Archive for the ‘Najava turnira’ Category

Šk Pula pobjednik Kupa Istarske županije

20180311_155416U Puli je proteklog vikenda održan Kup Istarske županije u šahu za 2018. godinu. Nastupilo je osam ekipa koje su odigrale švicarac od 5 kola na 4 ploče, s tempom igre od 60 minuta po igraču plus 30 sekundi dodatka za svaki odigrani potez. Kup je nastavio tradiciju od prethodne godine, a glavna obilježja su mu nastavak dobrog odaziva i velike izjednačenosti ekipa te borbenosti igrača pa su partije nerijetko završavale i u četvrtom satu igre. Najviše uspjeha imala je ekipa Šk „ Pula “ ( GM Nenad Ferčec 5/5, IM Miroslav Žufić 4/5, FM Nikola Ciganović 4/5, FM Daniel Novak 1/1 i MK Boško Vasić 4/4 ) sa 9 meč bodova ( 18 pojedinačnih bodova ), koja je i slovila za glavnog favorita prije početka natjecanja. Pobjednička ekipa je tako izborila nastup na Finalu Kupa Hrvatske koji će se igrati na Malom Lošinju od 10. do 15. svibnja. Glavna prepreka tokom cijelog natjecanja bila im je ekipa Šk „ Batana “ iz Rovinja, koja je po prosjeku rejtinga najbolje četiri ploče slovila za tek petog nositelja. Nakon borbenih 2 : 2 u 1. kolu neizvjesnost o pobjedniku se protegnula kroz cijelo natjecanje. Na kraju natjecanja kad je bilo vidljivo da će presuditi drugi dodatni kriterij, pojedinačni bodovi iz igre, Rovinježi su miroljubivo remizirali sa „ uljanikovcima “ i sa 8 meč bodova zauzeli 2. mjesto. Nastupili su u sljedećem sastavu ( FM Diego Cherin 3½/5, MK Roberto Jurman 4½/5, Pjerino Jurman 3/4, Zdravko Crnković ½/2 i MK Igor Fattorich 3/4 ). Treći su prošlogodišnji pobjednici, ekipa Šk „ Buje “ ( FM Josip Bulić 3/5, MK Aleksandar Barcal 3/5, Matija Kovačević 3½/5 i Zvonko Juras 3/5 ), koja je skupila 6 meč bodova ( 12½ pojedinačnih bodova ). Četvrta je ekipa Šk „ Vladimir Gortan “ iz Poreča, također sa 6 meč bodova, ali i 1½ pojedinačnim bodom manje. Peta je ekipa Šk „ Uljanik “, Pula sa 5 meč boda ( 10½ pojedinačnih bodova ). Za svaku pohvalu je činjenica da „ uljanikovci “ treću godinu zaredom nastupaju s dvije ekipe na kupu. Šesta je njihova druga ekipa sa 3 meč boda ( 7 pojedinačnih bodova ), koliko ima i prva ekipa Čitaonice Kluba umirovljenika iz Pule ( 6 pojedinačnih bodova ) na sedmom mjestu. Posljednja je druga ekipa Čitaonice Kluba umirovljenika bez osvojenih meč bodova. Za slabije upućene Čitaonica Kluba umirovljenika okuplja uglavnom umirovljenike u svojim prostorijama gdje se šah svakodnevno igra uz ostale društvene igre. Prostorije Čitaonice se nalaze na mjestu nekadašnje Gradske Knjižnice u centru grada, a glavna osoba za kontakt je gsp. Zlatko Cesar. Članovi redovito nastupaju na šahovskim natjecanjima koja se organiziraju u županiji. Prve tri ekipe nagrađene su peharima i medaljama organizatora. Organizator je bio Šahovski savez Istarske županije, a tehničku potporu Kupu dao je Šk „ Pula “. Sudački dio posla odradili su IA Kristian Valković i NA Valter Valković.

Chess Results

U polufinalu PGŽ igraju Lošinj – Krk, Kvarner – Goranka

Kastav - Lošinj (foto: B. Purić)

Kastav – Lošinj (foto: B. Purić)

Odigrano je četvrtfinale Kupa Primorsko-goranske županije, u kojem ove godine sudjeluje šest klubova, u borbi za plasman na završnicu Hrvatskog kupa koja će se u svibnju odigrati u Malom Lošinju.
Rezultati četvrtfinala: Zrinski-Frankopan (Novi Vinodolski) – Krk 0:4 (Leskur – Mandekić 0:1, P. Bajunović – Monjac 0:1, Stažić – Lulić 0:1, Viduka – K. Bogdanić 0:1); Kastav – Lošinj 0:4 (J. Dašić – Tirkajla 0:1, Lončar Matušan – Oljača 0:1, D. Petrović – Okrugić 0:1, A. Vujić – N. Petrović 0:1).
Kvarner (Rijeka) i Goranka (R. Gora) bili su slobodni.
Ždrijebom su određeni parovi polufinala (18. ožujka, 11 h): Lošinj – Krk, te Kvarner – Goranka.

