Archive for the ‘Najava turnira’ Category

Ekipe osnovnih škola iz Svetvinčenta,Medulina, Divšića i Marčane izborile nastup na županijskom natjecanju

osiz2019U vodnjanskom domu mladih održano je ekipno prvenstvo školskih sportskih društava osnovnih škola Istarske županije grupe 8 u šahu. Od ukupno devet škola natjecanju se odazvalo čak 7 škola (izostale su OŠ Fažana i OŠ Juršići) s ukupno 10 ekipa. Odigrana su natjecanja u muškoj i ženskoj konkurenciji. U obje konkurencije se igralo na četiri ploče, s tim da je ekipa mogla prijaviti i jednu rezervu. U muškoj konkurenciji nastupilo je 8 ekipa pa je odigran Berger u 7 kola s tempom igre od 15 minuta po igraču/igračici za cijelu partiju. Nakon 7 odigranih kola najviše uspjeha imala je ekipa osnovne škole iz Svetvinčenta, koja je ostvarila 6 pobjeda i jedan neriješen rezultat (13 meč bodova) te tako treću godinu zaredom postala pobjednikom. Drugo mjesto osvojila je druga ekipa OŠ dr. Mate Demarina iz Medulina s 10 meč bodova. Treće mjesto osvojila je ekipa OŠ Jure Filipovića iz Barbana s 8 meč bodova. Dalje slijede: OŠ Divšići 8, OŠ Vladimira Nazora – 1, Krnica 7, OŠ Dr. Mate Demarina – 1, Medulin 5, OŠ Vodnjan 3 i OŠ Vladimira Nazora – 2, Krnica 2 meč boda. Prve dvije ekipe izborile su plasman na županijsko natjecanje, koje je na rasporedu u ponedjeljak, 09. prosinca u Poreču. U ženskoj konkurenciji nastupile su svega dvije ekipe, koje su odigrale dvokružni Berger. Više uspjeha imala je OŠ Divšići, koja je slavila u oba meča protiv OŠ Marčana. Ove dvije ekipe također su izborile plasman na županijsko natjecanje. Pobjedničke ekipe nagrađene su peharima i medaljama, koje im je uručio ravnatelj OŠ Vodnjan, prof. Corrado Ghiraldo. Više nego odlična organizacija bila je od strane domaćina, OŠ Vodnjan i Grada Vodnjana te Šahovskog saveza Istarske županije, koji je dao tehničku i sudačku potporu. Ovogodišnje natjecanje privuklo je preko 40 učenika i učenica iz 7 škola. Rezultat je to pokretanja šahovske sekcije u nekoliko škola od ove i prethodnih školskih godina, kao i veliki doprinos ravnatelja i pojedinih nastavnika u njegovom provođenju. Ako se usporedi prošlogodišnje natjecanje na kojem je nastupilo preko 60 učenika i učenica i ovogodišnje na kojem ih je nastupilo manje vidljiva je kvaliteta na ovogodišnjem i porast broja škola koje su se odazvale na natjecanje. Možemo s pravom reći kako školski šah doživljava pravu malu revoluciju u našoj županiji.

