Dodatni kriteriji na strani Miroslava Žufića

Porec20170805

GM Nenad Ferčec – Na Giuseppe Ghersinich – IM Miroslav Žufić – Miha Vidic

Šahovski klub Vladimir Gortan iz Poreča organizirao je pojedinačni brzopotezni šahovski turnir povodom Dana pobjede i Dana domovinske zahvalnosti. Na turniru je nastupilo 26 igrača ( 1 GM, 1 IM, 2 FM ) iz dvije federacije ( CRO, SLO ), koji su odigrali švicarac u 13 kola s tempom igre od 3 minute plus 2 sekunde dodatka. Najviše uspjeha imao je pulski IM Miroslav Žufić koji je skupio 11 bodova i zasluženo osvojio prvo mjesto. Ostvario je 10 pobjeda, 2 remija i jedan poraz ( MK Licardo ). Isti broj bodova skupio je pulski GM Nenad Ferčec ali zbog slabijih dodatnih kriterija morao se zadovoljiti drugim mjestom. Za utjehu mu ostaje da je turnir završio bez poraza. Na diobi trećeg mjesta sa po 9 osvojenih bodova našli su se Miha Vidic, gost iz Slovenije i Andrija Jergović iz Zagreba, inače čest posjetitelj istarskih turnira. Dodatni kriteriji kreirali su poredak pa je tako Vidic treći a Jergović četvrti. Dalje slijede FM Josip Bulić, MK Andrej Žnidarčić, MK Jakub Mrkaljević i Marko Stipandić 7½, FM Igor Ševo, Pjerino Jurman, MK Luka Kukurin, MK Renato Licardo, Kevin Mainenti i MK Roberto Jurman 7, MK Ante Ikica, MK Enrico Ghersinich i Matija Kovačević 6½ bodova itd. Najuspješniju šestoricu igrača organizator je nagradi novčanim nagradama, kao i najuspješnijeg mladog igrača ( Kevin Mainenti) i seniora starijeg od 65 godina ( MK Ante Ikica ). Za sve sudionike organizator je osigurao prigodni domjenak nakon završetka turnira. Sudački dio posla odradio je Giuseppe Ghersinich, NA.

Chess Results
I. Memorijalni turnir „ Anđelko Nikolić “ 12. kolovoza

skvodnjanU znak sjećanja na svog dugogodišnjeg člana i prijatelja, Šk „Vodnjan“ organizira I. Memorijalni turnir „ Anđelko Nikolić “, u subotu 12. kolovoza 2017. godine. Turnir će se održati u restoranu „ Betiga “ u Barbarigi s početkom u 18 sati. Pravo sudjelovanja imaju svi domaći i strani šahisti bez obzira na kategoriju i titulu te koji posjeduju FIDE ID broj. Prijave traju do 17.45 sati na dan igranja turnira. Upisnina za turnir iznosi 50 kn u koju je uračunata večera bez pića a oslobođeni su je igrači mlađi od 18 godina. Turnir se igra po Pravilima šaha FIDE, Dodatak za brzopotezni šah, pojedinačni švicarski sustav u 11 kola. U slučaju manjeg broja igrača igrati će se Berger. Tempo igre je 3 minute po igraču za cijelu partiju, plus dvije sekunde dodatka za svaki odigrani potez. Turnir je prijavljen kod FIDE za obračun FIDE rejtinga za brzopotezni šah. Organizator je osigurao pehar i tri medalje za trojicu najuspješnijih igrača te medalje za tri najuspješnija mlada igrača mlađa od 18 godina. Nagrade nisu kumulativne. Sve dodatne informacije možete dobiti na br. mobitela, 099/2159 – 798, Andrej Pačić.
Tirkajla i Keglević najbolji kod Arsana

foto: B. Purić

foto: B. Purić

Majstorski kandidat Boris Tirkajla iz Malog Lošinja i fide-majstor Pavao Keglević iz Koprivnice podijelili su prva dva mjesta na ovogodišnjem turniru Creski semenj, s tim da je Tirkajla imao bolji peti dodatni kriterij – crne figure u međusobnom susretu.

Na trgu ispred palače Arsan, sjedišta Creskog muzeja, okupio se vrlo dobar broj šahist(ic)a, ukupno 31. Igralo se na 15 minuta, sedam kola švicarskim sustavom.
Osim prve trojice seniora, nagrađeno je i po troje naj-kadeta (Devčić, Pavličić, Mikić) i naj-kadetkinja (K. Korunić, I. Kučić, K. Kučić).