22. SPORTSKE IGRE MLADIH U ŠAHU

ssziUdruga Sportske igre mladih i Šahovski savez Istarske županije, uz pokroviteljstvo Grada Vodnjan-Dignano, organiziraju 22. Sportske igre mladih u šahu. Natjecanje će se održati na nivou županije kroz dva turnira : odvojeni za dječake i djevojčice rođene 2003. godine i mlađi. Pravo nastupa u kategoriji do 11 godina imaju dječaci i djevojčice rođeni 2007. godine i mlađi ( 2007., 2008. itd.), a u kategoriji do 15 godina rođeni 2003. godine i mlađi ( 2003., 2004., 2005. 2006.). Najuspješniji dječaci i djevojčice ( njih 4 ) nastupit će na Državnoj završnici. Jedini uvjet je da u određenoj skupini nastupi barem 5 sudionika. U slučaju da nastupi manje od 5 sudionika Direktor SIM – a odlučuje o putovanju na Državnu završnicu. Ukoliko netko od pobjednika bude spriječen zamijenit će ga drugoplasirani/drugoplasirana sa županijskog natjecanja i tako redom. Udruga Sportske igre mladih snosi troškove sudionika na Državnom natjecanju za dvoje pratitelja. Županijsko natjecanje održat će se 17. ožujka 2018. godine u Domu mladih u Vodnjanu, Istarska ulica br. 1. s početkom u 10.00 sati. Igrat će se švicarac u 5 ili 7 kola, zavisno od broja igrača/igračica, s tempom igre od 15 minuta po igraču/igračici. U slučaju da nastupi 8 ili manje sudionika u nekoj skupini odigrat će se Berger. Igrat će se po Pravilima šaha FIDE za ubrzanu igru. Najuspješniji sudionici bit će nagrađeni medaljama za prva tri mjesta. Svi igrači i igračice su oslobođeni kotizacije, a po završetku natjecanja organizatori su osigurali pizze i piće za sve natjecatelje. Prijave i sve informacije na br. mobitela 091/544 – 7849, Igor Milovac, IA ili na igor – mili@net.hr.

Kadeti Pule preuzeli vodstvo

IMG-20180304-WA0004U Puli je odigran drugi krug 1. kadetske lige „ zapad “. Nakon četiri odigrana kola u vodstvu se nalaze kadeti Šk Pula sa 8 meč bodova i glavni su favoriti za osvajanjem prvog mjesta. Drugi su kadeti Šk Liburnija iz Rijeke sa 7 meč bodova. Međusobni meč između prvog i drugog krajem travnja dat će pobjednika ovogodišnje 1. kadetske lige „ zapad “. Na trećem mjestu su kadeti Šk Rijeka sa 5 meč bodova. Dalje slijede : Šk Vladimir Gortan, Poreč i AŠK Junior, Rijeka 2 meč boda te Šk Kastav bez meč bodova. U 2. kadetskoj ligi „ zapad “ nastupa 8 ekipa koje su odigrale dosad različit broj kola. Umjesto u Puli gdje je bilo dogovoreno odigravanje drugog kruga, igralo se u Njivicama. Još jedna sezona igranja „ kad i kako kome odgovara “. U vodstvu se nalaze kadeti Šk Goranka, Ravna Gora sa 11 meč bodova iz 6 mečeva i kolo prije kraja su osigurali 1. mjesto. Na drugom mjestu se nalaze kadeti Šk Kraljevica sa 8 meč bodova i 6 odigranih mečeva. Dalje slijede : Šk Rječina, Dražice 4 meč boda ( 6 mečeva ), Šk Zrinski – Frankopan, Novi Vinodolski 4 meč boda ( 4 meča ), Šk Cres 4 meč boda ( 4 meča ), Šk Vladimir Gortan – 2, Poreč 4 meč boda ( 4 meča ), Šk Lošinj 3 meč boda ( 4 meča ) i Šk Viškovo bez meč bodova ( 4 meča ). Posljednji krug u obje kadetske lige regije „ zapad “ na rasporedu je 21. travnja u Kastvu.

Chess Results

Enrico Ghersinich najbolji u Poreču

MK Enrico Ghersinich

MK Enrico Ghersinich

U Poreču je odigrano prvenstvo Šk „ Vladimir Gortan “ za 2018. godinu, na kojem je nastupilo 8 šahista i jedna šahistkinja. Odigran je kružni Berger u 9 kola, a najviše uspjeha imao je mladi porečki junior MK Enrico Ghersinich, koji je ostvario stopostotni učinak i više nego zasluženo osvojio naslov najboljeg. Osim naslova najboljeg popravio je i rejting za + 59 bodova. Prošlogodišnji pobjednik, Jakub Mrkaljević, koji od ove godine nastupa za porečki klub morao se zadovoljiti drugim mjestom. Osvojio je 6½ bodova i popravio rejting za + 17 bodova. Treći mjesto pripalo je MK Borisu Grbcu sa 5½ bodova. Dalje slijede : Mirko Popović 5, MK Ante Ikica i MK Giuseppe Ghersinich 3½, Bruno Purini 3, Tatjana Božović 1 i Daniel Legović bez bodova. Prvenstvo je proteklo u fer i sportskom ozračju, bez ijedne sudačke intervencije. Sudački posao odradili su Giuseppe Ghersinich i Dario Bonaca, nacionalni sudci.

Chess Results