Chess Results

Renato Licardo pobjednik na 21. Kuzmanovićevom memorijalu

rlicardoPorečki majstorski kandidat Renato Licardo pobjednik je 21. memorijalnog turnira „Milan Kuzmanović“, koji je protekli mjesec odigran u prostorijama Šk „Pula“ u Puli. Nakon 9. odigranih kola čak trojica igrača su se našla na diobi 1. mjesta pa su o ukupnom poretku odlučivali dodatni kriteriji. Licardo je skupio 7 bodova, dvije pobjede, 2 remija i samo 1 poraz te zasluženo osvojio 1. mjesto. Cijelo vrijeme bio je u vrhu i poraz u 8. kolu od FM Ciganovića samo ga je nakratko udaljio od šanse za ukupnom pobjedom na memorijalu. Popravio je i rejting za + 34 boda. Drugo mjesto osvojio je velemajstor Nenad Ferčec, koji se nakon tri uzastopna trijumfa na memorijalu morao zadovoljiti titulom viceprvaka. Međunarodni majstor Miroslav Žufić bio je vodeći nakon 8. kola inakon remija u 9. kolu s klupskim kolegom, FM Nikolom Ciganovićem, morao se zadovoljiti 3. mjestom zbog slabijih dodatnih kriterija. Od 4. do 7. mjesta plasirala su se 4 igrača s po 6 bodova pa su i ovdje dodatni kriteriji odredili ukupni poredak. Ukupni poredak nakon 9. kola: MK Licardo, GM Ferčec i IM Žufić 7, FM Glavaš, FM Ciganović, MK Grbac i Lovrić 6, FM Voscilla i MK Mrđen 5½, MK Vasić, Purini i MK Ghersinich 5, Crnković, MK Siljan, MK Marčeta, Mrkaljević, Pahljina, MK Fattorich, MK Ikica, Šarić, Peruško i Terlević 4½ boda itd. Najuspješniji veteran stariji od 65 godina je MK Boris Grbac na 6. mjestu sa 6 osvojenih bodova, koliko je skupio i Dino Lovrić na 7. mjestu, najuspješniji mladi igrač do 20 godina. Lovrić je rezultat ostvario iz 8 partija i zaradio + 80 bodova rejtinga. Memorijal je protekao u fer i sportskoj igri, bez ijednog incidenta. Sudački posao odradili su međunarodni sudac Kristian Valković i nacionalni sudac Valter Valković.

Chess Results

Osnovne škole Veli Vrh i Vidikovac izborile županijsku završnicu

Savez sportova grada Pule, uz tehničku potporu Šk Pula, proteklu je subotu organizirao ekipno natjecanje učenika osnovnih škola u šahu za školsku godinu 2019./2020. Natjecanju se odazvale tri škole u muškoj i dvije u ženskoj konkurenciji. Odigran je dvokružni Berger u obje konkurencije, s tempom igre od 15 minuta po igraču/igračici. Kod učenica pobjednik je OŠ Veli Vrh, koja je u oba meča slavila protiv OŠ Vidikovac. U muškoj konkurenciji pobjednici su učenici OŠ Veli Vrh, koji su bili uspješniji od OŠ Vidikovac i OŠ Monte Zaro. Učenici OŠ Vidikovac osvojili su drugo mjesto, a učenici OŠ Monte Zaro treće mjesto. Prve dvije ekipe u svakoj konkurenciji izborile su nastup na županijskom natjecanju, koje će se održati u Poreču 09. prosinca 2019. godine. Sudački dio posla odradio je Kristian Valković, IA iz Pule.

XIV. Memorijal „ Josip – Bepo Brščić “ pripao Bahriji Selimoviću

Šahovski klub „Vodnjan“ organizirao je po 14. put memorijalni turnir „Josip – Bepo Brščić“, u znak sjećanja na svog nekadašnjeg igrača i velikog prijatelja. Memorijalni turnir je odigran u restoranu „Betiga“ kraj Barbarige, a nastupilo je 39 igrača iz 3 federacije (CRO, ITA,SLO). Nakon 11 odigranih kola najuspješniji je bio MK Bahrija Selimović sa 9 bodova. Ostvario je 8 pobjeda, 2 remija i samo jedan poraz te popravio rejting za + 25 bodova. Drugo mjesto s pola boda zaostatka osvojio je MK Enrico Ghersinich (Šk Vladimir Gortan, Poreč), koji je ostvario jedan remi više u odnosu na pobjednika memorijala. Na diobi trećeg mjesta sa po 8 osvojenih bodova našli su se predstavnici domaćina, MK Andrej Pačić i MK Nikola Vuković, ali je pobjeda u međusobnom susretu donijela Pačiću 3. mjesto. Vuković se tako morao zadovoljiti 4. mjestom. Peti je MK Roberto Jurman (Šk Batan, Rovinj) sa 7½ bodova. Dalje slijede: MK Ivica Grbac (Šk Vladimir Gortan, Poreč), Bruno Purini (Šk Vladimir Gortan, Poreč) i Danielle Samuelli (ITA) 7, Jakub Mrkaljević (Šk Vladimir Gortan, Poreč), Branislav Orlović (Šk Uljanik, Pula) i Niko Peruško (Šk Pula) 6½, Mile Ostojić (Šk Vodnjan), MK Boris Grbac (Šk Vladimir Gortan, Poreč), MK Renato Licardo (Šk Vladimir Gortan, Poreč), MK Igor Fattorich (Šk Batana, Rovinj), MK Milan Marčeta (Šk Uljanik, Pula), Zlatko Crnković, Marko Dragić i Nenad Fiala (svi Šk Batana, Rovinj) 6, AIM Massimo Varini (ITA), Franco Rupeni (ITA) i Neven Davidović (Šk Batana, Rovinj) 5½ bodova itd. Prva trojica u ukupnom poretku nagrađeni su peharom i medaljama. Medaljama je nagrađeno troje najuspješnijih kadeta: 1. Niko Peruško (Šk „Pula“), 2. Emanuel Pačić (Šk „Vodnjan“) i 3. Ema Kvaternik (Šk „Vodnjan“) te najuspješniji veteran, Branislav Orlović (Šk „Uljanik“, Pula). Kako je ovo bio ujedno i posljednji ovogodišnji turnir koji se boduje za ukupni godišnji poredak Šk „Vodnjan“ proglašeni su najuspješniji u kategoriji seniora i mladih. Nakon 8 odigranih turnira (4 blitza i 4 rapida) kod seniora ukupni poredak je sljedeći: 1. MK Nikola Vuković 2. MK Andrej Pačić i 3. MK Duško Srdić (svi Šk „Vodnjan“). Kod mladih ukupni poredak je sljedeći: 1. Niko Peruško (Šk „Pula“), 2. Ema Kvaternik (Šk „Vodnjan“) i 3. Emanuel Pačić (Šk „Vodnjan“). Sudački dio posla odradili su Igor Milovac, IA i Zvonimir Trošić, NA.

