Katarina Bogdanić, Šk Krk i Daniel Duda, Šk Liburnija, Rijeka pobjednici u skupinama do 15 godina. Od klubova regije zapad na prvenstvima je nastupilo 8 kadeta i 6 kadetkinja iz 7 klubova. NM Anamarija Radiković koja nastupa za Šk Konaki, Novo Virje osvojila je drugo mjesto u skupini kadetkinja do 15 godina a Lara Desnica, Šk Krk je treća u skupini kadetkinja do 13 godina. Na prvenstvima je nastupilo ukupno 180 kadeta i 69 kadetkinja.

Chess Results
Kadetska prvenstva ušla u završnicu

ehajdinic

Ema Hajdinić, Šk Kraljevica
prvakinja u kategoriji kadetkinja do 9 godina
Foto: Bojan Birk

Nakon pet dana velikih borbi Kadetska prvenstva Hrvatske ušla su u samu završnicu. Dok su u kategorijama kadetkinja do 7, do 9 i do 11 godina poznate pobjednice preostaje dan odluke za druga i treća mjesta. Zanimljiva je situacija u kategoriji kadetkinja do 15 godina gdje su NM Katarina Bogdanić, NM Anamarija Radiković i MK Petra Randić već osvojile odličja ali se još ne zna kojeg sjaja. Sve tri imaju po 7 bodova i najvjerojatnije će dodatni kriteriji kreirati ukupni poredak. U kategoriji kadeta predstoji dan odluke u svim kategorijama koji će dati odgovore na pitanje tko su pobjednici. Od kadeta i kadetkinja regije zapad najviše izgleda za osvajanje medalje ima Daniel Duda, Šk Liburnija koji ima pola boda prednosti pred najbližom pratnjom u kategoriji kadeta do 15 godina. U kategoriji kadetkinja do 13 godina Lara Desnica, Šk Krk dijeli treće mjesto i ima velike izglede za osvajanje medalje. Prvenstva završavaju sutra odigravanjem posljednjeg, devetog kola. Proglašenje pobjednika i podjela nagrada je predviđena nakon završetka kola.

Chess Results
Ferčec pobjednik u Grožnjanu

WP_20170618_19_38_47_Pro

Rasim Ćordić – Gero, GM Nenad Ferčec, Claudio Stocovaz, IA Igor Milovac

Ovogodišnji XIII. Međunarodni pojedinačni šahovski turnir „ Grand prix Istre “ u Grožnjanu privukao je respektabilan sastav ( 2GM, 1IM i 3 FM ) iz 4 federacije ( CRO, SLO, BIH i FRA ) što je prvenstveno zasluga direktora turnira i velikog šahovskog radnika, Rasima Ćordića – Gere. U prekrasnom ozračju restorana „ Balvan city „ održan je turnir na kojem je nastupilo 18 šahista i 1 šahistkinja. Nakon 7 kola švicarca najviše uspjeha imao je pulski velemajstor Nenad Ferčec koji je jedini skupio 6 bodova i zasluženo osvojio prvo mjesto. Drugo mjesto pripalo je njegovom klupskom kolegi, međunarodnom majstoru Miroslavu Žufiću s pola boda zaostatka. Treći je velemajstor Ognjen Jovanić sa 5 bodova. Od 4. do 6. mjesta plasirali su se FIDE majstori Dragan Glavaš, Josip Bulić i Nikola Ciganović sa po 4½ boda. Dalje slijede Matija Kovačević, MK Goran Vodopija i Jakub Mrkaljević 4, MK Alen Marković, Boris Moharić, Gaetano Lazari i Zvonimir Trošić 3½ boda itd. Prva trojica u ukupnom poretku nagrađena su novčanim nagradama a svi sudionici turnira predmetnim nagradama koje im je uručio Claudio Stocovaz, načelnik Općine Grožnjan. Sudački posao obavio je IA Igor Milovac.

Chess Results
Započela kadetska prvenstva Hrvatske za 2017. godinu

HSSU trogirskom hotelu „ Medena “ započela su pojedinačna kadetska prvenstva Hrvatske za 2017. godinu. Sve najbolje što Hrvatska trenutno ima u kadetskoj konkurenciji okupilo se na jednom mjestu, raspoređeno u deset skupina, po pet u muškoj i ženskoj konkurenciji. Ukupno nastupa 249 natjecatelja, 180 kadeta i 69 kadetkinja. Najbrojnije su skupine kadeta do 11 ( 50 kadeta ) i do 13 godina ( 54 kadeta ) a najmanji broj nastupa u kategoriji kadetkinja do 7 godina, svega 3 kadetkinje. Po prvi put se igra i prvenstvo do 7 godina. U svim skupinama igra se švicarac od 9 kola, osim u skupini kadetkinja do 7 godina gdje se igra dvokružni Berger od 6 kola. Tempo igre je 90 minuta po igraču plus 30 sekundi dodatka u svim skupinama. U prva dva dana odigrana su četiri kola i sad predstoje okršaji vodećih po skupinama. Od samog početka prvenstva vidljiva je velika borbenost i često završavanje partija u petom satu igre. O tome dovoljno govori i činjenica da samo dvije kadetkinje i šest kadeta imaju stopostotni učinak. U ponedjeljak je na rasporedu peto kolo i nakon toga slobodno poslijepodne što će mnogima dobro doći za odmor i pripremu za odlučujuće okršaje. HŠS ove godine nije osigurao internetski prijenos što će zasigurno baciti veliku mrlju na samo natjecanje.

Chess Results
Andrej Žnidarčić najbolji na ljetnom turniru

img_20161018_193136

Matija Kovačević – MK Andrej Žnidarčić

U Bujama je u organizaciji Šk Buje i u suradnji sa Šd Piran održan ljetni pojedinačni turnir a u sklopu Four Seasons – Četiri godišnja doba – 4 letni časi. Drugi turnir okupio je 10 igrača iz Hrvatske i Slovenije. Odigran je Berger u 9 kola s tempom igre od 3 minute plus 2 sekunde dodatka. Najviše uspjeha imao je MK Andrej Žnidarčić koji je skupio 7½ bodova i zasluženo osvojio prvo mjesto. Isti broj bodova ali lošije dodatne kriterije imao je najbolji domaći igrač, FM Josip Bulić. Obojica su završila turnir bez poraza i popravili rejting za +15 bodova. Treći je Miha Vidic sa 7 bodova a četvrti Goran Vodopija sa 6½ bodova. Dalje slijede Domagoj Bulić 4½, Matija Kovačević i Ivan Kelava 4, Mario Garić i Bogomir Grein 1½ te Marjan Vidic 1 bod. Sudački dio posla odradio je Zvonko Juras, IA.

Chess Results