Poredak: Boris Tirkajla (Lošinj) i Pavao Keglević (Koprivnica) po 6,5 bodova (iz 7), Manuel Oljača (Cres) 5,5, Marinko Jurašić i Ognjen Marković po 5, Matej Salković i Boris Balon (svi Cres) po 4,5, Dalibor Vlček (Prag, Češka), Ivan Mitrović (Vrbovsko), Bojan Purić (Lošinj), Sabino Sepčić, Fabijan Brzac (oba Cres), Frane Devčić (Lošinj), Nikola Mitrović (Cres) i Petar Pavličić (Lošinj) po 4, Nikica Prišuta (Zagreb) 3,5, Roland Wegemann, Josip Mikić, Edo Jerković (svi Lošinj), Miljenko Dorčić, Deni Pongrac, Marko Matošević (svi Cres), Ivan Korunić, Velimir Čerić i Karla Korunić po 3, Kristijan Korunić (svi Zagreb) i Ivana Kučić po 2,5, Katarina Kučić (obje Cres), Lena Kunda (Lošinj) i Jelena Kučić po 2, Sara Selmanović (obje Cres) po 1.
Uvjerljiva pobjeda Roberta Jurmana u Vodnjanu

WP_20160904_21_51_39_Rich

MK Roberto Jurman

Vruće i sparno nedjeljno popodne nisu bili prepreka šahistima da se okupe u zavidnom broju na lipanjskom rapid turniru u Vodnjanu. Nastupilo ih je ukupno 28, među kojima 2 FM i veliki broj MK iz 9 klubova. Vodnjanski turnir postao je popularan i van Istarske županije pa redovito na njemu nastupaju i igrači iz Zagreba i Slavonije što je bio slučaj i ovog puta. Od samog starta poveo je pulski FM Adriano Voscilla sa 6/6 i činilo se da će sigurno privesti turnir kraju ali pad koncentracije u završnici, svega ½/3 bio mu je dovoljan tek za drugo mjesto. U stopu ga je pratio ponajbolji rovinjski šahist,  i odličnom igrom jedini skupio 8 bodova i više nego zasluženo osvojio prvo mjesto. Ostvario je 8 pobjeda i 1 poraz, od FM Voscille u 4. kolu. Osim uvjerljive pobjede sa 1½ bodom prednosti nad drugoplasiranim, Jurman je popravio i rejting za +35 bodova. Na diobi trećeg mjesta našli su se FM Josip Bulić, Andrija Dubravac, MK Igor Fattorich i Boris Moharić sa po 6 bodova pa su dodatni kriteriji kreirali ukupni poredak. Tako je FM Buliću pripalo treće, Dubravcu četvrto, MK Fattorichu peto a Mohariću šesto mjesto. Dalje slijede MK Maravić, MK Marčeta i MK Vasić 5½, Glavaš i MK Mrđen 5 bodova itd. Najbolje plasirani mladi igrač je Frano Rajković sa 4½ boda na trinaestom mjestu. Nakon šest odigranih turnira u vodstvu za ukupne godišnje pobjednike kod seniora i mladih su Zlatko Crnković i Marko Pahljina. Poredak seniora: Crnković 34, P. Jurman i FM Bulić 28, MK Pačić 25, MK Fattorich 24, MK Srdić 21, Račić 20, FM Voscilla 17, Glavaš 15 bodova itd. Poredak mladih : M. Pahljina 46, Peruško 39, I. Pahljina 32, MK Ghersinich 30, Rajković 28, E. Pačić 12, Maravić 9, Lovrić 8 bodova itd. Rapid turnir za srpanj na rasporedu je 20. kolovoza s početkom u 18 sati.

Chess Results
Odličan nastup FM Svena Tice u Portorožu

T0248092_IMG_0805

Foto: Andrej Žnidarčič

Mladi riječki FM Sven Tica ostvario je odličan nastup na 11. Međunarodnom šahovskom turniru „ Portorož OPEN 2017“. Zauzeo je drugo mjesto, ispunio uvjete za drugu normu međunarodnog majstora i popravio rejting za +36 bodova. U jakoj konkurenciji među 5 GM, 4 IM, 9 FM i 3 WFM odlično se borio i upisao 6 pobjeda, 2 remija i samo jedan poraz. Za očekivati je od njega uskoro i ispunjenje treće, posljednje norme za titulu međunarodnog majstora. Inače, na turniru je nastupilo ukupno 113 natjecatelja iz 17 federacija, koji su odigrali 9 kola švicarca sa tempom igre od 90 minuta plus 30 sekundi dodatka za svaki odigrani potez. Najviše uspjeha imao je GM Nikola Đukić ( MNE ) koji je jedini osvojio 7½ bodova i bez poraza završio turnir. Na diobi drugog mjesta sa po 7 osvojenih bodova našli su se FM Sven Tica ( CRO ), GM Rafal Antoniewski ( UKR ), GM Georg Mohr ( SLO ), GM Aleksandar Kovačević ( SRB ) i MK Maj Zirkelbach ( SLO ) pa su dodatni kriteriji odlučili ukupni poredak. Dalje slijede FM Vid Dobrovoljc i IM Leon Mazi ( oba SLO ) 6½, FM Rudolf Michal ( POL ), FM Dmitriy Volkov ( USA ), MK Matej Titan ( SLO ), GM Robert Zelčić ( CRO ), FM Milan Kolesar ( SVK ), MK Blaž Debevc ( SLO ), FM Leo Pećnik ( CRO ), IM Sergio Rocha ( POR ), Villar Nieves Antonio ( ESP ), MK Vojko Srebrenić i Urban Zupančić ( oba SLO ) 6 bodova itd. Organizator je podijelio brojne novčane i predmetne nagrade, nagrade u obliku besplatnog noćenja i doručka te nagrade u obliku smještaja na turniru „ OPEN Topusko 2017.“