Chess Results

Šahisti Pule ponovno najbrži u Betigi

Četrdeset i treći kup „Lorenzo Forlani“ okupio je 14 ekipa iz 3 federacije (CRO, ITA, SLO), a slavila je ekipa Šk „Pula“. Nakon 13 odigranih kola, ekipa Šk „Pula“ (GM Nenad Ferčec 12/13, IM Miroslav Žufić 13/13, MK Kristian Valković 8½/13 i MK Michael Kolić 9/13) slavila je u svim mečevima i zasluženo ponovila prošlogodišnji uspjeh. Puljani su osvojili 42½ pojedinačna boda. Druga je ekipa Šk „Vladimir Gortan“ – 1, Poreč (MK Renato Licardo 9/13, MK Enrico Ghersinich 12/13, MK Ivica Grbac 8/13 i Bruno Purini 9½/13) sa 38½ bodova dok je treća ekipa SS „Trieste Giovani 1904“ (Andrea Bevilacqua 8½/13, Enrico Genzo 6½/13, Matej Gruden 10/13 i Elia Riccobon 9½/13) sa 34½ boda. Četvrto mjesto osvojila je seniorska ekipa domaćina, Šk „Vodnjan“ s 29½ bodova. Dalje slijede: CI „Dante Alghieri“, Izola i Šk „Vladimir Gortan“ – 2, Poreč 29, Šk „Batana“ – 2, Rovinj 27, Šk „Batana“ – 1, Rovinj 25, Šk „Buje“ 24, Šk „Pula“ – kadeti 23, „Academia“, Trieste 20½, Šk „Uljanik“, Pula 18½, CI „Dignano“, Vodnjan 18½ i Šk „Vodnjan“ – kadeti 4½ boda. U konkurenciji Zajednica Talijana nastupile su dvije ekipe, CI „Dante Alghieri“, Izola i CI „Dignano“, Vodnjan, a uspješnija je bila gostujuća ekipa. Kup je odigran u restoranu „Betiga“ kraj Barbarige i protekao je u najboljem redu, kako i priliči ljubiteljima igre na 64 polja. Organizatori su najuspješnije ekipe nagradili peharima i medaljama, a medaljama su nagrađeni i najbolji igrači po pločama. Najbolji igrači po pločama su: 1. ploča – GM Nenad Ferčec (Šk „Pula“), 2. ploča – IM Miroslav Žufić (Šk „Pula“), 3. ploča – Andrej Žnidarčić (CI „Dante Alghieri“, Izola) i 4. ploča – Bruno Odak (Šk „Batana“ – 2, Rovinj). Sudački dio posla odradili su IA Igor Milovac i NA Zvonimir Trošić.

Chess Results

image_print